facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Αντίληψη βρέφους 16 μηνών. Πρέπει να ανησυχώ;

Ερώτηση από Μαίρη (15.12.2015)

“Καλησπέρα σας, έχω δίδυμα αγόρι-κορίτσι 16 μηνών, γέννησα στις 34 εβδομάδες, είμαι πολύ αγχωμένη με το αγόρι, καθώς μοιάζει να μην καταλαβαίνει ακόμα , δεν εκτελεί εντολές όπως δώσε μου αυτό, παίζει συνήθως μόνο του, ωστόσο έχουμε βλεμματική επαφή καλή, παίζουμε κρυφτό, λέει κάποιες λέξεις όπως ναι, άντε, μπαμπά, μιμείται κάποιες φορές, χαμογελάει, αλλά μου δίνει την εντύπωση ότι έχει μειωμένη αντίληψη, διότι δεν δείχνει τα αντικείμενα ακόμα, ωστόσο γυρίζει τις περισσότερες φορές στο όνομά του, θα κλάψει αν φύγω από το δωμάτιο, θέλει αγκαλιές, όταν επιστρέφω από τη δουλειά θα έρθει αγκαλιά. Φοβάμαι κυρίως για αυτισμό! Κάποιες φορές μου δίνει την εντύπωση ότι είναι στον κόσμο του , επανέρχεται και συνεχίζει το παιχνίδι. Βάζει τα μπαλάκια στη θέση τους, κλείνει την πόρτα, περπατάει, σκαρφαλώνει. Έχω δίκιο που ανησυχώ, ή να του δώσω περιθώριο? Πραγματικά έχω αγχωθεί!”

Απάντηση από παιδίατρο (15.12.2015)

“Αγαπητή μητέρα,

από την περιγραφή σας δεν μπορώ να πω πως ανησυχώ πολύ, παρόλ' αυτά, κάποια στοιχεία που περιγράφετε θεωρητικά εγείρουν ερωτηματικά. Ασφαλώς και είναι αδύνατον να σάς απαντήσω από εδώ. Ο καταλληλότερος δρόμος περνά αρχικά από τον παιδίατρό σας (υπάρχουν εργαλεία όπως ερωτηματολόγια, ή ένας πιο εκτεταμένος έλεγχος ανάπτυξης), και εν συνεχεία (είτε διότι ο ίδιος δεν μπορεί, είτε διότι η απάντησή του δεν σάς ικανοποιεί), από τον ΩΡΛ και τον Αναπτυξιολόγο. Ο χρυσός κανόνας της αναπτυξιολογικής εκτίμησης ενός παιδιού είναι πως πριν από οτιδήποτε άλλο, ανεξάρτητα από το τι νομίζουν οι γονείς ή ο παιδίατρος, το παιδί για το οποίο υπάρχει ανησυχία αναπτυξιακής διαταραχής, πρέπει να ελέγχεται επίσημα ως προς την ακοή του. Μετά τον λόγο τον έχει ο Αναπτυξιολόγος για την τελική εκτίμηση.

Άρα: Παιδίατρος, μετά ΩΡΛ και Αναπτυξιολόγος, και μετά ανησυχία - για την ώρα, δεν έχετε κάτι στα χέρια σας που να σάς τρομοκρατεί.

Ελπίζω να σάς καθοδήγησα κάπως,”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.