facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ορόσημα ανάπτυξης από 6 έως 9 μηνών

Ορόσημα ανάπτυξης από 6 έως 9 μηνών

Ορόσημα ανάπτυξης από 6 έως 9 μηνών

Αυτήν την περίοδο συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές στην κινητική και διανοητική ανάπτυξη του μωρού σας. Σε αυτό το διάστημα θα μάθει να κάθεται, να στέκεται και πιθανότατα να μπουσουλάει.

Επίσης, θα καταλάβετε από τις ενέργειές του ότι αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω του και ότι αρχίζει να σκέφτεται. Αρχίζει πλέον να αλληλεπιδρά μαζί σας σε ένα άλλο, πιο διαδραστικό επίπεδο. Απολαύστε το!

Γενικά, το μωρό σας από 6 έως 9 μηνών:

Κάθεται χωρίς βοήθεια. Κατά μέσο όρο, μέχρι 7 μηνών μπορεί να κάθεται στηρίζοντας παράλληλα τα δυό του χέρια στη καρέκλα. Μέχρι 8 μηνών κάθεται μόνο του χωρίς βοήθεια και μέχρι 9 μηνών μπορεί να κάθεται χωρίς βοήθεια για περισσότερη ώρα.

Αρχίζει να στέκεται. Τα περισσότερα μωρά μεταξύ 6 και 9 μηνών αρχίζουν να αποκτούν δύναμη στα πόδια και στα χέρια τους και μέχρι 9 μηνών μπορεί να προσπαθούν να σταθούν όρθια ενώ στηρίζονται από ένα έπιπλο. Επίσης, στηρίζει στα πόδια του το βάρος του σώματος του όταν το κρατάτε όρθιο.

Κάποια αρχίζουν να μπουσουλάνε. Λέμε “κάποια” μωράκια γιατί ενώ μέχρι την ηλικία των 9 μηνών τα μωρά μπορούν να ανασηκώνονται με τη βοήθεια των χεριών τους και να έρπουν ή να στηρίζονται στα χέρια και τα γόνατά τους και να μπουσουλάνε, μπορεί κάποιο μωρό να μη μπουσουλίσει καθόλου και να περάσει κατευθείαν στο στάδιο του περπατήματος. Οπότε μη σας παραξενέψει εάν το μωρό σας δε μπουσουλίσει. Εάν όμως παρατηρήσετε κάτι ανησυχητικό στην ανάπτυξή του, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

Βγάζει κραυγές και ποικιλία ήχων. Τα περισσότερα μωρά σε αυτήν την ηλικία αρχίζουν να εκφράζονται και με άλλους τρόπους πέραν του κλάματος. Ως μέσο έκφρασης της περισσότερες φορές χρησιμοποιούν το γέλιο. Επίσης, θα παρατηρήσετε να δοκιμάζει τη φωνή του και να εκφράζει τη διάθεσή του με τη γλώσσα του σώματος: φωνάζει, γελάει, σκυθρωπιάζει, κουνάει νευρικά πόδια και χέρια. Αρχίζει να αναγνωρίζει τα αισθήματά του και να αντιλαμβάνεται ότι έχει διαφορετικές ανάγκες. Για παράδειγμα, μπορεί να ξεχωρίζει πότε πεινάει και πότε αισθάνεται μόνο του και να το εκφράζει με τέτοιο τρόπο που να σας βοηθάει να καταλάβετε τι ακριβώς θέλει.

Αποκτά καλύτερο έλεγχο των κινήσεών του. Τα μωρά, σε αυτήν την ηλικία, αρχίζουν να μιμούνται ότι βλέπουν και συνειδητά απλώνουν τα χέρια τους για να πιάσουν κάποιο αντικείμενο που βρίσκεται μακριά τους. Επίσης, μεταφέρουν αντικείμενα από το ένα χέρι στο άλλο.

