facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ύπνος μωρού 3 μηνών

Ερώτηση από Nati (06.12.2020)

Καλησπέρα γιατρέ,
Το ερώτημα μου αφορά τον ύπνο του 3 μηνών μωρού μου καθώς έχω προσπαθήσει επανειλημμένα να φτιάξω μια ρουτίνα ύπνου (κατά το δυνατό σε τόσο μικρή ηλικία), αλλά ο μικρός δεν προσαρμόζεται με τίποτα. Κοιμάται κάθε μέρα παρά πολύ αργά, 1 εως 3 τη νύχτα με αποτέλεσμα να ξυπνάει μεσημέρι πιά με ενδιάμεσα 2-3 θηλασμούς (θηλάζω αποκλειστικά). Όσο προσπαθώ να τον βάλω για ύπνο τόσο πιό πολύ είναι ανήσυχος και κλαίει γοερά! Θέλει ή να είναι ξύπνιος και δραστήριος ή ακόμα και να νυστάζει κλαίει και δεν τον παίρνει ο ύπνος εύκολα αλλά ακόμα και να καταφέρω να τον κοιμίσω νωρίς πάλι ξυπνάει εντός ώρας. Τι να κάνω, έχω απελπιστεί καθώς δεν ξέρω αν τον βλάπτει κάπως οργανικάόλο αυτό. Να σημειώσω πώς μέσα στη μέρα πάλι δεν κοιμάται αρκετά αλλά συνήθως σε κάποια αγκαλιά και αυτό για λίγο (ξυπνάει με το που τον αφήνουμε).
Σας ευχαριστώ προκαταβολικά

Απάντηση από παιδίατρο (06.12.2020)

Αγαπητή μητέρα,

εκπαίδευση ύπνου σε βρέφη κάτω των 4,5 μηνών και 5,5 κιλών, που δεν περιλαμβάνει cry-it-out (μια μέθοδο που δεν συστήνω ποτέ), δεν ορίζεται. Σε αυτή την ηλικία το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να διατηρείτε την ρουτίνα πριν τον βραδινό ύπνο, η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 7μμ περίπου. Το παιδί σας πρέπει να μπαίνει ξεκούραστο για ύπνο, και όχι κουρασμένο (και άρα εκνευρισμένο, όπως περιγράφετε άλλωστε), και από εκεί και πέρα, ως το πρωί, να μένει στο ίδιο δωμάτιο. Πέρα από αυτό, εσείς οφείλετε να σπεύδετε σε κάθε του ανάγκη, όσες φορές κι αν ξυπνήσει. Αν δεν εγκατασταθεί η βασική εμπιστοσύνη τώρα (μέσα στους πρώτους 6 μήνες), το πρόβλημά σας είτε δεν θα λυθεί, είτε θα μεταφραστεί σε άλλα προβλήματα στο μέλλον (σίτιση, τουαλέτα, σχολείο κλπ). Η μη εγκατάσταση της βασικής εμπιστοσύνης με πιεστικές μεθόδους εκπαίδευσης σε τόσο μικρά βρέφη οδηγεί σε προβλήματα που θα το συνοδεύσουν σε ΟΛΗ του τη ζωή, μέσα από μη-αντιστρεπτές αλλαγές στον εγκέφαλο.

Με λίγα λόγια -- μην εκπαιδεύετε το παιδί σας σε αυτή την ηλικία. Σε αυτή την ηλικία πρέπει να εκπαιδευτείτε εσείς στην βραδινή ρουτίνα και στην έγκαιρη (6-7μμ) ολοκλήρωσή της.

Πάντα δίπλα σας,


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.