facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Τσίμπλες στα μάτια του μωρού

Τσίμπλες στα μάτια του μωρούΑπό τις πρώτες μέρες της ζωής του, τα μάτια του μωρού σας μπορεί να τσιμπλιάζουν (το ένα ή και τα δύο), με μια κιτρινωπή βλεννώδη ουσία. Τα βλέφαρα είναι κολλημένα και το μωρό όταν ξυπνάει δε μπορεί να ανοίξει τα μάτια του. Αυτό οφείλεται ή σε μόλυνση ή σε απόφραξη του σωλήνα (πόρου) που μαζεύει τα δάκρυα από το μάτι και τα ρίχνει στη μύτη.

Ο σωλήνας είναι πάρα πολύ λεπτός και μπορεί να φράξει από τις τσίμπλες ή μπορεί να έχει κάποιο στένωμα. Καθαρίστε τα μάτια του μωρού, ξεκινώντας από την εσωτερική γωνία του ματιού προς τα έξω, με δροσερό βρασμένο νερό ή χαμομήλι. Εάν επιμένει, ο παιδίατρός σας θα σας δώσει κάποιο κατάλληλο κολλύριο με αντιβιοτικό.

Σε περίπτωση που ο σωλήνας δεν ανοίξει τους πρώτους 6 μήνες της ζωής του μωρού και συνεχίζει να τσιμπλιάζει και να δακρύζει το μάτι, συμβουλευθείτε τον παιδίατρό σας, πιθανόν να χρειασθεί χειρουργική επέμβαση.

Όλα τα μωρά ρουθουνίζουν από τη γέννησή τους μέχρι να γίνουν 3 μηνών, τόσο πολύ που νομίζετε ότι έχουν κρυολόγημα. Αυτό συμβαίνει διότι αφ’ ενός μεν τα ρουθουνάκια του μωρού είναι πολύ στενά, αφ’ ετέρου δε η ράχη της μύτης είναι χαμηλή, έτσι ο αέρας δυσκολεύεται να περάσει από τα στενά ρουθούνια και σφυρίζει (ρουθουνίζει). Αν συμβεί στη μύτη να υπάρχουν και λίγες εκκρίσεις (μύξες) τότε κλείνουν σχεδόν τελείως τα ρουθούνια και το μωρό δεν μπορεί να θηλάσει. Γι αυτό θα πρέπει να καθαρίζετε τη μύτη με φυσιολογικό ορό και να μην έχετε υψηλή θερμοκρασία στο υπνοδωμάτιο του μωρού. Όταν το μωρό σας γίνει 6 μηνών θα το ξεπεράσει μόνο του.

 

Ανδρέας Κωνσταντόπουλος
Γράφτηκε από: Ανδρέας Κωνσταντόπουλος
Καθηγητής Παιδιατρικής, (από το βιβλίο του "Οι πρώτοι 12 μήνες του μωρού μου", Εκδόσεις Μεταίχμιο) Για την αναπαραγωγή του παρόντος έχει δοθεί έγγραφη άδεια από τον συγγραφέα για χρήση από το www.babyzone.gr. Ως εκ τούτου απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση χωρίς ανάλογη προηγούμενη έγγραφή άδεια.
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.