facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Bραδινός ύπνος βρέφους 1 μηνός

Ερώτηση από Μαριλένα (24.2.2016)

“Καλημέρα σας. Έχω ένα μωράκι 40 ημερών. Σε γενικές γραμμές είναι ήσυχη. Θηλάζει αποκλειστικά και μένει ξύπνια στην κούνια της για αρκετή ώρα, κοιμάται χωρίς ιδιαίτερη μεταχείριση. Δεν έχει υιοθετήσει ώρες ύπνου ακόμα όμως έχω παρατηρήσει ότι μπορεί να κοιμάται την ημέρα συνεχόμενα 4-5 ώρες , όμως το βράδυ μετά τις 2-3 ότι ώρα και να έχει θηλάσει θα ξυπνήσει για πιει γάλα, δηλαδή αν θηλάσει στις 11 το βράδυ θα ξυπνήσει στις 2-3 να θηλάσει και μετά θα ξυπνήσει πάλι στις 7-8. θέλω να ρωτήσω υπάρχει περίπτωση να αποφύγω το θηλασμό στις 3:00 το πρωί; Υπάρχει περίπτωση να το συνηθίσει και να το ζητάει και αργότερα; Πώς θα την καταφέρω να κοιμάται συνεχόμενα για πεντάωρο το βράδυ τουλάχιστον, και όχι το πρωί; ”

Απάντηση από παιδίατρο (24.2.2016)

“Αγαπητή Μαριλένα,

η έννοια της εκπαίδευσης ύπνου προϋποθέτει δύο δεδομένα:

α) ότι το παιδί μπορεί θερμιδικά να μείνει χωρίς τροφή για περισσότερες από 6-8 ώρες, και

β) ότι το παιδί αναπτυξιακά έχει κατακτήσει το εσωτερικό ρολόι του 24ωρου ρυθμού και της εναλλαγής μέρας/νύχτας.

Τίποτε από τα δύο δεν συμβαίνει πριν τους 3-4 μήνες και τα 5.5-6.5 κιλά βάρους. Συνεπώς, κάθε συμβουλή για sleep trainning σε αυτή την ηλικία είναι από αβάσιμη (το λιγότερο) έως επιβλαβής για το παιδί. 

Μέχρι το παιδί σας να φτάσει τους 3+ μήνες ηλικίας (άρα να ολοκληρωθεί η κατανόηση κύκλου ημέρας νύχτας), και να περάσει τα 5.5 κιλά (άρα να μπορεί να φάει αρκετή ποσότητα ώστε να είναι θερμιδικά καλυμμένο για περισσότερες από 6 ώρες) (πρέπει να ισχύουν και οι δύο παράγοντες), δεν υπάρχει δόκιμος τρόπος να επιβάλλουμε στο παιδί ωράριο.

Όμως, υπάρχει κάτι πολύ βασικό που αν το ξεκινήσετε από τώρα, η μετάβαση τότε θα είναι πολύ πιο εύκολη. Αυτό είναι να εγκαταστήσετε ρουτίνα ύπνου. Αυτό σημαίνει πως κάποια ώρα το απόγευμα (προτείνω όχι αργότερα από τις 19:30) το παιδί θα τρώει το "βραδινό" του γεύμα, θα κάνει το μπανάκι του, θα βάζει τα βραδινά του ρουχαλάκια και θα μπαίνει στο δωμάτιό του για ύπνο - από το δωμάτιο δεν θα βγει μέχρι το επόμενο πρωί, και για τα γεύματά του θα πηγαίνετε εσείς στο δωμάτιό του. Αποφύγετε εκείνες τις ώρες την έντονη βλεμματική επαφή και το παιχνίδι, κρατήστε τα φώτα χαμηλωμένα και την φωνή σας (αν χρειάζεται να μιλήσετε) σιγανή. Είναι προτιμότερο να έχετε ένα κρεβάτι στο δωμάτιο του παιδιού και να κοιμάστε εσείς εκεί για τους επόμενους 3-4 μήνες, παρά να έχετε το παιδί στο υπνοδωμάτιό σας, και να το μετακινήσετε μετά.

Αν κάνετε τα παραπάνω, η μετάβαση και η εκπαίδευση όταν φτάσει την ηλικία και τα κιλά, θα είναι αρκετά ευκολότερη.”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.