facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

2,5 μηνών και ξυπνάει κάθε μία ώρα

Ερώτηση από Areti (07.04.2020)

Καλησπέρα!

Έχω ένα κοριτσάκι σχεδόν 3 μηνών (σε μία εβδομάδα). Το θέμα μας είναι ότι το βράδυ ξυπνάει κάθε μία ώρα και ξανά κοιμάται με θηλασμό. Θηλάζω αποκλειστικά και δεν δέχεται πιπίλα ή μπιμπερό. Κάποια στιγμή για 10 μέρες κοιμόταν 4 ώρες, μετά 3 και το πρωί λιγότερο, την έβγαλα όμως από την καλαθούνα γιατί δε χωρούσε καλά. Κοιμάται στο στρώμα δίπλα μου (με μικρή απόσταση σε υπνόσακο) και από τότε ξυπνάει πάλι συνέχεια. Έχει ΓΟΠ και συχνά αέρια, καμιά φορά καταφέρνω να την ηρεμήσω με χάδια λίγο πριν ξυπνήσει αλλά και πάλι. Τη μέρα επίσης κοιμάται δύσκολα, μόνο στο στήθος και ξυπνάει εύκολα. Δεν ξέρω τι να κάνω, ανησυχώ μην τυχόν ο κακός ύπνος προκαλέσει κανένα αναπτυξιακό πρόβλημα, σαν μωρό εδώ και καιρό κοιτάει το ένα χέρι της, κάνει πολλούς ήχους, χαμογελάει, κρατάει το κεφάλι της μπρούμυτα για λίγο, έχει σαλάκια και μερικές φορές βάζει με μανία τα χέρια της στο στόμα. Δεν ξέρω μήπως την ενοχλούν και τα ούλα από τόσο νωρίς, έχουμε διαβάσει και δοκιμάσει ότι μπορούμε για τον ύπνο και ακόμα τίποτα. Ευχαριστώ πολύ για τη γνώμη σας!

Απάντηση από παιδίατρο (07.04.2020)

Αγαπητή μητέρα,

η ηλικία του μωρού σας σε συνδυασμό με την έναρξη της οδοντοφυΐας, η ΓΟΠ, καθώς και την κακή και επικίνδυνη πρακτική του να κοιμάστε μαζί στην ίδια επιφάνεια μπορούν εύκολα να εξηγήσουν τις δυσκολίες που συναντάτε.

Καθώς το παιδί σας είναι ακόμα κάτω των 4 μηνών η έννοια της εκπαίδευσης στον ύπνο δεν υπάρχει ακόμα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να προετοιμάσετε το έδαφος ώστε όταν το παιδί σας είναι 4,5 μηνών και τουλάχιστον 5,5 κιλά να μπείτε ευκολότερα στην διαδικασία της εκπαίδευσης.

Κοινή παρανόηση εδώ είναι πως το παιδί σας μπορεί να μην κοιμάται λόγω του θηλασμού. Αυτό δεν ισχύει και δεν σχετίζεται με τίποτα. Μπορείτε να συνεχίσετε να θηλάζετε για όσο το επιθυμείτε, χωρίς καμία ενοχή για τον ύπνο ή για όποιο άλλο ζήτημα σάς προκύψει.

Θα προσπαθήσω εντελώς επιγραμματικά παρακάτω να σάς πω δυο τρία βασικά πράγματα:

1. Ηλικία παιδιού: όπως σάς εξήγησα και παραπάνω η εκπαίδευση του ύπνου δεν έχει έννοια πριν να μπορούμε να διακόψουμε την βραδινή σίτιση, το οποίο δεν μπορούμε να κάνουμε πριν το μωρό σας να είναι 4,5 μηνών και 5,5 κιλά τουλάχιστον. Μέχρι τότε τα γεύματα της ημέρας δεν μπορούν να καλύψουν θερμιδικά τις ανάγκες του παιδιού, οπότε φυσιολογικά θα ξυπνάει για να φάει.

2. Οδοντοφυΐα: σίγουρα επηρεάζει τον ύπνο του παιδιού, εφόσον προκαλεί ενόχληση (και όχι πόνο) στο στόμα. Συχνά είναι χειρότερα την νύχτα, καθώς αυξάνεται και η παραγωγή σάλιου που επιδεινώνει το πρόβλημα. Δεν μπορείτε να κάνετε και πολλά, εκτός από υπομονή.

3. Συγκοίμηση: η συγκοίμηση αυτή καθεαυτή δεν είναι πρόβλημα αρκεί να τηρούνται οι κανόνες ασφάλειας. Αυτοί αναγράφονται και στο νέο βιβλιάριο υγείας του μωρού που είμαι βέβαιος ότι έχετε. Περιληπτικά, το μωρό σας πρέπει
α) να τοποθετείται ΠΑΝΤΑ ανάσκελα,
β) σε ΔΙΚΗ του επιφάνεια και ΠΟΤΕ μαζί σας σε κρεβάτια καναπέδες κλπ,
γ) η θερμοκρασία του δωματίου να είναι 17-21ο C,
δ) να μην υπάρχουν ΚΑΘΟΛΟΥ σκεπάσματα (όταν κάνει κρύο ντύνετε το παιδί σας, και δεν το σκεπάζετε). Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ασφάλεια στον ύπνο μπορείτε να βρείτε και αλλού.

