Ο μητρικός θηλασμός, αποκλειστικό προνόμιο της γυναίκας, επί εκατομμύρια χρόνια ήταν η μοναδική τροφή του νεογέννητου και βρέφους και σ’ αυτό στηρίχθηκε η διαιώνιση του ανθρώπινου είδους. Οι μητέρες θήλαζαν τα παιδιά τους και η Μητρότητα λατρεύονταν απ’ όλους τους λαούς και ήταν θέμα έμπνευσης για καλλιτέχνες όλων των εποχών. Εμπειρικά από τα πανάρχαια χρόνια και επιστημονικά τις τελευταίες δεκαετίες.
Κάθε χρόνος που περνάει προσφέρει νέα επιστημονικά στοιχεία για την τελειότητα του μητρικού γάλακτος και είναι βέβαιο ότι η διαδικασία της αύξησης των επιστημονικά κατοχυρωμένων πλεονεκτημάτων του θα εξακολουθήσει στο μέλλον.
Παρόλο που δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην πιστεύει στην υπεροχή του μητρικού θηλασμού, οι μητέρες που θηλάζουν τα βρέφη τους στη χώρα μας είναι ακόμη μειοψηφία. Είναι σαφές ότι δεν φθάνει η γνώση για να υιοθετηθεί η σωστή συμπεριφορά της μάνας προς το παιδί της, συμπεριφορά που θα αναγνωρίζει ότι το πρώτο ανθρώπινο δικαίωμα είναι το δικαίωμα του νεογνού να τραφεί με το γάλα της μάνας του.
Το γάλα της μητέρας αποτελεί την ιδανική τροφή για το βρέφος τους πρώτους έξι (6) μήνες της ζωής του και μπορεί να λαμβάνεται μέχρι το τέλος του πρώτου (1ου) έτους. Η εισαγωγή των στερεών τροφών γίνεται σταδιακά από τον έκτο (6ο) μήνα και μετά.
Το μητρικό γάλα είναι ζωντανός ιστός που περιέχει 87% νερό και 13% στέρεα συστατικά που είναι πρωτεΐνες, λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες, άλατα, ένζυμα, ορμόνες και ιχνοστοιχεία μετάλλων.
Ο θηλασμός πρέπει να αρχίζει όσο γίνεται νωρίτερα μετά τον τοκετό. Η σωστή στάση του μωρού κατά τη διάρκεια του θηλασμού είναι σημαντική για την αποφυγή τραυματισμού του στήθους.
Αφήνουμε το μωρό να θηλάσει όσο αυτό χρειάζεται. Η συχνότητα του θηλασμού εξαρτάται από την πείνα του μωρού. Συνήθως τις πρώτες μέρες ή βδομάδες θηλάζει σε ακανόνιστα διαστήματα. Αποφεύγουμε να δίνουμε διάφορα ροφήματα στα ενδιάμεσα των γευμάτων, το γάλα περιέχει αρκετό νερό για να ξεδιψάσει.
Το διαιτολόγιο της θηλάζουσας μητέρας θα πρέπει να είναι ισορροπημένο και να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων και φαγητών. Σε περίπτωση που χρειασθεί να πάρει κάποιο φάρμακο η μητέρα θα πρέπει να συμβουλευθεί τον παιδίατρό της.
Τα πλεονεκτήματα είναι πολλά τόσο για το παιδί όσο και για τη μητέρα, καθώς και για την κοινωνία. Συγκεκριμένα:
Πλεονεκτήματα για το παιδί
- Προστασία από λοιμώξεις αναπνευστικού και γαστρεντερικού συστήματος
- Προστασία από αλλεργίες, ιώσεις και αναιμία
- Αύξηση της επιβίωσης των πρόωρων
- Αύξηση του δείκτη νοημοσύνης
- Προστασία από τον κίνδυνο του νεανικού διαβήτη
- Ελάττωση συχνότητας παιδικού καρκίνου
- Μείωση τερηδόνας
- Πρόληψη παχυσαρκίας
- Συμβολή στην ηρεμία του βρέφους, χτίσιμο της ψυχικής υγείας του παιδιού και ανάπτυξα ισχυρού δεσμού με τη μητέρα
Πλεονεκτήματα για τη μητέρα
- Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του ενδομητρίου
- Προστασία από οστεοπόρωση
- Βοηθάει στη γρηγορότερη επάνοδο της μήτρας στη φυσιολογική της κατάσταση και αποτελεί αντισυλληπτικό μέσο, μέχρι κάποιο βαθμό
- Συντελεί στην καλύτερη ρύθμιση του σωματικού βάρους
- Ικανοποίηση για την ολοκλήρωση της σαν γυναίκα- μητέρα
- Έτοιμο ανά πάσα στιγμή, στη σωστή θερμοκρασία, αποστειρωμένο και χωρίς κανένα κόστος
Πλεονεκτήματα για την κοινωνία
- Ο μητρικός θηλασμός είναι οικολογικός: αστείρευτος πόρος ευεργετικός για τον πλανήτη και το παιδί
- Μείωση της νοσηρότητας
- Μείωση εξόδων φαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης
- Μείωση εξόδων αγοράς ξένου γάλακτος
Στις περιπτώσεις που η μητέρα δεν καταφέρνει να θηλάσει ή δεν μπορεί να συνεχίσει τον θηλασμό, η διατροφή του βρέφους συνεχίζεται με τα τροποποιημένα γάλατα. Διακρίνονται σύμφωνα με την ηλικία σε γάλατα πρώτης βρεφικής ηλικίας για βρέφη μέχρι έξι (6) μηνών και δεύτερης βρεφικής ηλικίας από (6) μηνών και πάνω. Βασίζονται στο αγελαδινό γάλα, το οποίο υφίσταται τροποποιήσεις προκειμένου να προσομοιάζει με το μητρικό. Αυτό επιτυγχάνεται με τη μείωση της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, αφαιρώντας το ζωικό λίπος και προσθέτοντας μείγμα φυτικών ελαίων, βιταμινών και ιχνοστοιχείων. Μπορεί η βιοχημική σύνθεση των τροποποιημένων γαλάτων να μοιάζει με αυτή του μητρικού, απουσιάζουν όμως οι βιολογικοί παράγοντες (ανοσοσφαιρίνες, αντισώματα, ορμόνες) που καθιστούν το μητρικό γάλα αναντικατάστατο.