facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ορόσημα ανάπτυξης από 3 έως 6 μηνών

Ορόσημα ανάπτυξης από 3 έως 6 μηνών

Ορόσημα ανάπτυξης από 3 έως 6 μηνών

Αυτήν την περίοδο αρχίζετε να το διασκεδάζετε. Πλέον μπορείτε να καταλάβετε τι ζητάει και γίνεται πιο προβλέψιμο. Εσείς, με τη σειρά σας, έχετε μπει σε ένα ρυθμό και απολαμβάνετε την ηρεμία πριν την καταιγίδα!

Ακόμη είναι πολύ μικρό για να τρέχει στο διάδρομο και να το κυνηγάτε από πίσω για να το πιάσετε! Αλλά δεν είναι τόσο μικρό ώστε να μη σας ανταμείβει με ένα χαμόγελο ή με διάφορους ήχους που αργότερα θα γίνουν λογάκια!

Γενικά, το μωρό σας από 3 έως 6 μηνών:

Εξοικειώνεται με το σώμα του. Μέχρι τους 4 μήνες ανασηκώνει το κεφάλι του 90° και το γυρνά δεξιά – αριστερά. Στηρίζεται στα χέρια του και ανασηκώνει το στήθος του όταν είναι ξαπλωμένο μπρούμυτα. Απλώνει τα χέρια του για να φτάσει ένα αντικείμενο το οποίο το κρατάει στα χέρια του για πολύ λίγο. Αρχίζει να ανακαλύπτει ότι τα χέρια και τα πόδια είναι δικά του και παίζει με τα δάχτυλά του. Στους 5 μήνες γυρίζει πλευρό και σέρνεται με τον ποπό του. Όταν θα φτάσει τους 6 μήνες ο έλεγχος του κεφαλιού και η δύναμη των μυών του λαιμού θα έχουν αυξηθεί πολύ. Μπορεί να κάθεται με τα χέρια του τεντωμένα μπροστά, όταν είναι μπρούμυτα και να στηρίζει το βάρος του σώματός του στα πόδια του όταν στέκεται όρθιο (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μπορεί να περπατήσει).

Αρχίζει να κάθεται. Λίγα είναι εκείνα που από τόσο μικρά θα στηρίζονται μόνα τους πάνω στη καρέκλα. Οπότε καλό θα είναι να το στηρίζετε εσείς γιατί εύκολα μπορεί να αναποδογυρίσει. Επίσης, είναι ικανό να κρατάει το κεφάλι του όρθιο στην καθιστή θέση.

Έχει διπλασιάσει το βάρος του. Κατά κανόνα, το μωρό όταν γίνει 4 μηνών έχει διπλασιάσει το βάρος που ζύγιζε κατά τη γέννηση του και θα το έχει τετραπλασιάσει όταν γίνει 2 χρονών.

Κλαίει λιγότερο. Αυτό το διάστημα οι γονείς αρχίζουν να καταλαβαίνουν για ποιο λόγο κλαίει το μωρό τους, οπότε και το κλάμα μειώνεται αφού παίρνει αυτό που θέλει. Εάν το μωράκι σας ταλαιπωρείται από κολικούς, πλησιάζει η στιγμή που θα σταματήσουν. Τα πονάκια στη κοιλίτσα του υποχωρούν περίπου στους 4 μήνες ζωής.

Αρχίζει να συντονίζει τις κινήσεις του. Παίρνει ένα παιχνίδι ή αντικείμενο και το βάζει στο στόμα του. Κάτι που δεν αρέσει στους περισσότερους γονείς, αλλά γίνεται για ένα καλό σκοπό! Έτσι εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους.

Απολαμβάνει την ανθρώπινη παρέα.

Αρχίζει να παράγει ήχους. Μέχρι 5 μηνών γελάει δυνατά, φωνάζει με χαρά, δείχνει τον ενθουσιασμό του με το να κλωτσάει δυνατά τα πόδια του και τα χέρια του και στριγκλίζει από ευχαρίστηση. Στους 6 μήνες μουρμουρίζει και βγάζει μονοσύλλαβους ή δισύλλαβους ήχους όπως «ντα-ντα».

Αρχίζει να παίζει με παιχνίδια. Τα οποία κινούνται σε ημικύκλιο (180°), σε απόσταση 15 εκατοστών μπροστά από το πρόσωπο του. Δηλαδή που βρίσκονται κοντά του. Αρπάζει ένα παιχνίδι, όπως μία κουδουνίστρα και το κουνάει νευρικά πάνω-κάτω.

Μπορεί και εστιάζει. Εστιάζει την προσοχή του σε πολύ μικρά αντικείμενα π.χ. σε μια σταφίδα.

Έχει έντονη κινητική δραστηριότητα. Γυρίζει το κεφάλι του σε κάποιον που μιλάει. Όταν το κρατάτε στην αγκαλιά σας, αρπάζει ότι βρει μπροστά του, όπως τα μαλλιά σας, γυαλιά, αλυσίδες, και τα κρατάει σφιχτά στη χούφτα του χωρίς να δείχνει διάθεση να τα αφήσει. Απευθύνεται στα παιχνίδια του σα να τους μιλάει βγάζοντας διάφορους ήχους και ανταποκρίνεται σε ήχους και θορύβους γυρίζοντας το κεφάλι του.

Αρχίζει να μασάει. Μπορεί να αρχίσει τις στερεές τροφές από τον 6ο μήνα.

Συνήθεις αντιδράσεις του μωρού από 3 έως 6 μηνών

Το μωράκι σας σε αυτό το διάστημα αρχίζει να έχει έντονη κινητική δραστηριότητα και παρόλο που μπορεί να νομίζετε ότι είναι νωρίς για κάποια μέτρα ασφαλείας, ίσως θα είναι καλύτερο να το ξανασκεφτείτε. Μην το αφήνετε χωρίς επίβλεψη, αφού σε αυτήν την ηλικία αρχίζει να αναποδογυρίζει πολύ εύκολα και μπορεί να χτυπήσει ή να πέσει από το κρεβάτι σε χρόνο μηδέν.

http://www.youtube.com/watch?v=wag7u8V7d_c

Τι πρέπει να προσέχετε

Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας σε περίπτωση που το μωρό σας:

  • Δεν τρώει τις σωστές ποσότητες ή δεν παίρνει το αναμενόμενο βάρος.
  • Δεν ανταποκρίνεται σε ήχους.
  • Δεν ακολουθεί αντικείμενα με την κόρη του ματιού του.
  • Δεν αναπνέει από τη μύτη του.
  • Δε χαμογελάει έπειτα από κάποιο ερέθισμα.
  • Δεν ανασηκώνει το κεφάλι του και το στήθος του όταν είναι μπρούμυτα.

Προσοχή! Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά μεταξύ τους και το κάθε ένα έχει το δικό του ρυθμό. Τα στάδια ανάπτυξης που περιγράφονται, βασίζονται στο μέσο όρο. Μην ανησυχήσετε εάν το μωρό σας αποκλίνει από αυτό το μέσο όρο. Εάν όμως παρατηρήσετε κάτι ανησυχητικό στην ανάπτυξή του, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

 

Δείτε προϊόντα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν:

Το φαρμακείο σας 

Τι θα χρειαστείτε για το μωρό που περιμένετε

Πάνες στις καλύτερες τιμές 

Βρεφικά ρούχα - Παιδικά  |  Η συλλογή της DPAM

Βόλτα - Φροντίδα - Βρεφικό δωμάτιο

 

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.