facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Η κόρη μου 2 ετών δεν μιλάει

Ερώτηση από Σοφία (06.08.2020)

Η κόρη μου 2 ετών δεν λέει λέξη, ενώ στην ηλικία των 16 μηνών είχε αρχίσει να λέει μαμά, μπαμπά τώρα σαν να έχει κάνει παλινδρόμηση. Δεν γυρίζει στο όνομα της όταν την φωνάζουμε, τι πρέπει να κάνουμε;

Απάντηση από παιδίατρο (06.08.2020)

Αγαπητή μητέρα,

το σύμπτωμα που περιγράφετε είναι ανησυχητικό και πρέπει να το διερευνήσετε άμεσα. Σάς προτείνω να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

1. Ραντεβού Με Παιδίατρο
Ο παιδίατρός σας ενδεχομένως να έχει να σάς προτείνει τους κατάλληλους ανθρώπους, ή μέσα από τον έλεγχο που θα κάνει ο ίδιος να ανακαλύψει οτι τα πράγματα είναι καλύτερα απ' ό,τι μού τα περιγράφετε. Αν δεν έχετε παιδίατρο απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον.

2. Ραντεβού με Αναπτυξιολόγο
Αν μένετε σε μεγάλο αστικό κέντρο πιθανότατα θα βρείτε και κάποιον ιδιώτη. Παρόλ' αυτά, σάς προτείνω πριν από οτιδήποτε άλλο να καλέσετε την πλησιέστερη σε εσάς δημόσια δομή που κάνει αναπτυξιολογικό έλεγχο σε παιδιά και να κλείσετε ένα ραντεβού, καθώς κατά κανόνα θα σάς δώσουν ημερομηνία σε 6 ως 12 μήνες!

Αφού κλείσετε στην δημόσια δομή, αν έχετε την δυνατότητα απευθυνθείτε και σε κάποιον ιδιότη ο οποίος πιθανότατα να σάς δει νωρίτερα (σε λίγες εβδομάδες ως μήνες). Ο λόγος που είναι τόσο μεγάλες οι καθυστερήσεις είναι πως η αξιολόγηση κρατά κάποιες ώρες, με αποτέλεσμα ένας γιατρός να μην έχει την δυνατότητα να βλέπει πολλούς ασθενείς μέσα σε μια ημέρα.

3. Έλεγχος Ακοής
Αφού έχετε κλείσει τα παραπάνω ραντεβού (πράγμα που μπορείτε να κάνετε ακόμα και σήμερα τηλεφωνικά) θα κανονίσετε να κάνετε το συντομότερο έλεγχο ακοής στο παιδί σας. Τα αποτελέσματα θα τα χρειαστείτε τόσο για τον παιδίατρο όσο και για τον αναπτυξιολόγο, καθώς αξιολόγηση για την ομιλία χωρίς προηγούμενο έλεγχο ακοής, δεν νοείται. Αυτό θα πρέπει να γίνει πριν σάς δουν οι παραπάνω συνάδελφοι.

Στο ενδιάμεσο:

4. Κρατήστε το παιδί σας μακριά από όλες τις οθόνες. Αυτό περιλαμβάνει tablet, κινητά, τηλεόραση, υπολογιστή, και κάθε άλλη οθόνη.

5. Μιλάτε συνεχώς στο παιδί σας, και αφήνετε χρόνο να προσπαθήσει να μιλήσει κι αυτό.

6. Διαβάζετε καθημερινά στο παιδί σας βιβλία.

7. Αν θηλάζετε, μπορείτε να συνεχίσετε να θηλάζετε. Σε κάθε περίπτωση όμως μην χρησιμοποιείτε ΚΑΘΟΛΟΥ μπιμπερό. Εδώ δεν χρειάζεται καμία μετάβαση, το κάνετε από σήμερα κιόλας. Ποτηράκι ή καλαμάκι.

Κάνοντας τα παραπάνω βήματα σε λίγες εβδομάδες θα έχετε μια πρώτη απάντηση. Προσωπικά, αν οι γονείς δεν έχουν την δυνατότητα για ιδιώτη αναπτυξιολόγο, μετά τον έλεγχο της ακοής ξεκινάω άμεσα λογοθεραπεία ή και εργοθεραπεία (με συναπόφαση με εργοθεραπευτή) εν αναμονή του αναπτυξιολόγου. Η πρακτική αυτή ονομάζεται "πρώιμη παρέμβαση" και ουσιαστικά αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος, ΠΡΙΝ την διάγνωση της αιτίας του. Είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος σε αυτά τα ζητήματα.

Πάντα δίπλα σας,


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.