facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Χορήγηση σιδήρου σε μωρό 8 μηνών

Ερώτηση από Maria (11.03.2020)

Καλησπέρα σας,

Έχω ένα μωρό 8 μηνών το οποίο θηλάζω αποκλειστικά. Γεννήθηκε 3055gr με ύψος 48εκ και με φυσιολογικό τοκετό την 38η εβδομάδα. Τώρα είναι 6860gr και έχει ύψος 70 εκ. Ο γιατρός μας σύστησε να κάνουμε μια εξέταση αίματος όταν ήταν 7 μηνών λόγω του χαμηλού της βάρους . Η αιμοσφαιρίνη της ήταν 10,5 χωρίς να ελεγχθούν οι τιμές σιδήρου και φεριτίνης. Μας είπε ότι έχει αναιμία και πρέπει να της χορηγηθεί σίδηρος 6 σταγόνες το πρωί και 6 το βράδυ. Δεδομένου ότι πρόσφατα ξεκίνησε τις στέρεες τροφές μήπως είναι λίγο νωρίς να μιλάμε για αναιμία; Να της δώσουμε σίδηρο ή θα ήταν καλύτερα να περιμένουμε ένα με δυο μήνες και να επαναλάβουμε τις εξετάσεις για να έχουμε μια πληρέστερη εικόνα; Ο γιατρός θεωρεί ότι θα έχει πτωτική πορεία η αιμοσφαιρίνη της και γι’ αυτό θα πρέπει να της δώσουμε την αγωγή άμεσα.

Απάντηση από παιδίατρο (11.03.2020)

Αγαπητή μητέρα,

χωρίς τις ενδιάμεσες τιμές βάρους ύψους ώστε να σχηματιστεί μια πλήρης καμπύλη δεν μπορώ να σχολιάσω το βάρος του παιδιού σας, και ως εκ τούτου δεν μπορώ να πω αν το βάρος είναι πράγματι χαμηλό, ή αρκετά χαμηλό ώστε να δικαιολογήσει εξετάσεις.

Η χαμηλή αιμοσφαιρίνη στους 6-7 μήνες δεν αποτελεί καμία έκπληξη, καθώς έχουν εξαντληθεί οι αποθήκες σιδήρου του παιδιού σας (φυσιολογικό, κυρίως αν θηλάζετε αποκλειστικά, όπως πολύ καλά κάνατε).

Η διάγνωση της σιδηροπενικής αναιμίας, παρότι είναι η πιο πιθανή διάγνωση, απαιτεί την μέτρηση σιδήρου και φερριτίνης (και πιθανώς και TIBC) εκτός της γενικής αίματος. Έτσι, παρότι το σκεπτικό του συναδέλφου είναι σωστό και πιθανότατα στο ίδιο αποτέλεσμα θα καταλήγαμε, η προσέγγιση είναι λανθασμένη.

Τα υπόλοιπα σωματομετρικά, καθώς και η υπόλοιπη ανάπτυξη του παιδιού θα παίξουν ρόλο στην απόφαση. Επίσης, η "όρεξη" και πρόοδος που κάνει με τα στερεά θα είναι σημαντικός παράγοντας, καθώς η σιδηροπενία μπορεί να προκαλεί ανορεξία, επιδεινώνοντας την ίδια τη σιδηροπενία.

Το 9,5 gr/dL πράγματι αποτελεί το χαμηλότερο άκρο που δεχόμαστε ως "φυσιολογικό" σε αυτή την ηλικία, και τώρα που το μάθατε κάνοντας εξετάσεις, δεν μπορείτε να το αγνοήσετε απλά. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν κάνουμε κανονικά εξετάσεις σε αυτή την ηλικία. Για τους παραπάνω λόγους (και παρότι προσωπικά μάλλον δεν θα είχα κάνει καθόλου εξετάσεις στους 7 μήνες σε ένα υγιές παιδί, αλλά θα είχα πάει απευθείας στους 12 όπως λένε τα πρωτόκολλα), δυστυχώς με δεδομένη την αναιμία τώρα θα πρέπει να κάνετε τα ακόλουθα:

- να εισάγετε ταχέως τροφές πλούσιες σε σίδηρο, πριν απο τα φρούτα (θα σάς συμβουλεύσει κατάλληλα ο παιδίατρός σας)
- να επαναλάβετε σωστά τον αιματολογικό έλεγχο το συντομότερο
- με βάση εκείνες τις τιμές να αποφασίσετε αν πράγματι πρόκειται για σιτιστικής προέλευσης σιδηροπενική αναιμία, και σε ποιό βαθμό απαιτείται συμπλήρωμα ή θα καλυφθεί απο τις τροφές (μια σχετικά δύσκολη απόφαση που θα εξαρτηθεί πολύ και απο την δυναμική της οικογένειάς σας, πώς τρώει ως τώρα το παιδί, τι άλλα προβλήματα μπορεί να υπάρχουν κλπ) και,
- εφόσον απαιτείται να δοθεί με σχετική εγκράτεια και μέτρο συμπλήρωμα σιδήρου και να επανεξεταστεί το παιδί σε 3 μήνες.

Αν παρ' ελπίδα (σπάνιο), η εν λόγω αναιμία (ξαναλέω πιθανότατα φυσιολογική της ηλικίας) δεν οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου, τότε θα πρέπει να συνεχιστεί ο έλεγχος προς άλλη κατεύθυνση.

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης
Γράφτηκε από: Παναγιώτης ΡενιέρηςWebsite: https://renierispediatrics.gr
Παιδίατρος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: renierispediatrics@gmail.com
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.