facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Απορίες για τις πρώτες μέρες με το μωρό

Ερώτηση από nikoleta (15.07.2014)

"ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΕΧΩ ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ 25 ΗΜΕΡΩΝ ΓΙΑ ΣΥΓΚΑΜΑ `ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΤΗΝ ΣΟΥΝΤΟΚΡΕΜ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΗ-ΕΧΕΙ ΛΙΓΟ ΜΠΟΥΚΩΜΑ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΜΕ ΤΟ ΑIRCONDITION ΒΑΖΩ ΟΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ?ΕΧΕΙ ΚΟΛΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΔΙΝΩ ΑΠΤΑΜΙΛ EXTRA CARE ΔΕΝ ΛΙΩΝΕΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΒΓΑΖΕΙ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΟΝΑΕΙ ΑΚΟΜΑ ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΔΩΣΩ ΧΑΜΟΜΗΛΙ Η ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ?ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΣΠΙΘΟΥΡΑΚΙΑ ΣΑΝ ΔΡΩΤΣΙΛΑ ΤΙ ΝΑ ΒΑΖΩ ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΕΙΜΑΙ ΝΕΑ ΜΑΜΑ ΚΑΙ ΑΓΧΩΜΕΝΗ ΕΚΑΝΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΠΑΙΔΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"

Απάντηση από παιδίατρο (15.07.2014)

"Αγαπητή μαμά,

πρώτα από όλα συγχαρητήρια!!

Βλέπω έχετε μια σειρά από ερωτήσεις πολύ τυπικές για ένα νεογνό. Η πιο σημαντική συμβουλή μου είναι να επισκέπτεστε συχνά τον παιδίατρό σας - είναι ο πιο κατάλληλος για να απαντά σε όλες σας τις ερωτήσεις. Άλλωστε, ο σωστός έλεγχος σε αυτή την ηλικία είναι συχνός (7η, 14η, 30η ημέρα, 2 μηνών κ.ο.κ.).

Ειδικά για τα θέματα που θίγετε:

1. Σύγκαμα - πολύ συχνό φαινόμενο. Αλλάζετε συχνά την πάνα (ακόμη κι αν έχει λίγα ούρα). Αφήνετε το παιδί χωρίς πάνα για διαστήματα μέσα στην ημέρα (κυρίως αμέσως αφού αλλάξατε την πάνα) στον αέρα. Σε κάθε αλλαγή χρησιμοποιείτε ικανή ποσότητα κρέμας-φραγμού (αυτή που αναφέρετε είναι καλή, όσο είναι οι περισσότερες δεν έχω κάποια προτίμηση). Προτιμάτε τις πιο πηκτές κρέμες. Βάζετε παντού. Αν δεν υποχωρήσει σε λίγες μέρες, αν χειροτερέψει, ή αν το παιδί σας έχει πάρει αντιβιοτικά ή έχει άλλα προβλήματα υγείας, τότε πρέπει να το δει παιδίατρος.

2. Καλό είναι να αποφεύγετε το κλιματιστικό με το νεογέννητο. Προτιμάτε τον φυσικό αερισμό. Όταν έχει πολλή ζέστη βάλτε το κλιματιστικό στους 27, στην χαμηλή ένταση - φροντίστε να μην πέφτει πάνω στο παιδί το ρεύμα. Φροντίστε να έχετε κάνει συντήρηση και καλό καθαρισμό των φίλτρων του κλιματιστικού.

3. Το “μπούκωμα” που αναφέρετε είναι πολύ συχνό στα νεογνά, και δεν οφείλεται συνήθως σε πραγματικό ‘κρύωμα”. Δεν υπάρχει κάτι να κάνετε εφόσον το παιδί είναι καλά κατά τα άλλα. Αν νιώθετε πως γίνεται χειρότερα μπορείτε να δοκιμάσετε λίγες σταγόνες φυσιολογικό ορό (ΧΩΡΙΣ ΠΙΕΣΗ) αν και αυτή η πρακτική είναι αμφιλεγόμενη καθώς ο φυσιολογικός ορός ενδέχεται να ερεθίζει περισσότερο την μύτη, παρότι την καθαρίζει παροδικά. Προσωπικά αν δεν βλέπετε “μύξες” δεν το προτείνω. Αν πάλι βλέπετε, τότε καλό είναι να δει το μωρό ο παιδίατρος.

4. Αν και είναι μάλλον νωρίς για κολικούς, η καλύτερη τροφή για το παιδί σας παραμένει ο μητρικός θηλασμός, αποκλειστικά για τουλάχιστον 6 μήνες. Εφόσον δίνετε φόρμουλα, το παιδί πρέπει να λαμβάνει μια ΚΑΝΟΝΙΚΗ φόρμουλα, όχι υδρολυμένη, όχι “υποαλλεργική” ή άλλη κατηγορία, εκτός αν σάς το πρότεινε ειδικά ο παιδίατρός σας για κάποιο λόγο. Σπάνια μόνο ωφελούνται τα παιδιά από αυτά τα γάλατα, έχουν μάλλον μικρότατη δράση στους κολικούς, και είναι ακριβότερα.

5. ΟΧΙ να μην δώσετε χαμομήλι ή άλλο υγρό στο παιδί σας. Το παιδί πρέπει να πίνει αποκλειστικά γάλα.

6. Τα σπιθουράκια που αναφέρετε κατά κανόνα είναι μέρος της φυσιολογικής προσαρμογής του δέρματος στο νέο περιβάλλον, ή συνέπεια ζέστης (αν ιδρώνετε εσείς όπως την κρατάτε). Η υγρασία αυτή ενώ εξατμίζεται παρασύρει υγρασία από το δέρμα αφήνοντάς το ξηρότερο απο πριν, κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμούς. Και πάλι, χωρίς να το έχω δει, δύσκολα να σάς πω ακριβώς τι είναι. Διατηρείτε το δέρμα του μωρού σας στεγνό και καθαρό. Αν ανησυχείτε, επισκεφτείτε τον παιδίατρό σας!

Ελπίζω να βοήθησα έστω και λίγο,

στην διάθεσή σας,"

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.