facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ύψος παιδιού και κορτιζόνη

Ερώτηση από Κατερίνα (13.11.2014)

"Ο γιος μου είναι 8 ετών και έχει ύψος 1.24. Όταν ήταν μωρό είχε πάρει πολύ κορτιζόνη. Είναι αλήθεια ότι αναστέλλει το ύψος; Εγώ είμαι 1.60 και ο άντρας μου είναι 1.85. Πόσο μπορεί να φτάσει; Σας γράφω γιατί τον κοροϊδεύουν τα παιδιά στο σχολείο."

Απάντηση από παιδίατρο (14.11.2014)

"Αγαπητή μητέρα,

πράγματι η μακροχρόνια χορήγηση κορτιζόνης μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των παιδιών, με πολλούς και διαφορετικούς μηχανισμούς, άμεσους ή έμμεσους. Μη γνωρίζοντας περισσότερες λεπτομέρειες, δύσκολα μπορούμε να προβλέψουμε πόσο (και αν) πραγματικά θα επηρεαστεί το τελικό του ύψος.

Από τις μετρήσεις που μού δίνετε ο στόχος του είναι στο 1.79 (αλλά μπορεί να φτάσει ψηλότερα ή χαμηλότερα). Η μελέτη της καμπύλης ανάπτυξης (δηλαδή το σύνολο των μετρήσεων και όχι ένα απομονωμένο σετ μετρήσεων) μπορεί να μάς δώσει πολύ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη του παιδιού, αν βρίσκεται εντός στόχου ή όχι, ή αν παρουσιάζει κάμψη στην ανάπτυξή του. Αυτό, όπως έχω πει αρκετές φορές, δεν γίνεται με μία ή δύο μετρήσεις, αλλά απαιτεί μελέτη της καμπύλης.

Το κορόιδεμα στο σχολείο είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσετε ανεξαρτήτως τελικού ύψους - τα παιδιά κοροϊδεύουν το ένα το άλλο συχνά, κι αν δεν είναι για το ύψος, είναι για κάτι άλλο. Τα προβλήματα ξεκινούν όταν το πείραγμα γίνεται ενοχλητικό, συνεχές, απειλητικό ή βλαβερό για το παιδί που το δέχεται - τότε μιλάμε για bullying και σάς συμβουλεύω να απευθυνθείτε στον διευθυντή του σχολείου, αλλά και στον παιδίατρό σας ο οποίος θα πρέπει να εκτιμήσει τον βαθμό της ψυχολογικής επιβάρυνσης του παιδιού, και να σάς κατευθύνει ανάλογα.

Ελπίζω να βοήθησα,"

Π. Ρενιέρης


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.