facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ερώτηση από Αλεξανδρα (2.7.2019)

“Καλησπέρα Χρυσάνθη, έχω έναν προβληματισμό σχετικά με τον χαρακτήρα του γιου μου, είναι 22 μηνών για την ακρίβεια και από μικρός όταν τον έφερνα σε επαφή με άλλα παιδάκια (συνήθως βρισκόμαστε με τις ξαδέρφες του συχνά που είναι 1 χρόνο μεγαλύτερες) οι αντιδράσεις του είναι να μη θέλει να έρχονται σε επαφή, γαντζώνεται σε μένα και στον μπαμπά του κοιτάει φοβισμένα κάποιες φορές απλώς παρατηρεί, ενώ εμείς χωρίς να τον πιέζουμε τον ενθαρρύνουμε να έχει κάποια επαφή και τον καθησυχάζουμε όταν δείχνει να φοβάται, είναι πολύ ήσυχο παιδάκι όχι ζωηρό, περπάτησε αργά 21 μηνών, φοβάται να περπατήσει εκτός σπιτιού δηλαδή έχει και σε άλλα θέματα φοβίες και με έντονους ήχους από ηλεκτρικές συσκευές φοβάται και κλαίει, ειδικά μικρότερος, πολλές φορές όμως κλαίει πολύ έντονα και μας αγκαλιάζει ειδικά όταν ένα παιδάκι είναι ζωηρό ή όταν φωνάζει ή τσιρίζει ένα παιδάκι ή τον πλησιάζει παραβιάζοντας τον χώρο του, δεν αντέχει και κλαίει. Γενικά να σου πω ότι θηλάζει ακόμη, ο μπαμπάς του συμμετέχει και ασχολείται μαζί του σαν να είμαι εγώ, ακολουθούμε το αttachment parenting, δεν φωνάζουμε δεν απειλούμε, δεν τιμωρούμε, κάνουμε συγκοίμηση στο σπίτι δεν βάζουμε έντονη μουσική ούτε τηλεόραση, είναι ήρεμο το κλίμα και είμαστε ήρεμοι σαν γονείς και τρυφεροί, δεν πάει παιδικό και δε θέλω να τον στείλω ακόμη, δεν δουλεύω και είμαστε συνεχεια μαζί, με γιαγιά και παππού τα πάει πολύ καλά και μπορώ να λείπω για ώρες χωρίς να με ζητήσει. Επίσης και με τους μεγάλους δεν είναι ιδιαίτερα ανοιχτός με αυτούς που δεν ξέρει είναι σοβαρός πολύ έξω, όμως όταν βγαίνει είναι πολύ παρατηρητικός και επιλέγει που θα ανοιχτεί και θα γελάσει, σε πολύ λίγους, όλοι ρωτάνε γιατί είναι τόσο σοβαρός και κλειστός, τους κάνει εντύπωση γιατί υποτίθεται τα μωρά χαιρετάνε και γελάμε σε όλους, με μας φυσικά και γελάει και είναι άλλο παιδί. Επίσης τον τελευταίο μήνα είναι πολύ κολλημένος με μένα, δε μπορώ να κάνω τίποτα στο σπίτι, θέλει να ασχολούμαι μαζί του μόνο και έχει και πολλή γκρίνια τελευταία όπως και επιμονή όταν ζητάει κάτι. Έχω διαβάσει για το άγχος αποχωρισμού αλλά είναι δύσκολο να μη μπορώ ούτε να μαγειρέψω, ούτε να κάνω μια δουλειά, κυρίως θέλω να ρωτήσω αν είναι φυσιολογικό να έχει τόση φοβία κυρίως με τα παιδιά και γενικά να είναι κλειστός και να κλαίει ή πρέπει να το ψάξω; Πως μπορώ να τον βοηθήσω να ανοιχτεί ή να κοινωνικοποιηθεί χωρίς να τον πιέσω και με σεβασμό στην ανάγκη του;”

Απάντηση από ψυχολόγο (2.7.2019)

Ερώτηση από Ρέα (30.6.2019)

“Το παιδί είναι 1,5 χρόνου, και πριν μερικούς μήνες έμενε αρκετά απογεύματα σε μια από τις γιαγιάδες του, όπου ίσως να εκφοβιζόταν από την γιαγιά όσον αφορά το αν θα επιστρέψει η μαμά του. Αμέσως μετά από αυτό το διάστημα το παιδί έπαψε να δέχετε να μένει μόνος με οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο ακόμα και οικείο της οικογένειας πλην της μητέρας του. Ακόμα και στον ίδιο χώρο αν βρίσκονται, αν του πείς πως δε μπορεί να την πλησιάσει διότι βρίσκετε στο δίπλα δωμάτιο και σφουγγαρίζει, ενώ μπορεί να την δει δε, του φτάνει και κλαίει με λυγμούς και φωνάζει.”

