facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Χορήγηση Βιταμινών

Ερώτηση από ΣοφίαΚ* (29.05.2021)

Γειά σας,

Ονομάζομαι Σοφία και έχω δίδυμα αγοράκια τα οποία γεννήθηκαν πρόωρα και μένουμε στο Λονδίνο. Τώρα τα μωράκια μου είναι 5 μηνών. Από το νοσοκομείο που νοσηλεύτηκαν μας χορήγησαν πολυβιταμίνες σιρόπι ( A, D2, B1, B2, B6, B3, C ), φολικό οξύ και σίδηρο. Τότε τα μωρά μου έπιναν αποκλειστικά μητρικό γαλα αλλά όποτε έπιναν όλα αυτά τα σιρόπια έκαναν εμετό και πονούσαν. Πίεζα τους γιατρούς εδώ στο Λονδίνο να μου πουν τι να κάνω αφού βλέπω ότι τα παιδιά μου υποφέρουν όταν τους τα δινω.

Ένας γιατρός μου είπε να σταματήσω το φολικο οξύ γιατί στη ηλικία (5μηνων) που είναι δε χρειάζεται πλέον και μου είπε να σταματήσουμε και το σίδηρο γιατί αυτό είναι που πρέπει να τους προκαλεί πόνο και εμετό αλλά να τους δίνουμε τη βιταμίνη d3 400iu. Τα μωρά μου τώρα πίνουν φόρμουλα και μητρικό γαλα και πίνουν σίγουρα από 500ml φόρμουλα ημερησιως.

Όταν πήρα από το φαρμακείο τις σταγόνες d3 400iu και διάβαζα τις οδηγίες χρήσεις έλεγε ότι απαγορεύεται σε παιδιά που πίνουν από 500ml και πάνω φόρμουλα να παίρνουν βιταμίνη d3 γιατί η φόρμουλα περιέχει ότι χρειάζεται από τη βιταμίνη αυτή αν πίνουν ημερησίως από 500ml φόρμουλα. Τώρα δε ξέρω τι να κάνω. Να τους δώσω D3 και να παω ενάντια στις οδηγίες χρήσεις του κουτιού; Και τις πολυβιταμίνες να τις συνεχίσω ή να τις αφήσω καθώς η φόρμουλα τις περιέχει; Σας ευχαριστώ πολυ που με ακούσατε και θα περιμένω την απαντησει σας.

Απάντηση από παιδίατρο (03.06.2021)

Αγαπητή μητέρα

είναι πολύ δύσκολο να σάς απαντήσω χωρίς πολύ περισσότερα στοιχεία. Περιληπτικά, οι πολυβιταμίνες έχουν θέση στα πρόωρα σύμφωνα με κάποιες μελέτες, σε άλλες δεν φαίνεται κάτι το τρομερό. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συνεχιστεί ο σίδηρος (θεωρητικά μιλώντας πάντα, κι ανάλογα τα επίπεδα προωρότητας, πόσο είναι τώρα, τι τρώνε κλπ), και η βιταμίνη D μπορεί να διακοπεί εφόσον τα παιδιά παίρνουν συστηματικά περισσότερα από 500mL φόρμουλα την ημέρα.

Τώρα, αυτά είναι γενικές αρχές. Το τι ισχύει ειδικά για τα δικά σας παιδιά από εδώ δεν μπορώ να σάς το πω. Καθώς έχω αρκετούς ασθενείς που παρακολουθώ μέσω τηλεϊατρικής από το εξωτερικό και οι περισσότεροι είναι από Αγγλία, διαπιστώνω πως το έλλειμμα συμβουλευτικής που υπάρχει εκεί στα παιδιά είναι μεγάλο. Τουλάχιστον έτσι φαίνεται στους γονείς - σε πιο προσεκτική ανάλυση, οι ερωτήσεις σας μπορεί να μην έχουν πάρει απάντηση, αλλά οι απαντήσεις είναι μικρής σημασίας σε επίπεδο πληθυσμού: αυτή είναι και η λογική του εκεί συστήματος. Προσωπικά δεν συμφωνώ, αλλά αυτό δεν έχει σημασία.

Πάντα δίπλα σας,

Συντακτική ομάδα babyzone
Γράφτηκε από: Συντακτική ομάδα babyzoneWebsite: https://www.babyzone.gr/
Άλλες πληροφορίες
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.