Μπορεί να βιώνει για πρώτη φορά το άγχος προς τα ξένα πρόσωπα και το άγχος του αποχωρισμού. Αρχίζει να αναγνωρίζει τα κοντινά του πρόσωπα και αποκτά ευαισθησία στους ξένους. Επίσης, αρχίζει να διαμαρτύρεται όταν δε βλέπει τη μαμά του και είναι ντροπαλό με άτομα που δεν γνωρίζει. Κάποια μωρά βέβαια μπορεί να μην αντιδράσουν με αυτόν τον τρόπο σε αυτό το στάδιο της ζωής τους και να τους εμφανιστεί μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής του.

Ψάχνει να βρει αντικείμενα. Στην ηλικία των 7 μηνών αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι τα αντικείμενα εξακολουθούν να υπάρχουν παρόλο που δεν τα βλέπει μπροστά του. Έτσι θα το δείτε να αναζητά αντικείμενα που έπαιζε πριν λίγα λεπτά και τα οποία ήδη μαζέψατε. Στην ηλικία των 8 μηνών θα ρίχνει αντικείμενα και θα παρακολουθεί την πορεία τους.

Αρχίζει να τρώει στερεά τροφή. Κρέμες, αλεσμένα λαχανικά κ.α.

Γυρίζει όταν το φωνάζουν με το όνομά του. Θα παρατηρήσετε ότι ανταποκρίνεται στο κάλεσμά σας όταν το φωνάζετε γυρίζοντας το κεφάλι του προς την κατεύθυνση που είσαστε εσείς.

Απλώνει τα χέρια του για να το πάρετε αγκαλιά.

Συνήθεις αντιδράσεις του μωρού από 6 έως 9 μηνών

Το μωράκι σας σε αυτό το διάστημα αρχίζει να έχει έντονη κινητική δραστηριότητα. Σιγουρευτείτε ότι έχετε διπλοτσεκάρει από άποψη ασφάλειας, όλους τους χώρους του σπιτιού. Βάλτε προστατευτικά σε γωνίες επίπλων και πρίζες και απομακρύνετε επικίνδυνα και εύθραυστα αντικείμενα όπως τασάκια, κηροπήγια κ.λ.π. από το πεδίο του. Επίσης φροντίστε έτσι ώστε τα αντικείμενα όπως καρέκλες και τραπέζια στα οποία θα στηριχτεί για να σηκωθεί δεν είναι σπασμένα ή ασταθή. Προσπαθήστε να κρατήσετε μακριά από το μωρό σας μικροαντικείμενα και μικρά εξαρτήματα παιχνιδιών διότι είναι πιθανόν να τα βάλει στο στόμα του. Τέλος, το μωρό σας σε αυτήν την ηλικία αρχίζει να τρώει στερεά τροφή. Σιγουρευτείτε ότι πρώτα την έχετε αλέσει πολύ καλά ή την έχετε κόψει σε πολύ πολύ μικρά κομματάκια προς αποφυγήν πνιγμού.

http://www.youtube.com/watch?v=BTb8wGySaJ0

Τι πρέπει να προσέχετε

Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας σε περίπτωση που το μωρό σας:

  • Δεν ξεχωρίζει τα οικεία πρόσωπα από τα ξένα μέχρι την ηλικία των 10 μηνών.
  • Δεν κάνει προσπάθειες να κάτσει μόνο του, να σταθεί ή να μπουσουλίσει.
  • Δε βγάζει κραυγές και ποικιλία ήχων μέχρι την ηλικία των 9 μηνών.
  • Δεν αρπάζει ή/και δεν ασχολείται με αντικείμενα μέχρι την ηλικία των 9 μηνών.
  • Δεν τρώει τις σωστές ποσότητες ή δεν παίρνει το αναμενόμενο βάρος.

Προσοχή! Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά μεταξύ τους και το κάθε ένα έχει το δικό του ρυθμό. Τα στάδια ανάπτυξης που περιγράφονται, βασίζονται στο μέσο όρο. Μην ανησυχήσετε εάν το μωρό σας αποκλίνει από αυτό το μέσο όρο. Εάν όμως παρατηρήσετε κάτι ανησυχητικό στην ανάπτυξή του, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

 

 

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.