facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Αναιμία

Ερώτηση από Κώστας (28.03.2020)

Καλησπέρα σας,

Έχουμε ένα αγοράκι 8,5 μηνών! Σε αιματολογικές εξετάσεις που κάναμε (για άλλο λόγο) βρήκαμε τη φετινή του στο 5 ng, το RDW στο 16,21, το MCV 69, το MCH 22,6, την αιμοσφαιρίνη 11, τον αιματοκρίτη 33,5 και τα ερυθρά 4,87. Ο παιδίατρος μας σύστησε συμπλήρωμα σιδήρου! Με δεδομένο ότι είμαστε λίγο της λογικής όχι πολλά φάρμακα (ακόμα κι αν κάποια παρουσιάζονται ως αθώα ή "καλό κάνουν, κακό δεν κάνουν") αν δεν είναι απαραίτητο, θεωρείτε πως είναι απαραίτητο/επιβεβλημένο να πάρει το παιδί συμπλήρωμα σιδήρου; (Σημείωση αν χρειάζεται: το παιδί είναι φουλ ενεργητικό, χωρίς υπνηλίες ή άτονο στη διάρκεια της ημέρας κτλ. Σημειώσεις εξτρά: πέραν του φαγητού, θηλάζει ακόμα, καισαρική, 38 εβδομάδων και 5 ημερών κύηση, 3.150 βάρος, 52 ύψος) αν είναι άχρηστες οι σημειώσεις συγχωρείστε με! Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Απάντηση από παιδίατρο (30.03.2020)

 

Αγαπητέ μπαμπά,

κατανοώ την ανησυχία σας, αλλά και την επιθυμία σας για τα λιγότερα δυνατά φάρμακα. Παρακαλώ σημειώστε πως:

α) Εξετάσεις αίματος σε αυτή την ηλικία (ρουτίνας, σε κατά τα άλλα υγιή παιδιά) δεν έχουν ένδειξη, για πολλούς λόγους, ανάμεσα στους οποίους είναι και η ανεύρεση φυσιολογικών ναδιρ σε διάφορες τιμές, όπως της αιμοσφαιρίνης για παράδειγμα.

β) Δεν μου αναφέρετε τον λόγο για τον οποίο έγιναν οι εξετάσεις, οπότε δεν ξέρω κατά πόσο είναι αξιόπιστες. Για παράδειγμα, εξετάσεις που γίνονται σε κατάσταση νόσου, έχουν μικρή αξία ως εξετάσεις screening καθώς η νόσος επηρεάζει διάφορες τιμές. Παρόλ' αυτά αποτελούν ένδειξη για νέο ίσως έλεγχο σε κατάσταση καλής υγείας. Άρα, δεν μπορώ να αξιολογήσω αυτές τις εξετάσεις.

γ) Δεν μπορώ να αξιολογήσω την απόφαση του ιατρού σας καθώς δεν έχω εξετάσει το παιδί σας. Παρόλ' αυτά, δεν μου μεταφέρετε κάτι παράλογο.

δ) Η έλλειψη σιδήρου δεν επηρεάζει μόνο την αιμοποίηση (την αιμοσφαιρίνη και τον αιματοκρίτη) αλλά πολλές λειτουργίες του σώματος, μέσα στις οποίες περιλαμβάνεται και η νοητική ανάπτυξη του παιδιού σας. Σημειώστε δε πως η σιδηροπενία (χαμηλός σίδηρος) φέρνει ανορεξία με αποτέλεσμα το παιδί να τρώει λιγότερο από όσο θα έπρεπε προκειμένου να διορθώσει την ίδια την ανεπάρκεια σιδήρου που (ίσως να) έχει.

Με τα παραπάνω κατά νου, σάς προτείνω να κάνετε μια ανοιχτή συζήτηση με τον γιατρό σας προκειμένου να σάς εξηγήσει γιατί πήρε αυτή την απόφαση, και για το αν υπάρχουν άλλοι τρόποι να γίνει διόρθωση της σιδηροπενίας. Σε κάθε περίπτωση εγώ από εδώ δεν θα αντικρούσω την οδηγία του παιδιάτρου που παρακολουθεί συστηματικά το παιδί σας - εκείνος γνωρίζει πολλά που εγώ δεν τα γνωρίζω. Κι όπως είπα, η απόφασή του δεν αποτελεί κάποιο καταφανές σφάλμα ώστε να ήμουν κάθετος. Μιλήστε μαζί του και είμαι βέβαιος πως θα σάς εξηγήσει ακριβώς το σκεπτικό του.

Με εκτίμηση,


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.