facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Εισαγωγή στέρεων τροφών από τον 4ο μήνα;

Ερώτηση από Νατάσα (16.07.2014)

"Έχω μία κόρη 4 μηνών με βάρος 7,400 και τρώει γάλα σε σκόνη. Πότε μπορώ να της δώσω κρέμες; Μήπως δε χρειάζεται γιατί το βάρος της είναι καλό; Οι κρέμες του εμπορίου έχουν ζάχαρη; Τι άλλο θα μπορούσε να φάει χωρίς ζάχαρη σε κρέμα; Ευχαριστώ!"

Απάντηση από παιδίατρο (16.07.2014)

"Αγαπητή μαμά,

παρότι λέμε πως τα παιδιά πρέπει να εισαχθούν στα στερεά μεταξύ 4 και 6 μηνών, προσωπικά προτιμώ να περιμένω λίγο, και στα προτείνω μετά τον 5ο μήνα (και σίγουρα ως τον 6ο). Το αν το παιδί σας μπορεί να αρχίσει από τώρα τα στερεά εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ελάττωση ή εξαφάνιση του αντανακλαστικού της γλώσσας, η καλή στήριξη της κεφαλής κλπ - αυτά πρέπει να εκτιμηθούν από παιδίατρο, καθώς οι γονείς συχνά δεν είμαστε αντικειμενικοί (βάζω και τον εαυτό μου μέσα).

Εφόσον αποφασίσετε με τον παιδίατρο ότι όλα είναι θετικά στο να ξεκινήσετε στερεά, σάς προτείνω να ξεκινήσετε με ρυζάλευρο ενισχυμένο με σίδηρο (υπάρχουν διάφορα στην αγορά - τα περισσότερα έχουν και γάλα που το κάνει πιο εύγευστο, καθώς το σκέτο ρυζάλευρο δεν είναι και πολύ ωραίο). Στην συνέχεια μπορείτε (και πρέπει) να εισάγετε τροφές σε μορφή πουρέ ΜΙΑ (και μόνο ΜΙΑ) νέα τροφή ανά 3-5 ημέρες (κατά την διάρκεια των οποίων θα πρέπει να παίρνει την νέα τροφή καθημερινά). Προσθέτοντας σταδιακά θα φτάσετε σε ένα πλήρες μενού. Δεν υπάρχει λόγος επιστημονικός να αποφύγετε κάποια τροφή - ΟΜΩΣ, οι περισσότεροι παιδίατροι (ανάμεσά τους και εγώ) θα σάς πουν να περιμένετε τους 9-12 μήνες για το αβγό (ξεκινώντας από τον κρόκο και μετά στο ασπράδι) και μετά τους 12 μήνες για ψάρια και θαλασσινά.

Αρχίστε με ένα γεύμα την ημέρα, όποιο σάς εξυπηρετεί. Σταδιακά θα αυξάνετε και η ποσότητα και η συχνότητα των γευμάτων, ώστε στον 12ο μήνα τα στερεά να αποτελούν πλέον την κύρια πηγή θερμίδων. Αυτή η διαδικασία συχνά γίνεται ευκολότερη αν έχετε μια καλή και στενή σχέση με τον παιδίατρό σας.

Οι κρέμες του εμπορίου περιέχουν πάντα κάποιον υδατάνθρακα, αλλά όχι λευκή ζάχαρη, αν αυτό σας ανησυχεί. Είναι μελετημένες και ισορροπημένες για καλή ανοχή και ανάπτυξη. Τα παιδιά, και ιδίως τα βρέφη, δεν τα βάζουμε ποτέ σε “δίαιτα”. Οι υδατάνθρακες είναι αναπόσπαστο μέρος της διατροφής τους. Φυσικά ΔΕΝ προσθέτουμε ΠΟΤΕ έξτρα κρυσταλλική ζάχαρη (ούτε εμείς, αλλά ούτε οι κατασκευαστές).

Τέλος να σάς ενημερώσω πως η έναρξη των στερεών δεν γίνεται για να βελτιώσουμε το βάρος του παιδιού, αλλά για  να προσφέρουμε όλα εκείνα τα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία προκειμένου να αναπτυχθεί καλά - αυτό το “καλά” δεν σημαίνει μόνο βάρος.

Ελπίζω να βοήθησα,
με εκτίμηση,"

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.