Απάντηση από ψυχολόγο (2.7.2019)

Ερώτηση από Μαρία (28.6.2019)

“Εδώ και ένα μήνα έγινα μαμά, είχα μια υπέροχη εγκυμοσύνη, χαλαρή χωρίς ίχνος δυσκολίας. Αναμέναμε με ανυπομονησία τον μπέμπη μας και 28 Μαΐου ήρθε στη ζωή μας, δυστυχώς ο μπέμπης δεν συνεργάστηκε καθόλου με το θέμα του θηλασμού, όλες οι μαίες με βοηθούσαν και η μαία του γιατρού μου. Δεν μπορούσε να αρπάξει τη θηλή με κανένα τρόπο, εννοείται δώσαμε φόρμουλα. Δεν ανήκω στην κατηγορία των μονολιθικών ανθρώπων, έπρεπε να φάει το μωρό, απλά ήθελα να καταφέρναμε έστω μικτή διατροφή. Νοίκιασα και θήλαστρο το οποίο όμως λόγω κούρασης δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω σωστά, πλέον μόνο 15 ml βγάζω. Κι άλλες τύψεις όπως βλέπετε. Αλλά ο μικρούλης και στο σπίτι όσο και να παλεύαμε δεν, έφερα και μαία στο σπίτι μήπως και κάνουμε κάτι, αλλά δεν. Μετά από συμβουλές μαίας και παιδιάτρου, συνειδητοποίησα πως το μωρό με χρειάζεται και πρέπει να είμαι καλά, γιατί αν δεν είμαι καλά δε θα είναι και το μωρό. Επομένως έβαλα στην άκρη το θέμα θηλασμός. Να σημειώσω πως έχω απόλυτη βοήθεια από τον άντρα μου (και ψυχολογική) και από μαμά και πεθερά. Γιατί καταλαβαίνετε πως όλο αυτό σε συνδυασμό με τις ορμόνες που δεν μπορούσα να ελέγξω με είχαν κάνει αγνώριστη, δεν είμαι εγώ έτσι, είμαι δυνατή κανονικά, έκλαιγα κάθε μέρα, ακόμα και τώρα ένα μηνα μετά και δεν ευχαριστιέμαι το μωρό μου. Το ξέρω πως περνάω μητρική κατάθλιψη, μπορεί να είμαι λίγο καλύτερα τώρα αλλά νομίζω πως πρέπει να μιλήσω σε κάποιον ειδικό για το συγκεκριμένο θέμα. Χρειάζομαι αποσυμπίεση, τι μου προτείνετε;”

Απάντηση από ψυχολόγο (28.6.2019)

Ερώτηση από Γιασεμακι (26.6.2019)

“Καλησπέρα, αντιμετώπιζω μια κατάσταση κάπως πιεστική και δεν ξέρω πως πρέπει να το διαχειριστώ. Έχω ένα κοριτσάκι 2 χρονών, τη μεγάλωσα χωρίς καμία βοήθεια(από πεθερά, μαμά, μπαμπά) και έτσι από πάντα ήταν προσκολλημένη σε εμένα, είχε έντονες φοβίες πιο μικρή πρός ανθρώπους που την πλησίαζαν (ξένους ) αλλά και συγγενικού περιβάλλοντος, που θα έλεγα τη ζόριζαν για αγκαλιά η δεν μου την έδιναν όταν ήθελε τη μαμά, το αναφέρω μήπως είναι η αιτία κάποιας συμπεριφοράς. Τώρα 2 χρόνων έχει ξεπεράσει τις φοβίες της αλλά δεν θέλει αγκαλιές από συγγενείς, του άντρα μου περισσότερο (το ποίο το σέβομαι και δεν πιέζω καθόλου) αλλά θέλει να είναι συνέχεια μαζί μου, θέλει να παίζει και να την κοιτάω, δεν θέλει να πάει πουθενά χωρίς εμένα και ενώ πρίν κάτι μήνες έκανε βήματα να πάει στις κούνιες με την πεθερά μου, έμενε πολλές ώρες με τη μαμά μου, ξαφνικά αντιδρά να πάει με τους γονείς του άντρα μου, δεν θέλει να της αλλάξει πάνα, δεν θέλει να παίξει μαζί της, τίποτα! Ξαφνικά εκεί που έκανε βήματα να είναι χωρίς εμένα ξανακόλλησε. Τι πρέπει να κάνω; Πώς να το διαχειριστώ; Συγνώμη για τις τόσες λεπτομέρειες.”

Απάντηση από ψυχολόγο (28.6.2019)