facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

10 τρόποι να ηρεμήσω το ανήσυχο μωρό μου

10 τρόποι να ηρεμήσω το ανήσυχο μωρό μου

Οι παρακάτω τρόποι έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικοί σε ανήσυχα βρέφη ή ακόμη και βρέφη με κολικούς. Παρόλ’ αυτά, κάθε παιδί είναι διαφορετικό, οπότε σάς προτείνουμε να έχετε υπομονή, και να δοκιμάσετε τον κάθε τρόπο αρκετές φορές, πριν τον απορρίψετε ως αναποτελεσματικό.

1. Φασκιώστε το μωράκι σας.

Χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο παιδικό σεντόνι ή παιδική πετσέτα. Ζητήστε από τη μαία ή τον παιδίατρό σας να σάς δείξουν τον τρόπο ή δείτε εδώ

2. Κρατήστε το μωράκι σας στα χέρια.

Τοποθετήστε το μωρό είτε στο πλάι, είτε μπρούμυτα με το χέρι σας στην κοιλίτσα του. Χαϊδέψτε του την πλάτη. Αν αποκοιμηθεί, θυμηθείτε πως πρέπει πάντα να το βάζετε για ύπνο ανάσκελα.

3. Βάλτε έναν καθησυχαστικό ήχο να παίζει.

Ήχοι που θυμίζουν στο βρέφος τους ήχους που άκουγε μέσα στην κοιλιά, το ηρεμούν. Τέτοιοι είναι ο «λευκός θόρυβος», ο μονότονος ήχος ενός ανεμιστήρα, ή ακόμα και ηχογραφημένο καρδιοχτύπι.

4. Περπατήστε με το μωρό σας.

Είτε στα χέρια, είτε σε μάρσιπο, περπατήστε με το μωράκι σας αγκαλιά. Κουνήστε το απαλά ενώ περπατάτε. Οι κινήσεις αυτές θυμίζουν τις κινήσεις μέσα στη μήτρα.

5. Αποφύγετε να δίνετε μεγάλα γεύματα.

Προσπαθήστε να αφήνετε να μεσολαβήσουν περίπου 2.5 ώρες από την αρχή του ενός γεύματος μέχρι το επόμενο.

6. Αν δεν είναι ώρα για γεύμα προσφέρετε πιπίλα.

Επίσης μπορείτε να βοηθήσετε το μωρό σας να «ανακαλύψει» το δάχτυλό του. Για τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του σάς προτείνουμε να αποφύγετε τις πιπίλες, μέχρι να εγκατασταθεί ικανοποιητικά ο θηλασμός.

7. Αν διαιτητικοί παράγοντες προκαλούν την ανησυχία, αλλαγές στην δίαιτά σας μπορεί να βοηθήσουν.

α. Για τις μητέρες που θηλάζουν, η αλλαγή μπορεί να γίνει στη δίαιτα της μητέρας. Αποφύγετε την καφεΐνη ή ελαττώστε σημαντικά τα γαλακτοκομικά. Αν δεν έχετε βελτίωση μέσα σε 1 περίπου εβδομάδα, τότε μπορείτε να επιστρέψετε στην κανονική σας δίαιτα. Για κάποιες μητέρες η αποφυγή καυτερών φαγητών ή τροφών που είναι γνωστές ότι προκαλούν πολλά αέρια, έχει φανεί χρήσιμη, χωρίς όμως να υπάρχει επιστημονική απόδειξη.

β. Για βρέφη που πίνουν φόρμουλα, μιλήστε με το γιατρό σας για την περίπτωση αλλαγής τύπου φόρμουλας. Κάποια βρέφη βοηθήθηκαν έτσι.

8. Διατηρείτε ημερολόγιο.

Σημειώνετε πότε το μωρό σας κοιμάται, τρώει ή είναι ανήσυχο, καθώς και πόση ώρα κάνει να ολοκληρώσει το γεύμα του. Σημειώστε ακόμα πόση ώρα μετά το γεύμα φαίνεται να είναι χειρότερη η «γκρίνια». Συζητήστε με το γιατρό σας αυτές τις πληροφορίες, προκειμένου να εκτιμήσει εκείνος αν η ανησυχία σχετίζεται με το φαγητό ή τον ύπνο.

9. Περιορίστε τη διάρκεια των ύπνων της ημέρας στις 3 ώρες το πολύ.

Διατηρείτε τη βραδινή ρουτίνα ύπνου υποτονική, τα φώτα χαμηλά και τη φωνή σας ήπια και βαθειά. Αποφύγετε εντελώς οθόνες όπως τηλεόραση ή κινητό.

10. Αν νιώσετε απελπισία ή την επιθυμία να φωνάξετε.

Ζητήστε από κάποιον άλλον να κρατήσει το παιδί, και πηγαίνετε κάπου όπου να μην μπορείτε πλέον να ακούσετε το κλάμα (ακόμη και εκτός σπιτιού). Αν δεν υπάρχει κάποιος να σάς βοηθήσει, μπορείτε να αφήσετε το μωρό σας στην κούνια του (ανάσκελα) και να απομακρυνθείτε για λίγα λεπτά. ΜΗΝ ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΣΕΤΕ ΠΟΤΕ ΤΟ ΜΩΡΟ ΣΑΣ.

 

Πηγή: Healthy Children for the AAP

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.