facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ορόσημα ανάπτυξης από 18 έως 24 μηνών

Ορόσημα ανάπτυξης από 18 έως 24 μηνών

Ορόσημα ανάπτυξης από 18 έως 24 μηνών

Θα παρατηρήσετε ότι έχει μία αυξανόμενη περιέργεια για τη φύση των ανθρώπων και των πραγμάτων γενικότερα και εξερευνά πιο διεξοδικά ανοιχτές πόρτες και ντουλάπες. Η μίμηση και η ανεξαρτησία είναι δύο χαρακτηριστικά που κυριαρχούν μέχρι το παιδάκι σας να κλείσει τα δύο.

Αντιγράφει και μιμείται καθημερινές συνήθειες που κάνετε, όπως να πλένει τα δόντια του, να προσπαθεί να ντυθεί και να φάει από μόνο του.

Γενικά, το παιδί σας από 18 έως 24 μηνών:

Εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του και καταλαβαίνει τι του ζητάτε. Εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του και με άλλες λεξούλες. Κατά μέσο όρο, μέχρι την ηλικία των 2 ετών μπορεί να λέει 30 με 50 λέξεις και συντάσσει πρόταση με τουλάχιστον δύο λέξεις. Αυτό όμως που θα σας ξετρελάνει είναι η ικανότητά του να καταλαβαίνει και να ακολουθεί απλές εντολές και οδηγίες όπως «φέρε μου το μεγάλο τρενάκι».

Ελέγχει ακόμη και τις πιο λεπτές κινήσεις. Μπορεί να στοιβάξει έως και έξι κυβάκια, να ανοίξει την πόρτα, να πετάξει μία μπάλα προς μία κατεύθυνση, να τρέξει και να σκαρφαλώσει. Για να ανέβει και να κατέβει σκάλες χρειάζεται να κρατά το χέρι ενός ενήλικα. Μπορεί να τρέχει χωρίς να πέφτει όταν σταματά ή στρίβει από γωνίες. Λυγίζει τα πόδια του και σηκώνει αντικείμενα από το πάτωμα χωρίς να πέφτει. Επίσης, μπορεί να σηκώνει μία μικρή καρέκλα, να τη φέρνει στο τραπέζι και να κάθετε μόνο του. Χρησιμοποιεί κουτάλι, πιρούνι ή κούπα.

Έρχεται αντιμέτωπο με τα αισθήματά του. Πολλά παιδάκια αυτής της ηλικίας δείχνουν ανήσυχα όταν στην παρέα υπάρχει και άλλο συνομήλικο παιδάκι, ειδικά όταν δεν το γνωρίζει.Συνήθως παίζει κοντά σε άλλα παιδιά αλλά μόνο του γιατί διστάζει να παίξει παρέα με άλλα (εκτός και εάν το άλλο παιδάκι είναι μεγαλύτερο σε ηλικία και το παρακινήσει). Δύσκολα αποχωρίζεται από το άτομο που έχει αδυναμία, π.χ. από τη μαμά του όταν είναι να φύγει για τη δουλειά και αντιλαμβάνεται τα αισθήματα των άλλων προσώπων και αντιδρά ανάλογα.

Μαθαίνει να χρησιμοποιεί την τουαλέτα. Σε αυτήν την ηλικία μπορείτε να αρχίσετε να εκπαιδεύετε το παιδί σας για τη χρήση της τουαλέτας. Πώς μπορείτε να το κάνετε; Χρησιμοποιείστε προτάσεις κλειδιά όπως «πηγαίνω στην τουαλέτα. Μήπως θέλεις να έρθεις και εσύ;» ή «το γιο-γιο σε περιμένει!». Αφήστε το παιδί σας να σας βλέπει που πηγαίνετε στην τουαλέτα. Εξηγήστε του τι κάνετε. Εάν έχετε μεγαλύτερο παιδί μπορεί να αναλάβει εκείνο αυτόν τον ρόλο. Γενικά ένα παιδί μπορεί να μάθει να πηγαίνει στη τουαλέτα από μικρό, από δύο χρονών ή να χρειαστεί λίγο παραπάνω χρόνο και να εγκαταλείψει την πάνα γύρω στα τρία. Εκείνο θα αποφασίσει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή. Εσείς δεν υπάρχει λόγος να βιάζεστε και μην προσπαθήσετε να το πιέσετε γιατί μάλλον το αποτέλεσμα θα είναι αντίθετο από το αναμενόμενο.

