facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Baby swimming - Kολύμβηση σε βρέφη και νήπια

Baby swimming - Kολύμβηση σε βρέφη και νήπια

Baby swimming - Kολύμβηση σε βρέφη και νήπια

Παιδιά πιο ευπροσάρμοστα στα ερεθίσματα, με περισσότερο θάρρος, με υψηλότερο βαθμό εμπιστοσύνης στον εαυτό τους και πιο ανεξάρτητα: αυτά είναι μόνο μερικά από τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει το baby swimming, αρκεί βέβαια να γίνεται σωστά και με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

Τo baby swimming (κολύμβηση σε βρέφη και νήπια) είναι πρόγραμμα εκμάθησης και ανάπτυξης βασικών κολυμβητικών ικανοτήτων με τη μορφή παιχνιδιού. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι γονείς με τα βρέφη τους, υπό την καθοδήγηση ειδικευμένου εκπαιδευτή, σε ειδικά διαμορφωμένη πισίνα με ζεστό νερό (30 - 32°C), χαμηλής στάθμης.

Τα προγράμματα baby swimming βοηθούν τα βρέφη να εξοικειωθούν με το νερό και να αναπτύξουν εμπιστοσύνη σε αυτό, με τη συμμετοχή τους σε ασφαλείς και ευχάριστες δραστηριότητες στην πισίνα. Έρευνες έχουν δείξει ότι μέσω του παιχνιδιού, της εξερεύνησης και της ενθάρρυνσης αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να οδηγήσουν στην εκμάθηση βασικών κινήσεων κολύμβησης και δεξιοτήτων που συμβάλλουν στην ασφάλειά τους μέσα στο νερό.

Το νερό παρέχει στα βρέφη ένα οικείο σε αυτά περιβάλλον λόγω φυλογενετικής ανάμνησης.

Με την κολύμβηση τα παιδιά:

  1. γίνονται πιο ευπροσάρμοστα στα ερεθίσματα,
  2. αποκτούν θάρρος,
  3. υψηλότερο βαθμό εμπιστοσύνης στον εαυτό τους,
  4. γίνονται πιο ανεξάρτητα,
  5. ισχυροποιείται το ανοσοποιητικό τους σύστημα,
  6. ο ύπνος τους γίνεται πιο ευχάριστος και ήρεμος, αφού το νερό ρυθμίζει τον μυϊκό τόνο τους και δημιουργεί αίσθηση χαλάρωσης.

Η συμμετοχή των γονιών ενδυναμώνει τη σχέση μεταξύ γονέως - παιδιού, ενώ η επαφή με άλλα βρέφη συμβάλλει στην κοινωνικότητα και στην ανάπτυξη της ευφυΐας. Η προτεινόμενη ηλικία για την έναρξη της βρεφικής κολύμβησης είναι εκείνη των 4 - 6 μηνών.

Έχει όμως και κάποια μειονεκτήματα…

Έρευνες έχουν δείξει ότι μωρά μητέρων με ιστορικό αλλεργίας ή άσθματος, τα οποία συμμετείχαν σε προγράμματα βρεφικής κολύμβησης πριν από την ηλικία των 6 μηνών, παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν συριγμό αργότερα.

Σύμφωνα με νεότερες έρευνες, μπορεί να υπάρχει σχέση μεταξύ βρεφικής κολύμβησης και αναπνευστικών προβλημάτων στα παιδιά. Τα προϊόντα χλωρίωσης που χρησιμοποιούνται για την απολύμανση στις πισίνες, σε συνδυασμό με νιτρικά προϊόντα που προέρχονται από τον ιδρώτα, το σάλιο και τα ούρα, παράγουν επικίνδυνα υποπροϊόντα όπως οι χλωραμίνες, που είναι υδατοδιαλυτές. Ένα τρίτο υποπροϊόν, η τριχλωραμίνη, είναι μη υδατοδιαλυτό αέριο, το οποίο απελευθερώνεται αμέσως στην ατμόσφαιρα και προκαλεί τη χαρακτηριστική μυρωδιά της χλωρίνης. Τα συσσωρευθέντα αυτά αέρια μπορεί να ευθύνονται για βλάβες στο βρογχικό επιθήλιο και ως εκ τούτου για την εμφάνιση άσθματος και υποτροπιάζουσας βρογχίτιδας αργότερα, ιδιαίτερα σε παιδιά με ιστορικό ατοπίας.

Υπάρχουν όμως και εναλλακτικές μέθοδοι απολύμανσης όπως το όζον, το οποίο θεωρείται ότι δεν έχει βλαβερές συνέπειες στον οργανισμό.

 

Γράφτηκε από: Ευαγγελία Γκάρου
Παιδίατρος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.