facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Ύπνος βρέφους 10 μηνών

Ερώτηση από steffyj (30.11.2020)

Καλημέρα γιατρέ και συγχαρητήρια για το έργο σας. Έχω ένα αγοράκι 10 μηνών το οποίο από ημερών κοιμόταν όλη νύχτα 12 ώρες τουλάχιστον, με μικτή διατροφή εώς 2 μηνών και φόρμουλα από τότε. Εδώ και 2 μήνες περίπου ξυπνάει πολλές φορές μέσα στη νύχτα, ανα μισή ώρα μέχρι τις 00.00 και άλλες 3-4 φορές μετά (άλλες φορές κλαίγοντας γοερά άλλες απλά γκρινιάζοντας όρθιος στην κούνια του). Το βραδυνό του το τρώει μέχρι τις 19.00 και για ύπνο τον βάζω μέχρι τις 20.00 με σταθερή ρουτίνα. Γενικά είναι ανόρεχτος και μέσα σε αυτό το διάστημα έχει βγάλει 4 δόντια και ετοιμάζονται και άλλα. Μέσα στην ημέρα δεν έχει πολλές ενοχλήσεις εκτός από πολλά σάλια. Η ερώτηση μου είναι αν η οδοντοφυία είναι η μόνη υπεύθυνη για αυτήν την αλλαγή στον ύπνο και αν δικαιολογεί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα με διαταραχές ύπνου.

Απάντηση από παιδίατρο (01.12.2020)

Αγαπητή μητέρα,

όχι, δεν είναι μόνο τα δόντια. Για την ακρίβεια, είναι λιγότερο τα δόντια, και περισσότερο το άγχος αποχωρισμού που φυσιολογικά εμφανίζεται σ' αυτή την ηλικία. Ο λόγος είναι πως ενώ πλέον το μωρό σας γνωρίζει πως είστε δύο διαφορετικά πρόσωπα (και άρα μπορείτε να αποχωριστείτε), ακόμα δεν έχει κατακτήσει καλά την μονιμότητα των αντικειμένων (και άρα όταν δεν σάς βλέπει... "παύετε να υπάρχετε"). Το μυστικό κατά πολλούς είναι το μωρό να κοιμάται μόνο του, στην κούνια του, και όχι στα χέρια (πολύ λιγότερο δε με ένα μπουκάλι!). Έχω δώσει αναλυτικά λεπτομέρειες σε άλλη απάντηση, πάντως για να απαντήσω σε εσάς, όχι, δεν είναι μόνο τα δόντια. Τα δόντια είναι η αφορμή για να έρθει το παιδί στην επιφάνεια μέσα στη νύχτα, αλλά η αιτία του κλάματος είναι α) το άγχος αποχωρισμού, και β) (ενδεχομένως) πως ξυπνάει σε συνθήκες διαφορετικές απ αυτές που αποκοιμήθηκε (δηλαδή κοιμήθηκε στην αγκαλιά, και ξυπνάει στο κρεβάτι).

Με εκτίμηση,


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.