facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Φίμωση

Ερώτηση από Ρένα (14.07.2014)

"ΠΑΙΔΑΚΙ 2,5 ΕΤΩΝ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΤΗΝ ΠΑΝΑ 3 ΜΗΝΕΣ. ΠΡΕΠΕΙ Ο ΠΑΙΔΙΑΤΡΟΣ ΝΑ ΤΟΥ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΤΟ ΠΕΤΣΑΚΙ? Ή ΔΕΝ ΤΟ ΠΕΙΡΑΖΟΥΜΕ ΚΑΘΟΛΟΥ?"

Απάντηση από γιατρό (14.07.2014)

 

"Αγαπητή μητέρα,

μιας και αρκούν 1-2 βίαιες έλξεις της πόσθης προκειμένου να δημιουργηθούν συμφύσεις που θα οδηγήσουν σε φίμωση, η έλξη της πόσθης (το “πετσάκι” που αναφέρετε) πέραν του ορίου που η ίδια επιτρέπει ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ.

Παλαιότερα πολλοί παιδίατροι πίστευαν πως τραβώντας την πόσθη “σπάνε” τα… δεσμά και προστατεύουν από την φίμωση. Πλέον γνωρίζουμε πως η έλξη αυτή τραυματίζει την πόσθη και κατά την επούλωση δημιουργούνται συμφύσεις οι οποίες χειροτερεύουν την κατάσταση (ακόμα και αν εκείνη την στιγμή αποκαλυφθεί η βάλανος του πέους).

Στο 90% των αγοριών που δεν είναι περιτμημένα μπορούμε να αποκαλύψουμε την βάλανο του πέους εύκολα μέχρι την ηλικία των 3 ετών. Αν σε εκείνη την ηλικία αυτό δεν ισχύει ή αν κατά την ούρηση σχηματίζεται “μπαλόνι” (η κλειστή πόσθη γεμίζει με ούρα πριν αυτά αρχίσουν να τρέχουν έξω από την μικρή οπή), τότε βάζουμε μια κρέμα με στεροειδές ΤΟΠΙΚΑ για 1 μήνα. Αν αυτό αποτύχει, ή αν η φίμωση είναι πολύ έντονη εξ αρχής (οι λιγότερες περιπτώσεις), τότε η χειρουργική επέμβαση (περιτομή) είναι ενδεδειγμένη.

Ο παιδίατρος οφείλει να έλκει ΗΠΙΑ την πόσθη προκειμένου να καταγράψει το όριο στο οποίο μπορεί να αποκαλύψει την βάλανο (“κεφάλι”) του πέους ΜΕ ΕΥΚΟΛΙΑ. Δεν επιτρέπεται η έλξη πέρα απο αυτό το όριο. Η πράξη είναι μόνο διερευνητική και δεν πρέπει να είναι ποτέ “θεραπευτική”.

Συχνά η εξέταση αυτή μοιάζει σαν ο παιδίατρος να “τραβά” την πόσθη, στην πραγματικότητα όμως απλώς ελέγχει να δει το όριο στο οποίο μπορεί να φτάσει.

Πηγή: Nelson’s Pediatrics, 19th edition

Πάντα στην διάθεσή σας,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP"


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.