facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 5050

Στασιμότητα βάρους

Ερώτηση απο Annapar (9.7.2014)

"Καλησπέρα γιατρέ, έχω ένα κοριτσάκι 11 1/2 μηνών. Πριν ένα μήνα επισκεφτήκαμε την παιδίατρο για ένα check-up ύστερα από τρεις μήνες. Τα νέα ήταν ότι δεν είχε πάρει γραμμάριο! Από ύψος 2 πόντους! Μας έγραψε κάποιες εξετάσεις αίματος, ούρων, κοπράνων. Τα ούρα και τα κόπρανα ήταν στείρα και αρνητικά. Οι αίματος έδειξαν τα ηωσινόφιλα ανεβασμένα, όπου κάναμε και άλλες εξετάσεις για ανοσοσφαιρίνη (βγήκε 66.7 με όριο το 15). Επίσης ο θυρεοειδής βγήκε 5125 με όριο 4900 και η βιταμίνη d που βγήκε αρκετά χαμηλή αλλά αν δεν κάνω λάθος δεν πρέπει να έχει σχέση με την στασιμότητα βάρους. Η συνέχεια που έδωσε η παιδίατρος είναι επανεξέταση θυρεοειδή σε 20 μέρες (δεν έχει γίνει ακόμα) και έπειτα περαιτέρω εξετάσεις για την αλλεργία σε κάτι που ίσως έχει φάει το παιδί. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι στην οικογένεια δεν έχει κάποιος θυρεοειδή και επίσης στον 8 μήνα που ξεκίνησε να τρώει κρόκο αυγού έβγαλε κατευθείαν σπυράκια στο σαγόνι τις τρεις φορές και την τέταρτη γέμισε όλο το σώμα όπου της έδωσα atarax και τέλος το αβγό. Πριν το αβγό ήταν η τελευταία φορά που την είχα ζυγίσει και έπαιρνε βάρος. Θα ήθελα την δίκη σας άποψη.... Ευχαριστώ εκ των προτέρων... Και κάτι τελευταίο... θα την ζυγίσω σε μια εβδομάδα σε άλλη παιδίατρο γιατί βρίσκομαι εκτός αν και με την δική μου ζυγαριά δείχνει να έχει πάρει σίγουρα 300 γραμμάρια και τέλος θηλάζω ακόμα! "

Απάντηση απο παιδίατρο (9.7.2014)

"Αγαπητή μαμά, η ερώτησή σας είναι πολύπλοκη και αφορά ένα θέμα (την στασιμότητα βάρους) που μπορεί να έχει πολλές αιτίες (ανάμεσά τους και η τροφική αλλεργία, αλλά και τα προβλήματα του θυρεοειδή). Ειδικές συμβουλές για το δικό σας παιδί δεν μπορώ να δώσω αν δεν πάρω ένα πλήρες ιστορικό, και δεν εξετάσω το παιδί.

Από όσα λέτε φαίνεται πως η παιδίατρός σας έχει ήδη ξεκινήσει την διερεύνηση και πιστεύω πως οι αλλαγές ανάμεσα σε πολλούς γιατρούς μόνο θα σάς αγχώσουν και θα σάς βάλουν σε περιπέτειες. Οι δε εργαστηριακές εξετάσεις που μού αναφέρετε δεν αρκούν για να απαντήσει κανείς υπεύθυνα για την υγεία ενός παιδιού. Η πιο σημαντική μου συμβουλή λοιπόν είναι να αποφύγετε τους πολλούς γιατρούς, και να αναφέρετε στην παιδίατρό σας κάθε ανησυχία που έχετε σχετικά με το παιδί, αλλά και την προσέγγισή της. Αν κάτι δεν σάς αρέσει, ή θεωρείτε πως κάτι “χάνει” τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μιλήσετε απευθείας με την παιδίατρό σας, παρά να “τρέχετε” το παιδί από το ένα ιατρείο στο άλλο. Σκεφτείτε πως το άγχος του παιδιού και μόνο μπορεί να επιβαρύνει το “πρόβλημα”.

