facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Υπερένταση Βρέφους 7 μηνών

Ερώτηση από Konna (17.08.2020)

Γιατρέ καλησπέρα,

Καλησπέρα! το μωρό μου είναι 7 μηνών, και υπάρχει ενα θέμα με τον ύπνο το βράδυ, ενώ δείχνει να νυστάζει είναι συνεχώς στην κούνια όρθια πιάνεται απο τα κάγκελα και δείχνει να έχει υπερένταση, σαν να θέλει παρέα ή αγκαλιές. Η διατροφή της έχει ως εξής γυρω στις 11:30 κρέμα ρυζάλευρο, γύρω στις 15:00 κρεατόσουπα και μετά συμπλήρωση με θηλασμό. κατα τις 19:00-19:30 φρουτόκρεμα και κατά τις 22:30 την πάμε στο δωμάτιο της με χαμηλό φωτισμό και παραμυθακια για ύπνο. μέχρι να κοιμηθεί την κατεβάζουμε συνέχεια απο τα κάγκελα, κι αυτή ξανα σηκώνεται κοκ. Τι άλλο μπορώ να κάνω?

Απάντηση από παιδίατρο (17.08.2020)

Αγαπητή μητέρα,

καθώς η ηλικία του παιδιού δικαιολογεί ανησυχία, και το πρόγραμμα που έχετε την εντείνει, η συζήτηση για να σάς βοηθήσω θα ήταν αρκετά μακρά. Πολύ περιληπτικά, για να βοηθηθείτε απαιτείται συνολική αλλαγή της προσέγγισης, σε τρεις άξονες:

- τα γεύματα, τα οποία θα άλλαζα ριζικά (ώρα, διάρκεια, και περιεχόμενο, καθώς κάποιες τροφές υποβοηθούν την ένταση, ενώ άλλες φέρνουν.... "καταστολή")

- την ρουτίνα ύπνου (δηλαδή όσα κάνετε πριν πάει το παιδί για ύπνο)

- τις ώρες (δηλαδή την ώρα που το παιδί πάει για ύπνο)

Καθώς όμως οι αλλαγές δεν είναι one-size-fits-all, αλλά εξατομικεύονται (ανάλογα την οικογένεια και το παιδί) δεν μπορώ να σάς πω πολλά περισσότερα από εδώ, χωρίς να αστοχήσω κάπου. Η ουσία είναι όμως πως:

α) Τα γεύματα πρέπει να μετακινηθούν σε ώρα, αλλά και σε τοποθέτηση μέσα στην ημέρα

β) Αν δεν εγκαταστήσετε για μερικές εβδομάδες μια υγιή και αμετάβλητη ρουτίνα ύπνου, δεν μπορείτε να προχωρήσετε, και

γ) Το μωρό σας πάει εξαιρετικά αργά για ύπνο (δηλαδή θα πρέπει να πάει πίσω όλο τουλάχιστον 3 ώρες)

Αναγνωρίζω πως για πολλούς (γονείς και γιατρούς) αυτά είναι είτε "ψηλά γράμματα", είτε "αδύνατα για την Ελλάδα". Αν παρατηρήσετε παιδιά οικογενειών που έρχονται από το εξωτερικό (όπου σε πολλές χώρες αυτά που σάς γράφω είναι εντελώς αυτονόητα), θα δείτε τις τεράστιες διαφορές στην ηρεμία, την συμπεριφορά, τον ύπνο, και την ψυχική σταθερότητα και δύναμη που επιδεικνύουν αυτά τα παιδιά. Μέρος της διαφοράς, οφείλεται σε όσα αναφέρω εδώ, και η αρχή γίνεται τώρα, στην ηλικία του παιδιού σας (ή και πολύ νωρίτερα).

Με εκτίμηση,


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.