facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Υποθυροειδισμός

Ερώτηση από Μαρία (08.11.2019)

“Καλησπέρα γιατρέ, Έχω ένα αγοράκι 7 μηνών. Γεννήθηκε πρόωρο στις 35 εβδομάδες. Είχε προεξέχουσα γλώσσα και εξετάστηκε για υποθυροειδισμό και οι εξετάσεις ήταν μια χαρά. Η γλώσσα του πλέον είναι πολύ συχνότερα μέσα αλλά πάλι προεξέχει όταν είναι χαλαρός. Η πρόσθια πηγή του κεφαλιού του έκλεισε νωρίς αλλά η περίμετρος του αυξάνεται με κανονικούς ρυθμούς. Η ανάπτυξη του είναι φυσιολογική αν και ο μυικός του τόνος είναι λίγο πιο αδύναμος από την ηλικία του. Έχουμε κάνει μαγνητική εμβρυικού εγκεφάλου αφού είχε διαπιστωθεί οριακή κοιλιομεγαλία στο δεξί οπίσθιο κέρας και υπέρηχο λίγες μέρες μετά τη γέννα και όλα ήταν μια χαρά. Ο παιδίατρος μας δεν ανησυχεί ιδιαίτερα. Θεωρείται πως όλα αυτά συνδέονται και ίσως είναι ανησυχητικά; Θα πρέπει να ελέγξουμε κάτι; Ευχαριστώ θερμά. ”

Απάντηση από παιδίατρο (07.02.2020)

Αγαπητή μητέρα, απο την περιγραφή σας τείνω να συμφωνήσω με τον παιδίατρό σας ως προς την στενή παρακολούθηση, χωρίς υπερβολές. Όλοι (γονείς και γιατροί) θα θέλαμε να υπήρχε ένας μαγικός τρόπος να διαγνώσουμε προβλήματα πριν ακόμα αυτά εκδηλωθούν, αυτό όμως παραμένει αδύνατον. Υπάρχουν κυριολεκτικά δεκάδες χιλιάδες παθήσεις (χωρίς υπερβολή), οι περισσότερες εκ των οποίων είναι εξαιρετικά σπάνιες. Κάποια συμπτώματα, για παράδειγμα "ζάλη" ή "αδυναμία" ή "οριακός μυϊκός τόνος" (για να έρθω στην περίπτωσή σας) είναι τόσο γενικά που από μόνα τους παραπέμπουν σε χιλιάδες πιθανές διαγνώσεις - αν δεν ολοκληρωθεί μια σαφής κλινική εικόνα είναι αδύνατον να αποφασισθεί έλεγχος, διότι δεν μπορεί κανείς να ξέρει τι ακριβώς ψάχνει να αποκλείσει.

Αυτά σάς τα λέω για να καταλάβετε πως, σε κανέναν μας δεν αρέσει, αλλά καθώς, πρώτον, το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα με το παιδί σας, και δεύτερον, ο έλεγχος είναι αδύνατος σε αυτή την φάση, ο παιδίατρός σας πάρα πολύ σωστά παρακολουθεί στενά και περιμένει.

Με εκτίμηση,


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.