facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Δεν πίνει ξένο γάλα. Με ποιόν τρόπο να προσπαθήσω;

Ερώτηση από Άντζελα (9.10.2015)

“Καλησπέρα γιατρέ, έχω ένα γιο 8 μηνών τον θηλάζω, προσπαθώ να του δώσω ξένο γάλα και δεν το πίνει με τίποτα όμως, τι να κάνω; Με ποιόν τρόπο να προσπαθήσω; Ευχαριστώ πολύ”

Απάντηση από παιδίατρο (9.10.2015)

“Αγαπητή μητέρα,

η μετάβαση στη φόρμουλα είναι συχνά δύσκολη για πολλές μαμάδες. Θα σάς δώσω εδώ μερικά tips να δοκιμάσετε, γνωρίζοντας όμως πως όποια τεχνική κι αν επιλέξετε, θα πρέπει να είστε αυστηρά συνεπής προκειμένου να δουλέψει. Μην κάνετε πίσω με την πρώτη δυσκολία (και το πρώτο κλάμα) και δώστε στο παιδί σας χρόνο να προσαρμοστεί. Το πόσο χρόνο χρειάζεται, είναι διαφορετικό για κάθε παιδί, συνήθως όμως 2-4 εβδομάδες αρκούν.

1. Επιλέξτε ένα γεύμα της ημέρας και μείνετε σε αυτό.

Όταν θα πάρει αυτό, περάστε στο επόμενο. Κάντε δηλαδή σταδιακό απογαλακτισμό. Με αυτό τον τρόπο θα προσαρμοστεί σταδιακά και το στήθος σας και δεν θα χρειαστεί να καταφύγετε σε χάπια ή άλλα μέσα που γενικώς καλό είναι να αποφεύγονται.

2. Επιλέξτε ένα γάλα, όποιο θέλετε, σύμφωνα με τις ανάγκες του παιδιού.

Εφόσον το παιδί σας είναι υγιές, μια φόρμουλα δεύτερης βρεφικής ηλικίας είναι ό,τι πρέπει. Η γεύση διαφέρει από μάρκα σε μάρκα, αλλά πρέπει να δοκιμάσουμε τουλάχιστον 7-10 φορές πριν πούμε πως "αυτό δεν τού αρέσει", και ότι πρέπει να δοκιμάσουμε μια άλλη μάρκα. 

3. Επιλέξτε την κατάλληλη θηλή για την ηλικία του.

Αν δείτε πως δοκιμάζει να πιει αλλά δυσκολεύεται, τότε δοκιμάστε το επόμενο νούμερο θηλής, ενώ αν δείτε πως πνίγεται, δοκιμάστε το προηγούμενο.

4. Συχνά είναι ευκολότερο αν το μπουκάλι αυτό το δίνει κάποιος άλλος, και όχι η μητέρα.

Δεν είναι παράλογο το παιδί να είναι τόσο κοντά στο στήθος σας και να αναρωτιέται "αφού εδώ είναι το στήθος, γιατί μού δίνει μπουκάλι". Σάς προτείνω δε, να μην είστε καν στο σπίτι όταν θα γίνει αυτό. Τα μωράκια ξέρουν καλά πόσο κοντά ή μακριά είστε, όσο παράξενο κι αν σάς φαίνεται ίσως.

5. Κρατήστε την ώρα και το πρόσωπο που δίνει το γάλα σταθερά.

Αν είναι ο μπαμπάς, τότε πρέπει να είναι πάντα ο μπαμπάς, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί ο απογαλακτισμός.

6. Αν ΔΕΝ το φάει, μπορείτε να ξαναδοκιμάσετε λίγη ώρα αργότερα (20-30 λεπτά) φτιάχνοντας εκ νέου φόρμουλα (μην δώσετε το ίδιο μπουκάλι, καθώς το γάλα μπορεί να έχει χαλάσει).

Αν και πάλι δεν το φάει, δυστυχώς θα πρέπει να φάει στο επόμενο γεύμα (το οποίο μπορείτε να δώσετε λίγη ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο) - λογικά θα είναι θηλασμός, καθώς είπαμε πως δίνετε μόνο ένα γεύμα ξένο γάλα. Την επόμενη μέρα ακολουθήστε ακριβώς την ίδια διαδικασία, την ίδια ώρα, με το ίδιο γάλα, και τα ίδια πρόσωπα. Αν το παιδί αρνηθεί 7 μέρες στη σειρά, δοκιμάστε (την ίδια ώρα, και με το ίδιο πρόσωπο) μια άλλη φόρμουλα.

7. Αν φάει έστω και 50 mL και το αφήσει, θεωρήστε το γεύμα ολοκληρωμένο.

Σταδιακά θα τρώει όλο και περισσότερο. Όταν φτάσει να πίνει τουλάχιστον μισό μπουκάλι, βάλτε και δεύτερο γεύμα με ξένο γάλα μέσα στην μέρα του. Το παιδί σας λογικά σε αυτή την ηλικία τρώει ήδη στερεά, οπότε το πόσο γάλα πίνει δεν θα πρέπει να σάς απασχολήσει ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση. 

8. Οι πιο δύσκολοι θηλασμοί να κοπούν είναι κατά κανόνα το πρωινό, και ακόμα δυσκολότερα, το βραδινό. Αφήστε αυτά για το τέλος.

Υπομονή. Δώστε χρόνο στο παιδί σας, χωρίς να φοβάστε για το πόσο γάλα πίνει, κι όταν κάνετε ένα βήμα μπροστά, κρατήστε το και μην κάνετε πίσω. Σύντομα τα πράγματα θα αλλάξουν.”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

 

Ερώτηση από Άντζελα (27.9.2015)

“Γιατρέ σας ευχαριστώ πααααρα πολύ για τις συμβουλές σας... Κάτι ακόμα σας παρακαλώ, το μωρό μου τρώει στερεές τροφές τώρα, οπότε γάλα του δίνω μόνο πρωί και βράδυ. Όταν του δίνω ξένο γάλα μετά μπορεί να του δώσω συμπλήρωμα δικό μου ή δεν το κάνω σωστά; Δεν θα μάθει δηλαδή να πίνει το ξένο; Ευχαριστώ πολύ”

Απάντηση από παιδίατρο (13.10.2015)

“ Αγαπητή μητέρα,

δεν υπάρχει σωστός και λάθος τρόπος να κάνετε κάτι, και αν το ένστικτό σας σάς λέει πως έτσι πρέπει να κάνετε, και βλέπετε πως το παιδί δεν έχει πρόβλημα, τότε συνεχίστε. Όμως έτσι είναι μάλλον δύσκολο να μειωθεί το γάλα σας, και ενδέχεται το παιδί να δυσκολευτεί στο πέρασμα στο ξένο γάλα. Παρόλ' αυτά, επειδή το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, θα έλεγα να προχωρήσετε βλέποντας και κάνοντας.”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.