facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Αλλεργία στο γάλα

Ερώτηση από Tζοάννα (04.11.2019)

“Αγαπητέ κύριε Ρενιέρη,
έχω ένα αγοράκι 7 μηνών που μέχρι τώρα θήλαζε αποκλειστικά και από νωρίς παρουσίασε αιματάκι σαν ίνες στα κόπρανα. Ο παιδίατρος συνέστησε αποχή μου από γαλακτοκομικά και μοσχάρι και μου επέτρεψε μόνο πρόβειο γιαούρτι. Μία φορά περί τον 4ο μήνα (που δεν είμαι σίγουρη ότι οφειλόταν στη διατροφή μου) το φαινόμενο ήταν πολύ πιο έντονο, οπότε ο παιδίατρος μου συνέστησε εισαγωγή στο νοσοκομείο για διακοπή σίτισης (θα ήθελα τη γνώμη σας επ' αυτού). Το θεώρησα υπερβολικό και απλά έδωσα χαμομήλι στο παιδί για μία ημέρα. Στη συνέχεια συνήλθε. Μέχρι σήμερα δεν έχει ξαναπαρουσιάσει πρόβλημα. Έχει ξεκινήσει και τις στέρεες τροφές, ενώ όλο το διάστημα τρεφόταν με υποαλλεργικό γάλα (και μητρικό γάλα). Το ερώτημά μου είναι αν μπορώ να αρχίσω να τρώω προιόντα αγελάδας (θηλάζω ακόμα πρωί και βράδυ) και ως πότε το παιδί θα πίνει υποαλλεργικό γάλα; Σας ευχαριστώ πολύ”

Απάντηση από παιδίατρο (07.02.2020)

Αγαπητή μητέρα,
σαν πολιτική, η διατροφική προσαρμογή στην μητέρα είναι απόλυτα λογική και ορθή - αν θα ήμουν ειλικρινής θα σάς έλεγα πως κανονικά θα έπρεπε να είχαν διακοπεί και οι πέντε συνήθεις τροφικές ομάδες και να γίνει σταδιακή επανεισαγωγή. Σε κάθε περίπτωση το υποαλλεργικό γάλα το συνεχίζετε κανονικά μέχρι ειδικός παιδο-αλλεργιολόγος να σάς κάνει σταδιακή επανεισαγωγή των γαλακτοκομικών. Εκεί θα χρειαστείτε εκτεταμένες οδηγίες, δεν είναι κάτι που απλά θα κάνετε μόνη σας.

Το οτι δώσατε χαμομήλι σε παιδί που δεν παίρνει ακόμα στερεά, και ειδικά χωρίς να ενημερώσετε τον γιατρό σας με βρίσκει εντελώς αντίθετο. Όπως αντίθετος είμαι και με την εισαγωγή στο νοσοκομείο παιδιού με μικρότατη απώλεια αίματος, εφόσον δεν υπάρχουν και άλλα προβλήματα (όπως απώλεια βάρους, εξανθήματα, άλλες διαταραχές στην ανάπτυξη κλπ), το οποίο όμως δεν ξέρω αν ισχύει.

Τέλος να αναφέρω για όποιον διαβάζει, πως ένας γιατρός μπορεί να συστήσει εισαγωγή στο νοσοκομείο και για άλλους, μη "παθολογικούς" λόγους, που έχουν να κάνουν με την συμμόρφωση του ασθενούς με τις οδηγίες, την δυνατότητα ή μη παρακολούθησης ειδικής δίαιτας απο τους γονείς κλπ, πάντα με αρχικό γνώμονα την ασφάλεια του παιδιού. Το τελευταίο πράγμα που θέλει κάθε γιατρός είναι να είναι ο ασθενής του στο νοσοκομείο, οπότε θέλω να πιστεύω πως για να σάς το πρότεινε ο συνάδελφος, κάτι θα είδε ή σκέφτηκε το οποίο δεν μπορώ να εξάγω απο τα λεγόμενά σας.

Η πρότασή μου παραμένει να εμπιστεύεστε τον γιατρό σας, και αν για οποιονδήποτε λόγο η εμπιστοσύνη αυτή ραγεί, θα πρέπει να μιλάτε αρχικά με τον ίδιο (ανοιχτά), και αν αυτό αποτύχει, με έναν δεύτερο συνάδελφο.

Με εκτίμηση,


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.