Ανεξαρτητοποιείται. Ένα παιδί μέχρι 2 ετών αρχίζει να ανακαλύπτει τον περιβάλλοντα χώρο μόνο του, μακριά από τους γονείς του, όταν όμως αισθανθεί οικεία σε αυτόν. Αυτό δε σημαίνει ότι δε φοβάται τους ξένους ή ότι δεν προσκολλάται στους γονείς του. Όσο το παιδί σας μεγαλώνει θα γίνεται όλο και πιο ανεξάρτητο και μη σας παραξενέψει εάν προσκολληθεί σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο όπως κουκλάκι ή σεντονάκι. Αισθάνεται περισσότερη ασφάλεια όταν το έχει μαζί του.

Συνήθεις αντιδράσεις του παιδιού από 18 έως 24 ετών

Έχοντας στο σπίτι ένα παιδί με έντονη κινητική δραστηριότητα, σίγουρα θα θέλετε ο χώρος του σπιτιού σας να είναι ασφαλής και να μην παραμονεύουν κίνδυνοι. Μπείτε στη θέση του παιδιού σας και σκεφτείτε που μπορεί να σκαρφαλώσει, τι μπορεί να ανοίξει και τι μπορεί να φτάσει. Σιγουρευτείτε ότι έχετε διπλοτσεκάρει από άποψη ασφάλειας, όλους τους χώρους του σπιτιού. Βάλτε προστατευτικά σε γωνίες επίπλων και πρίζες και απομακρύνεται επικίνδυνα και εύθραυστα αντικείμενα όπως τασάκια, κηροπήγια κ.λ.π. από το πεδίο του. Επίσης φροντίστε έτσι ώστε τα αντικείμενα όπως καρέκλες και τραπέζια στα οποία μπορεί να ανέβει δεν είναι σπασμένα ή ασταθή. Προσπαθήστε να κρατήσετε μακριά από το παιδί σας μικροαντικείμενα και μικρά εξαρτήματα παιχνιδιών διότι είναι πιθανόν να τα βάλει στο στόμα του. Τέλος, είναι καλή περίοδος να μάθετε στο παιδί σας τρόπους συμπεριφοράς αν και θα πρέπει να έχετε στο νου σας ότι δε θα είναι πάντα πρόθυμο να συμμορφωθεί.

Τι πρέπει να προσέχετε

Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για οτιδήποτε σας απασχολεί ή σε περίπτωση που το παιδί σας:

  •  Δε λέει πάνω από 30 με 50 λέξεις και δε συντάσσει πρόταση με τουλάχιστον δύο λέξεις.
  •  Δεν ακολουθεί απλές οδηγίες.
  •  Δεν κοιμάται κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  •  Δεν χρησιμοποιεί κουτάλι, πιρούνι ή κούπα.

Προσοχή! Όλα τα παιδιά είναι διαφορετικά μεταξύ τους και το κάθε ένα έχει το δικό του ρυθμό. Τα στάδια ανάπτυξης που περιγράφονται, βασίζονται στο μέσο όρο. Μην ανησυχήσετε εάν το παιδί σας αποκλίνει από αυτό το μέσο όρο. Εάν όμως παρατηρήσετε κάτι ανησυχητικό στην ανάπτυξή του, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

 

Από τη συντακτική ομάδα του babyzone.gr με τη συνεργασία του παιδιάτρου

Γράφτηκε από: Νίκος Βουδούρης
Παιδιάτρος - Νεογνολόγος - Μέλος Ε.Σ. ΜΗΤΕΡΑ
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.