facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
> > > 8 μηνών μωρό και θηλασμός
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Όνομα χρήστη(*)
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας

Email(*)
Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Θέμα(*)
Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Μήνυμα(*)
Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

(*)
Λάθος εισαγωγή κωδικού

Όροι χρήσης:
Το email που υποβάλλει ο χρήστης στην ενότητα «Ο παιδίατρος απαντάει» παραμένει εμπιστευτικό. Δε διατίθεται σε τρίτους και δεν κοινοποιείται. Ο χρήστης είναι ελεύθερος να δηλώσει το όνομα χρήστη που επιθυμεί, επιλέγοντας αν θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, δηλώνοντας ένα ψευδώνυμο, στο οποίο δύναται να απευθύνεται η απάντηση του παιδιάτρου. Με την υποβολή της ερώτησης, στέλνεται επιβεβαιωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση email που δήλωσε ο χρήστης, ενημερώνοντάς τον ότι έχει υποβληθεί το ερώτημά του και ότι εντός επτά (7) ημερολογιακών ημερών θα δημοσιευθεί η ερώτηση με την απάντηση του παιδιάτρου, Παναγιώτη Ρενιέρη. Εφόσον δημοσιευθεί, το περιεχόμενο της ανάρτησης (όχι το email του χρήστη) είναι διαθέσιμο στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των επτά (7) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη.

8 μηνών μωρό και θηλασμός

Ερώτηση από Σούλα Κοντού (23.12.2016)

“ Έχω ένα μωράκι 8 μηνών και έχουμε ξεκινήσει τις στερεές τροφές ενώ παράλληλα συνεχίζει να θηλάζει. Έχω δυο μήνες που δεν αισθάνομαι το στήθος μου βαρύ είναι αρκετά μαλακό αλλά πατώντας το βγάζει γάλα. Το μωρό ξυπνάει τη νύχτα σχεδόν κάθε δύο ώρες και θέλει να θηλάζει. Ενώ φαίνεται να τρώει, σταματάει από μόνο του και κάποιες φορές κλαίει για αυτό τον παίρνω στο κρεβάτι γιατί και εγώ νυστάζω. Αναρωτιέμαι αν έφαγε και χόρτασε. Μήπως πρέπει να του δώσω άλλο γάλα πράγμα που δεν θέλω, αφού θέλω να το θηλάζω όσο περισσότερο γίνεται, τι να κάνω να καταλάβω αν τρώει;”

Απάντηση από παιδίατρο (27.12.2016)

“Αγαπητή μητέρα,

μετά την ηλικία των 3-4 μηνών και τα 5,5kg βάρος (πρέπει να ισχύουν και τα δύο), τα γεύματα μέσα στην νύχτα είναι μαθημένη συμπεριφορά, και δεν αντιπροσωπεύουν θερμιδικές ανάγκες στο παιδί, με εξαίρεση κάποια ελάχιστα χρονικά διαστήματα αναπτυξιακών αλμάτων που κρατούν λίγες μόνο ημέρες. Αυτό σημαίνει πως η εξήγηση πρέπει να δοθεί από αλλού - το πιο πιθανό είναι πως το παιδί σας βρίσκεται στο ζενίθ του άγχους αποχωρισμού, ένα φυσιολογικό αναπτυξιακό στάδιο. Τα παιδάκια που μπαίνουν σε αυτό το στάδιο έχοντας αποκτήσει ήδη καλές συνήθειες ύπνου κάνουν λίγα ξυπνήματα ή και καθόλου. Αντίθετα, τα παιδάκια που δεν έχουν μάθει νωρίτερα να κοιμούνται όλη την νύχτα, αυξάνουν σημαντικά τις αφυπνίσεις. Η φάση αυτή κρατά αρκετούς μήνες (συνήθως ως τον 12ο περίπου) και η εκπαίδευση σε αυτή την φάση είναι πολύ δύσκολη, και δεν μπορώ να σάς την περιγράψω από εδώ. Τα καλά νέα είναι πως ακόμα και τώρα υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε, τόσο για να διατηρήσετε τον θηλασμό, όσο και για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου του μωρού σας, όμως η συζήτηση σχετικά είναι μακρά, και ο τρόπος με τον οποίον θα προσέγγιζα το θέμα εξαρτάται πολύ και από τις δικές σας επιθυμίες και δυνατότητες στο σπίτι.”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782

 

Παναγιώτης Ρενιέρης
Γράφτηκε από: Παναγιώτης ΡενιέρηςWebsite: www.renierispediatrics.gr
Παιδίατρος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: [email protected]
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

 

Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Με την πλοήγησή σας στην ιστοσελίδα babyzone.gr αποδέχεστε τη χρήση cookies. Τα cookies μάς επιτρέπουν να προσφέρουμε καλύτερες και εξατομικευμένες λειτουργικότητες.