4. Σταθερή ρουτίνα ύπνου: το μωρό σας πρέπει να μπαίνει στο δωμάτιο στο οποίο κοιμάται περί τις 7 το απόγευμα (και αργά είναι) και να ξαναβγεί την επόμενη μέρα στις 7 το πρωί. Στις ενδιάμεσες ώρες καλύπτετε όλες του τις ανάγκες (πάνα, πείνα, επαφή) χωρίς όμως να ανάβετε φώτα, να τού μιλάτε πολύ ή να παίζετε. Αυτή η ρουτίνα σάς προετοιμάζει ώστε όταν με το καλό μπουν τα στερεά (οπότε το μωρό σας θα πεινάει λιγότερο το βράδυ καθώς και αναμένεται να μειωθούν οι αναγωγές) να μπορέσετε να την εκπαιδεύσετε. Η εργασία ενός γονέα, οι ρυθμοί του σπιτιού, και όλες οι άλλες ειδικές συνθήκες έρχονται δεύτερες και θα πρέπει να προσαρμοστούν γύρω απο αυτόν τον κανόνα. Το παιδί κοιμάται στις 7 το αργότερο. Συνεπώς για να προλάβετε βραδινό, μπάνιο, παραμύθι, τραγούδι κλπ, ξεκινάτε την διαδικασία περίπου στις 6μμ. Καμία εξαίρεση (ούτε γιορτές, ούτε διακοπές, καμία απολύτως εξαίρεση) για τουλάχιστον τα 4-5 πρώτα χρόνια της ζωής της.

5. ΓΟΠ: το μωρό σας πρέπει πάντα να ρεύεται μετά το γεύμα και ενδεχομένως και στη μέση του κάθε γεύματος. Επίσης να την κρατάτε σε σχετικά καθιστή θέση για περίπου 20-40 λεπτά μετά απο κάθε γεύμα. Αυτό αναμένεται να βοηθήσει με την ελάττωση της ευαισθησίας του οισοφάγου της, ώστε το βράδυ να ενοχλείται (ή πονάει) λιγότερο.

6. Προσπαθείτε να κοιμίζετε το μωρό σας στην κούνια της ή στα χέρια σας, χωρίς να θηλάζει εκείνη την ώρα. Γνωρίζουμε πως τα βρέφη έχουν τόσο μεγαλύτερη αντίδραση κατά τις (φυσιολογικές) εγέρσεις στην μέση της νύχτας, όσο μεγαλύτερη είναι η αλλαγή που διαπιστώνουν καθ' αυτές. Έτσι, αν όταν κοιμήθηκε την είχατε στα χέρια, όταν ξυπνάει στην κούνια της είναι λογικό να διαμαρτύρεται. Αν όμως την μάθετε απο τώρα να γλαρώνει στα χέρια αλλά να αποκοιμιέται στην κούνια, θα μειώσετε σημαντικά τα ξυπνήματα ή θα μπορεί να κοιμηθεί και πάλι μόνη της. Φανταστείτε πώς θα νιώθατε εσείς αν σάς έπαιρνε ο ύπνος (για παράδειγμα) στον καναπέ του σπιτιού σας, και ξυπνούσατε στο εφηβικό σας κρεβάτι στο πατρικό σας σπίτι. Αυτή είναι η αίσθηση που έχει ένα μωρό όταν έχει μάθε να κοιμάται στο στήθος, και ξυπνάει μόνο του στην κούνια του.

Αυτά που περιγράφετε είναι μέτρια προβλήματα στον ύπνο. Σάς το λέω διότι οι πρακτικές που διατηρείτε σάς οδηγούν με σχετική βεβαιότητα σε ακόμα δυσκολότερες καταστάσεις στο μέλλον, και ειδικά μετά τους 9 μήνες όταν θα κορυφωθεί το άγχος αποχωρισμού.

Μιλήστε με τον παιδίατρό σας ώστε να προσαρμόσετε από τώρα κάποια πράγματα στον τρόπο που προγραμματίζετε το παιδί, και να διευκολυνθείτε αργότερα στις μεταβάσεις. Η αλήθεια είναι πως αν σάς ακούσει προσεκτικά ώστε να καταλάβει τις επιθυμίες σας (τις πραγματικές σας επιθυμίες) πρέπει να μπορεί να σάς καθοδηγήσει με απλά βήματα (απλά, αλλά δύσκολα στην εκτέλεση) στον δικό σας στόχο, με ασφάλεια. Η δουλειά σας είναι να θέσετε τον στόχο, και η δουλειά μας είναι να σάς πάμε εκεί με ασφάλεια.

Με εκτίμηση,


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.