facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

MMR ή PRIOIX; Ποιό έχει τις λιγότερες παρενέργειες;

Ερώτηση από Άννα (14.11.2014)

"ΓΙΑΤΡΕ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΠΙΟ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ ΕΜΒΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΙΣ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟ MMR Ή ΤΟ PRIOIX;"

Απάντηση από παιδίατρο (20.11.2014)

"Αγαπητή μητέρα

πρόκειται για δύο διαφορετικά εμβόλια, με την έννοια ότι το MMR που λέτε δεν περιέχει την ανεμευλογιά (την οποία περιλαμβάνει το Priorix Tetra, μαζί με το MMR). Συνεπώς η πιο σωστή ερώτηση είναι τι έχει λιγότερες παρενέργειες: να δώσετε χωριστά το MMR και της Ανεμευλογιάς (δύο τσιμπήματα) ή το Tetra (που περιέχει και το MMR και την ανεμευλογιά).

Η απάντηση είναι πως το MMR-V (ο συνδυασμός δηλαδή, το Priorix για παράδειγμα) φαίνεται να έχει την ίδια αποτελεσματικότητα από την άποψη της κάλυψης για τις νόσους, ενώ είναι μόνο ένα τσίμπημα. Από την άλλη, φαίνεται να αυξάνει την πιθανότητα πυρετού αλλά και πυρετικών σπασμών τις μέρες που ακολουθούν τον εμβολιασμό.

Προσωπικά προτείνω και τα δύο στους γονείς και τούς αφήνω να διαλέξουν ελεύθερα. Μέχρι σήμερα οι περισσότεροι διαλέγουν τον συνδυασμό, για λόγους μείωσης των τσιμπημάτων. Προσωπικά θα επέλεγα τα δύο ξεχωριστά εμβόλια διότι θεωρώ μικρό το όφελος του να γλιτώσουμε ένα τσίμπημα, με κόστος την αύξηση του κινδύνου για πυρετικούς σπασμούς.

Παρακαλώ σημειώστε πως και με τα δύο σχήματα ο κίνδυνος πυρετικών σπασμών είναι εξαιρετικά χαμηλός! Δηλαδή, με την χορήγηση του συνδυασμένου εμβολίου πυρετικούς σπασμούς κάνουν 8 παιδιά για κάθε 10,000 που εμβολιάζονται (!) ενώ με τα χωριστά εμβόλια, 4 για κάθε 10,000 παιδιά.

Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες ακριβώς για την ερώτησή σας, στα Αγγλικά: http://www.cdc.gov/vaccines/vpd-vac/combo-vaccines/mmrv/vacopt-factsheet-hcp.pdf

Ελπίζω να βοήθησα,"

Π. Ρενιέρης


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.