Σαν γενικές παρατηρήσεις έχω να σάς πω τα ακόλουθα:

  1. Η μη-πρόσληψη βάρους είναι συχνό πρόβλημα. Παλιότερα λέγαμε πως η διάγνωση της “ψυχοκοινωνικής μη πρόσληψης βάρους” (κακές διατροφικές συνήθειες, προβλήματα στο σπίτι, πολύ άγχος κλπ) ήταν διάγνωση εξ αποκλεισμού, δηλαδή έπρεπε κανείς να αποκλείσει όλα τα άλλα αίτια. Πρόσφατα βρήκαμε πως σαν αιτία είναι τόσο συχνή (για την ακρίβεια είναι η πιο συχνή αιτία), που πλέον ένας έμπειρος παιδίατρος μπορεί να πει πως αυτό είναι το πρόβλημα, χωρίς να αποκλείσει άλλα αίτια.
  2. Οι πιο τυπικές εξετάσεις που γίνονται για μη-πρόσληψη βάρους (ή/και μη-αύξηση ύψους όσο θα περίμενε κανείς) είναι: γενική αίματος, γενική ούρων, καλλιέργεια ούρων, γενική κοπράνων, καλλιέργεια κοπράνων για παράσιτα, έλεγχος κοπράνων για άπεπτα υπολείμματα και ανάλυση κοπράνων, έλεγχος θυρεοειδούς (TSH και fT4), και αν υπάρχει λόγος έλεγχος για κοιλιοκάκη (ειδικά αντισώματα και ολική IgA). Ανάλογα τα αποτελέσματα συνεχίζει ο έλεγχος. Αν οι εξετάσεις του θυρεοειδούς είναι παθολογικές (χωρίς να υπάρχει άλλη νόσος, όπως ιώσεις, πυρετός κλπ) τότε καλό είναι το παιδί να παραπέμπεται σε ενδοκρινολόγο (όπου δεν αποκλείεται να αποφασιστεί απεικονιστικός έλεγχος του θυρεοειδούς). Η κληρονομικότητα που αναφέρετε παίζει ρόλο, αλλά δεν είναι απαραίτητο να το έχει κάποιος στην οικογένεια για να το εμφανίσει το παιδί.
  3. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε πως το παιδί σας πρέπει να ζυγίζεται ιδανικά σε μία μόνο ζυγαριά (αυτή της παιδιάτρου σας). Δεν έχει νόημα να ζυγίζεται παντού διότι στα μικρά βάρη (κάτω από 20kg) η απόκλιση των 100-300 γραμμαρίων ενδέχεται να είναι της ίδιας της ζυγαριάς, ή να επηρεάζεται από το αν έχει κάνει κακά το παιδί ή όχι. Μοιάζει ασήμαντο, αλλά αν δεν ζυγίζεται ένα παιδί στην ίδια ζυγαριά, οι μικρές αποκλίσεις (προς τα κάτω ή προς τα πάνω) πρέπει να αγνοούνται.
  4. Το πιο σημαντικό μέρος στην αντιμετώπιση των προβλημάτων βάρους είναι ο τακτικός (μηνιαίος ακόμα) έλεγχος του παιδιού από τον παιδίατρό του, μέχρι να μπει διάγνωση και να έχουμε αποτελέσματα προς την σωστή κατεύθυνση. Εγώ στους ασθενείς μου προτείνω μηνιαίες επισκέψεις, και ειδικά στα ψυχοκοινωνικά περιστατικά όπου χρειάζεται στήριξη όλη η οικογένεια (διαβεβαίωση πως όλα θα πάνε καλά κλπ) τούς βλέπω κάθε 2 εβδομάδες στην αρχή, ύστερα μια φορά τον μήνα, και αραιώνουμε σιγά-σιγά μέχρι να διορθωθεί το πρόβλημα.

Δεν μπορώ με κανέναν τρόπο όμως να υποθέσω τι συμβαίνει με την κόρη σας μέσα από ένα μήνυμα, και τα παραπάνω είναι γενικές συμβουλές. Θυμηθείτε πως αυτά τα πράγματα παίρνουν καιρό και για να διαγνωστούν, αλλά και για να αντιμετωπιστούν. Κανένας παιδίατρος δεν μπορεί να κάνει κάποιο “θαύμα” και να επισπεύσει την διαδικασία, αντιθέτως οι πολλές αλλαγές μάλλον θα επιβραδύνουν την διάγνωση και αντιμετώπιση.

Από τα λεγόμενά σας φαίνεται πως το παιδί σας έχει αλλεργία στο αβγό. Αποφύγετε εντελώς το αβγό, φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας μια παιδιατρική αυτοχορηγούμενη δόση αδρεναλίνης, και ενημερώστε τον γιατρό σας καθώς το παιδί δεν μπορεί να κάνει το εμβόλιο της γρίπης (όλα τα άλλα μπορεί κανονικά).

Ελπίζω να βοήθησα έστω και λίγο, στην διάθεσή σας."


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.