facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Όταν το μωρό δακρύζει συνέχεια…

Όταν το μωρό δακρύζει συνέχεια…

Όταν το μωρό δακρύζει συνέχεια…

Έχετε παρατηρήσει το ένα ή και τα δυο μάτια του μωρού σας να είναι δακρυσμένα, ακόμη κι αν αυτό χαμογελάει; Του σκουπίζετε συνεχώς τα ματάκια και αυτά είναι υγρά; Γεμίζει συχνά τσίμπλες;

Τότε είναι πιθανή η διάγνωση της απόφραξης του ρινοδακρυικού πόρου, ετερόπλευρα ή αμφοτερόπλευρα.

Τί είναι ο ρινοδακρυικός πόρος;

 Τα μάτια μας φυσιολογικά παράγουν συνεχώς δάκρυα μέσω των δακρυικών αδένων. Τα δάκρυα είναι απαραίτητα για την εφύγρανση και την προστασία του κερατοειδούς και η μη ομαλή παραγωγή τους (ξηροφθαλμία) είναι παθολογική κατάσταση. Από τη γωνία του ματιού με τη μύτη ξεκινά ένας σωλήνας μέσω του οποίου το δάκρυ αποχετεύεται και περνά μέσω της μύτη στη στοματική κοιλότητα όπου και καταπίνεται. Ο σωλήνας αυτός λέγεται ρινοδακρυικός πόρος και η όλη διαδικασία αποχέτευσης, μεταφοράς και κατάποσης των δακρύων φυσιολογικά γίνεται χωρίς καμία προσπάθεια και χωρίς να γίνεται αντιληπτή.

Τί γίνεται όταν ο πόρος είναι φραγμένος;

Όταν ο ρινοδακρυικός πόρος είναι φραγμένος, το δάκρυ αδυνατεί να αποχετευτεί όπως περιγράφηκε ανωτέρω. Έτσι, στη γωνία του ματιού τα δάκρυα συσσωρεύονται και το μωρό φαίνεται διαρκώς σαν να κλαίει.

Παράλληλα, λόγω της απόφραξης και της συνακόλουθης «στάσης» των δακρύων, είναι πολύ πιθανή η επιμόλυνσή τους με μικρόβια (οποιοδήποτε περιεχόμενο κλειστού σωλήνα, λόγω αδυναμίας ανανέωσης, μολύνεται εύκολα – όπως λέει ο λαός «νερό στεκούμενο βρωμάει»). Έτσι είναι πιθανό το μωρό να εκδηλώνει συχνά επιπεφυκίτιδες, με πολλές τσίμπλες. Χαρακτηριστικό είναι ότι, αν πιέσουμε κατάλληλα τη γωνία του ματιού, το μάτι γεμίζει εκκρίματα, καθώς αδειάζει ο ρινοδακρυικός πόρος ανάποδα από τη φυσιολογική του φορά.

Σε ποια ηλικία διαγιγνώσκεται;

Το 1/3 των παιδιών γεννιούνται με το ρινοδακρυικό πόρο μερικώς ή ολικώς αποφραγμένο. Μέχρι την ηλικία των 6 μηνών, είναι δυνατόν ο πόρος να ανοίξει είτε αυτόματα είτε με κατάλληλο μασάζ, όπως θα περιγραφεί παρακάτω. Αν ο πόρος παραμένει κλειστός, τότε μεταξύ 6-12 μηνών πρέπει να γίνει διάνοιξη.

Τί πρέπει να κάνουν οι γονείς;

Αν έχετε ένα μωράκι που το μάτι του είναι συνέχεια δακρυσμένο ή παθαίνει συχνά επιπεφυκίτιδες, αναφέρετέ το στον παιδίατρο ή απευθυνθείτε σε παιδοφθαλμίατρο. Αν το μωρό δεν έχει φτάσει τους 6 μήνες, συνιστάται η διενέργεια μασάζ κατά μήκος του ρινοδακρυικού πόρου (από τη γωνία του ματιού και επί της εξωτερικής ρινικής επιφάνειας). Ο γιατρός θα σας δείξει ακριβώς την τεχνική και θα σας προτείνει τη συχνότητα του μασάζ (συνήθως 15 μαλάξεις πρωί-μεσημέρι-βράδυ). Παράλληλα, κάθε επιπεφυκίτις πρέπει να θεραπεύεται με αντιβιοτικό κολλύριο.

Ποιά είναι η οριστική θεραπεία;

Όταν το μωρό έχει ξεπεράσει τους 6 μήνες και ο πόρος εξακολουθεί να είναι αποφραγμένος, γίνεται διάνοιξη και καθετηριασμός του πόρου μέσω του δακρυικού σημείου. Δηλαδή, υπό μέθη ή γενική αναισθησία, εισάγεται από ειδική εντομή του κάτω βλεφάρου ένας μικρός μεταλλικός καθετήρας που προωθείται κατά μήκος του πόρου και τον αποφράσσει μηχανικά. Παράλληλα, δοθείσης της ευκαιρίας, ελέγχεται ο βυθός  του ματιού και γίνεται μια πρώτη εκτίμηση της οπτικής ικανότητας του μωρού.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η ίδια η τεχνική της διάνοιξης επιβάλλει οι ιστοί να μην έχουν σκληρύνει αρκετά (αλλιώς ο καθετήρας δεν προωθείται). Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία η ΕΓΚΑΙΡΗ διάγνωση της απόφραξης του πόρου, ώστε να γίνει η διάνοιξη το νωρίτερο δυνατό και κατά προτίμηση πριν το μωρό χρονίσει!

Συμπερασματικά

Η απόφραξη του πόρου είναι συχνή και τα συμπτώματά της ενοχλητικά. Καλό είναι οι γονείς να τους αποδίδουν τη δέουσα σημασία και να απευθύνονται στον παιδίατρό τους για να τους κατευθύνει. Υπάρχει λύση, απλή και χωρίς επιπλοκές, αρκεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση.

 

 

Γράφτηκε από: Γιάννης Αγραφιώτης
Οφθαλμίατρος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: ionagra@yahoo.gr
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.