facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ο ύπνος του

μωρό

μωρό

Είναι προτιμότερο να βάλετε το μωρό σας στο δικό του δωμάτιο από την πρώτη μέρα που θα πάτε σπίτι, εκτός και δεν υπάρχει ξεχωριστό δωμάτιο, οπότε θα το βάλετε στο δικό σας.

Εάν μπει στο δικό του δωμάτιο, ένα σύστημα ασύρματης (χωρίς καλώδια) ενδοεπικοινωνίας είναι χρήσιμο για να ακούτε τις αντιδράσεις του μωρού.

Αρχικά, μπορεί να κοιμάται σε ένα καλαθάκι ή ένα πορτ-μπεμπέ, αλλά γρήγορα πρέπει να το τοποθετήσετε στο δικό του κρεβατάκι.

Το κρεβατάκι του πρέπει να τοποθετείται μακριά από το σώμα του καλοριφέρ και η θερμοκρασία του δωματίου να μην υπερβαίνει τους 21° Κελσίου (18° - 21°C) διότι το μωρό ζεσταίνεται, ξυπνά συχνά τη νύχτα, έχει λίγα ούρα (στεγνές πάνες) και ιδρώνει το κεφάλι του.

Δεν πρέπει να το σκεπάζετε βαριά διότι δεν έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει τη θερμοκρασία και όταν τα μωρά είναι πολύ ζεστά διατρέχουν τον κίνδυνο για το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου. Τα μωρά αποβάλλουν τη θερμότητα κυρίως από το κεφάλι τους, γι αυτό πολλές φορές ιδρώνουν στο κεφάλι. Έτσι όταν το βγάζετε εκτός σπιτιού να του φοράτε σκουφάκι για να το προστατέψετε από το κρύωμα.

Αφού κάνετε μπάνιο στο μωρό σας, ταΐστε το, ντύστε το ελαφρά και βάλτε το στο κρεβατάκι του να κοιμηθεί ανάσκελα ή στο πλάι για να αποφύγετε τον αιφνίδιο θάνατο. Σκεπάστε το ελαφρά.

Ο ύπνος του μωρού δεν επηρεάζεται από θορύβους (έντονο περπάτημα, τηλεφωνήματα, μουσική κ.α.). Είναι σε θέση να διακρίνουν τη μέρα από τη νύχτα και γι' αυτό κοιμούνται περισσότερο τη νύχτα. Την ημέρα να κοιμούνται σε φωτεινά δωμάτια με φώτα και θορύβους, αντίθετα όμως τη νύχτα σε σκοτεινά και οι αντιδράσεις να είναι ήρεμες και το μωρό ήσυχο.

Αμέσως μετά τον τοκετό το μωρό είναι ζωηρό για μια ώρα και ακολουθεί μια μεγάλη περίοδος με βαθύ ύπνο που μπορεί να κρατήσει και 24 ώρες. Αυτό είναι φυσιολογικό. Πρέπει να γνωρίζετε ότι ελάχιστα πράγματα αλλάζουν τόσο γρήγορα όσο οι συνήθειες ύπνου του μωρού σας και μεταπηδά από τον έναν ύπνο στον άλλο. Ορισμένα μωρά παρουσιάζουν ελαφρύ ύπνο τον 1ο - 2ο μήνα και άλλα κοιμούνται την ημέρα αντί για τη νύχτα. Το μωρό συνήθως τρώει και όλες τις άλλες ώρες κοιμάται διότι δεν είναι αρκετά ώριμο για να μένει ξύπνιο περισσότερο χρόνο και ο ύπνος το βοηθάει να ωριμάσει. Σταδιακά, τα διαστήματα που το μωρό είναι ξύπνιο γίνονται μεγαλύτερα. Στο τέλος του πρώτου μήνα μένουν ξύπνια 2-3 ώρες το 24ωρο, κυρίως το απόγευμα. Μερικές φορές όμως το μωρό είναι ξύπνιο 6-7 ώρες.

Γενικά τα μωρά διαφέρουν μεταξύ τους ως προς τις συνήθειες του ύπνου. Κάποια αποκτούν σταθερές συνήθειες από τη γέννηση και άλλα όχι. Τα περισσότερα μωρά συνήθως κοιμούνται όταν δεν τρώνε, δηλαδή συνολικά κοιμούνται περίπου 16 ώρες τον 1ο μήνα, 14 ώρες στους 6 μήνες και λιγότερες από 14 ώρες μετά τον 1ο χρόνο.

Οι ανάγκες των νεογέννητων για ύπνο καθορίζονται από το βάρος τους και τις διατροφικές τους ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι τους πρώτους 1 - 2 μήνες που ζυγίζει λίγο, χρειάζεται πιο συχνά τάισμα και λιγότερο ύπνο π.χ. μωρό 2 κιλών κάνει 8 - 10 γεύματα, ενώ μωρό 3 κιλών 6 γεύματα και μωρό 4,5 κιλών 4-5 γεύματα.

Τα όνειρα και οι εφιάλτες εμφανίζονται αργότερα, στην ηλικία των 3-5 μηνών.

Ένα χρονοδιάγραμμα ύπνου του μωρού σας, κατά μέσο όρο, φαίνεται στα διαγράμματα 1, 2, 3.

μωρό και χρονοδιάγραμμα ύπνου

Ανδρέας Κωνσταντόπουλος
Γράφτηκε από: Ανδρέας Κωνσταντόπουλος
Καθηγητής Παιδιατρικής, (από το βιβλίο του "Οι πρώτοι 12 μήνες του μωρού μου", Εκδόσεις Μεταίχμιο) Για την αναπαραγωγή του παρόντος έχει δοθεί έγγραφη άδεια από τον συγγραφέα για χρήση από το www.babyzone.gr. Ως εκ τούτου απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση χωρίς ανάλογη προηγούμενη έγγραφή άδεια.
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.