facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Τρώει πολύ και αναγκάστηκα να σταματήσω το θηλασμό

Ερώτηση από Μαρία (3.11.2014)

"Καλημέρα γιατρέ, έχω ένα αγοράκι 3,5 μηνών. Γεννήθηκε 3.300 στην 36η εβδομάδα κύησης. Από την ημέρα που γεννήθηκε τρώει μεγάλες ποσότητες με αποτέλεσμα να σταματήσω να τον θηλάζω από 2 μηνών. Πίνει γάλα σε κάθε γεύμα ανά 3 ώρες 210 ml με 250 και θέλει παραπάνω μήπως ζορίζετε και δεν κάνει να τρώει τόσο πολύ? Έπινε το ναν1 αλλά με το που ερχόταν η ώρα να φάει γκρίνιαζε πλάνταζε στο κλάμα με το ζόρι έτρωγε τώρα τελευταία 180 mlκαι αναγκάστηκα του άλλαξα το γάλα μήπως το βαρέθηκε και του πήρα to frizolac 1 και με αυτό τρελαίνεται πίνει 210 mlκαι κλαίει γιατί θέλει κι άλλο φαίνεται ότι το απολαμβάνει. Αλλά αυτό του έφερε λίγη δυσκοιλιότητα και ζορίζεται όταν ήταν 3 μηνών ακριβώς ζύγιζε 6.500 κιλά και 64 πόντους."

Απάντηση από παιδίατρο (4.11.2014)

"Αγαπητή μητέρα,

πολλά σημεία της ερώτησής σας μού δημιουργούν απορίες.

1. Γράφετε πως από την ημέρα που γεννήθηκε τρώει μεγάλες ποσότητες, οπότε επιλέξατε να σταματήσετε τον θηλασμό. Κανένα βρέφος δεν μπορεί να φάει “μεγάλες ποσότητες” κατά την νεογνική ηλικία, καθώς το στομάχι ενός νεογέννητου (και πολύ περισσότερο ενός πρόωρου νεογέννητου) δεν ξεπερνά σε χωρητικότητα μια δαχτυλίθρα. Ο θηλασμός κρατά εκείνη την περίοδο μεγάλα διαστήματα για διάφορους λόγους, ο συχνότερος εκ των οποίων είναι ο αναποτελεσματικός θηλασμός. Οι πρώτες εβδομάδες μετά την γέννηση είναι περίοδος μάθησης τόσο για την μητέρα όσο και για το βρέφος, και ο θηλασμός δεν πρέπει να εγκαταλείπεται επειδή διαρκεί “πολύ”. Αντιθέτως, πρέπει να γίνουν πολλαπλές προσπάθειες εκπαίδευσης μητέρας/νεογνού, ώστε να μειωθεί η διάρκεια, και να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα. Συνεπώς, δυσκολεύομαι να καταλάβω για ποιόν λόγο διακόπηκε ο θηλασμός, πράγμα απαραίτητο να εξηγήσουμε προκειμένου να προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε την συμπεριφορά του βρέφους στην συνέχεια.

2. Πριν τους 4 μήνες (και τα 5.5-6.5 κιλά βάρους σώματος) καλό είναι να αποφεύγονται οι προσπάθειες εκπαίδευσης του βρέφους ως προς τα γεύματα. Ο ιδανικός τρόπος σίτισης είναι κατ’ επίκληση, δηλαδή όποτε και όσο το βρέφος θέλει. Αν το μωρό έχει σημαντικές αναγωγές μετά από κάθε γεύμα, και παίρνει πολύ γρήγορα βάρος, μπορεί ο παιδίατρος να υποθέσει πως τρώει περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Η συχνότερη αιτία αυτού του φαινομένου δεν είναι φυσικά το βρέφος το οποίο δεν μπορεί να φάει από μόνο του, αλλά εμείς που ίσως να το βάζουμε στο στήθος (ή να δίνουμε μπουκάλι) κάθε φορά που κλαίει. Όσο ένα παιδί μεγαλώνει αυξάνεται η διάρκεια εγρήγορσης (δηλαδή ο χρόνος που είναι ξύπνιο) και η επιθυμία του να ασχοληθεί με κάτι (να δει, να πιάσει, να μπουσουλήσει αργότερα κλπ) μπορεί να εκδηλωθεί με κλάμα - μετά τους 4 μήνες λοιπόν (και το παραπάνω βάρος) και εφόσον βλέπουμε πως το παιδί ανεβάζει γάλα και αυξάνει γρήγορα το βάρος του, συνηθίζεται να προτείνουμε πιο σταθερά μεσοδιαστήματα (σε σύνολο 7-8 γευμάτων ανά ημέρα, με μεγαλύτερα κενά το βράδυ και μικρότερα μέσα στην ημέρα) και προτείνουμε στους γονείς να μην ταΐζουν το μωρό κάθε φορά που κλαίει, καθώς δεν είναι όλα τα κλάματα αίτημα φαγητού. Χωρίς τις καμπύλες αύξησης του παιδιού σας και χωρίς ένα καλύτερο ιστορικό δύσκολα μπορώ να σάς πω αν ζορίζεται ή όχι. Πάντως αν πίνει 250*8 = 2 λίτρα γάλα την ημέρα, τότε το πιο πιθανό είναι πως πράγματι πίνει πάρα πολύ γάλα.

3. Ενώ μού λέτε πως ανησυχείτε ότι τρώει πολύ, αμέσως μετά μού γράφετε πως “με το ζόρι έτρωγε 180”, πράγμα που με δυσκολεύει στο να καταλάβω αν νιώθετε πως τρώει πολύ ή λίγο. Τα 180 μοιάζουν μια λογικότερη ποσότητα, εφόσον τρώει 8 γεύματα την ημέρα. Ίσως λοιπόν το βρέφος να προσπάθησε να ρυθμιστεί και δεν σήμαινε πως δεν τού άρεσε το γάλα. Η αλλαγή γάλακτος (χωρίς λόγο κατά την γνώμη μου) δεν χρειαζόταν, και η νέα γεύση δεν είναι απαραίτητα η αιτία που επέστρεψε στις μεγάλες ποσότητες. Μια πιθανή εξήγηση είναι πως το παιδί αντιλαμβάνεται πολύ καλά πόσο σάς ευχαριστεί να τρώει πολύ, και έχει προσαρμοστεί.

4. Κανένα από τα δύο γάλατα που αναφέρετε δεν γνωρίζω να προκαλεί δυσκοιλιότητα, αν και κάθε παιδί είναι διαφορετικό και μικρές διαφορές στη σύνθεση ίσως να έχουν κάποια επίδραση στις κενώσεις του.

5. Το βάρος που μού δίνετε για ένα αγόρι 3 μηνών και χρησιμοποιώντας τις καμπύλες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (αλλά και τις δικές μας) το τοποθετούν πολύ ψηλά, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει στην διάγνωση της υπερσίτισης.

Αγαπητή μητέρα, επειδή νιώθω την σύγχυση στην οποία βρίσκεστε σε σχέση με το φαγητό του μωρού σας, η μόνη σίγουρη συμβουλή που μπορώ να σάς δώσω είναι να συμβουλευθείτε άμεσα έναν παιδίατρο.

Ελπίζω να βοήθησα σε κάποιο βαθμό,"

Π. Ρενιέρης


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.