facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Φαγούρα στο κεφάλι

Ερώτηση από Γεωργία (11.6.2015)

“Καλησπέρα γιατρέ. Έχω ένα κοριτσάκι 4 χρονών. Εδώ κ ένα χρόνο ξύνει το κεφάλι του. Δεν έχει ψείρες όμως, άλλαξα σαμπουάν αλλά τίποτα. Χρησιμοποιώ μια προληπτική λοσιόν για τις ψείρες αλλά ούτε αυτό την πειράζει γιατί το σταμάτησα για λίγο κ πάλι ξυνόταν. Δεν έχει κανένα σημάδι στο κεφάλι ή κάτι που να φαίνεται πως κάτι έχει. Παρατήρησα δε, ότι όταν ζεσταίνεται ξύνεται περισσότερο. Κυρίως ξύνεται πίσω στον αυχένα κ πίσω από τα αυτιά κ κοντά στο μέτωπο. Την λούζω με ένα φυτικό σαμπουάν 2 φορές την εβδομάδα. Εσείς τι προτείνετε να κάνω έτσι ώστε να σταματήσει η φαγούρα; ”

Απάντηση από παιδίατρο (12.6.2015)

“Αγαπητή μητέρα,

αν υποθέσουμε πως πράγματι το παιδί δεν έχει κάποιο άλλο πρόβλημα (όπως δερματίτιδα, ξηροδερμία του τριχωτού, μυκητίαση κλπ) τότε θα μπορούσα να υποθέσω πως το παιδί απλώς ζεσταίνεται πολύ, και πως απο ένα σημείο και μετά γίνεται συνήθεια. Το ξύσιμο του κεφαλιού μπορεί να αποτελέσει μορφή τικ, μπορεί όμως και να αποτελεί ένδειξη άλλου προβλήματος.

Προτείνω να διακόψετε όλα τα φαρμακευτικά (και τα... "προληπτικά") προϊόντα στο κεφάλι του παιδιού, και να δοκιμάσετε να την λούζετε με κάποιο απλό προϊόν (συχνά τα φυτικά προϊόντα περιέχουν συστατικά στα οποία τα παιδιά αποκτούν ευαισθησία). Αν το σύμπτωμα επιμείνει μετά απο 1 μήνα, επισκευθείτε έναν παιδο-δερματολόγο.

Ελπίζω να βοήθησα.”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
CohenChildren’sMedicalCenterofNewYork, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.