facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

πλατυποδία

Ερώτηση από liontarina (8.7.2014)

"Έχω ένα αγοράκι 24 μηνών και βλέπω κάτω στο πέλμα δεν έχει καμάρα γέρνουν προς τα μέσα. Πότε λέτε να πάω σε ορθοπεδικό;"

Απάντηση από παιδίατρο (8.7.2014)

"Τα περισσότερα μωρά γεννιούνται με “πλατυποδία”, δηλαδή τα πέλματά τους μοιάζουν να μην έχουν καμάρα. Αυτό οφείλεται σε 2 ανατομικές ιδιαιτερότητες των μικρών παιδιών:

1. Τα οστά και οι αρθρώσεις τους είναι ακόμα πολύ εύπλαστες και υπό το βάρος του σώματός τους το πόδι πλαταίνει, και

2. Στο έσω χείλος του ποδιού υπάρχει ένα μικρό στρώμα λίπους (που αργότερα εξαφανίζεται), το οποίο “μπαίνει” στη θέση της ανατομικής καμάρας όταν το πόδι πατάει κάτω.

Επίσης τα μικρά παιδιά μπορεί να στρέφουν το πόδι προς τα έξω, φέρνοντας περισσότερο βάρος στο έσω χείλος του ποδιού (εκεί που είναι η καμάρα) πράγμα που την κάνει ακόμα πιο δυσδιάκριτη.

Φυσιολογικά αυτή η παροδική “πλατυποδία” εξαφανίζεται ως το 6ο έτος της ηλικίας καθώς τα οστά και οι αρθρώσεις γίνονται λιγότερο ελαστικά, οπότε η καμάρα αναπτύσσεται πλήρως. Μόνο 1-2 στα 10 παιδιά θα έχει τελικά πραγματική πλατυποδία στην ενήλικη ζωή. Για εκείνα τα παιδιά που μέχρι το 6ο έτος δεν έχουν αναπτύξει εμφανή καμάρα, θεραπεία πρέπει να δίνεται ΜΟΝΟ σε εκείνα που έχουν δυσκαμψία στον αστράγαλο ή πόνο. Οι σόλες δεν βοηθούν, και μάλιστα μπορεί να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα απο την ίδια την πλατυποδία.

Μόνο λίγες μορφές πλατυποδίας χρειάζονται παρέμβαση, και αυτές εμφανίζονται με “σφιχτό” Αχίλειο τένοντα (περιορισμός στην κίνηση του αστραγάλου) - η θεραπεία εδώ συνήθως είναι μόνο διατατικές ασκήσεις. Ακόμα πιο σπάνια ένα παιδί μπορεί να έχει πραγματικά δυσκαμψία του αστραγάλου και πόνο, αλλά η εικόνα αυτή εμφανίζεται σπάνια πριν την εφηβεία.

Ειδικά για το παιδί σας θα έλεγα να το εξετάσει προσεκτικά ο παιδίατρός σας πρώτα, και μόνο εφόσον εκείνος κρίνει πως υπάρχει πραγματικά ανατομική ανωμαλία, ή δυσκαμψία και πόνος, να συνεχίσετε την εκτίμηση σε κάποιον παιδο-ορθοπεδικό.

Με εκτίμηση,

Π. Ρενιέρης, MD, FAAP

Πηγή: Caring for your infant and young child; SP Shelov for the AAP (2006)"


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.