facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Τρώει μόνο συγκεκριμένα φαγητά

Ερώτηση από Στέλλα (21.1.2016)

“Γεια σας και συγχαρητήρια για το site και την προσφορά σας. Θα ήθελα να εκφράσω ένα προβληματισμό μου. Το παιδί μου ηλικίας περίπου 5 ετών δε θέλει να τρώει. Ανέκαθεν ήταν κακόφαγος αλλά το τελευταίο διάστημα αν τον άφηνα θα μπορούσε να μην φάει τίποτα όλη μέρα. Το πάω σε ολοήμερο προνήπιο και δεν ζηλεύει καθόλου τα άλλα παιδάκια να φάει και αυτός. Είναι λίγο κρυωμένος αλλά όχι με πυρετό να δικαιολογηθεί αυτή η κατάσταση. Του ψήνω μόνο φαγητά που υποτίθεται ότι του αρέσουν… λίγα σε ποικιλία αλλά τελικά καταλήγω να φωνάζω και να τον φοβίζω πράγμα που δεν θέλω για να φάει έστω και λίγο ταΐζονάς τον φυσικά εγώ και όχι μόνος του. Πραγματικά ανησυχώ αν έχει κάτι ή αν το κάνει απλά από ζήλια. Ο αδερφός του είναι δύο ετών και τον ζηλεύει γενικά πολύ και τώρα περιμένω και το τρίτο μου παιδάκι αλλά είμαι ακόμα στον τέταρτο. Δεν έχει αλλάξει κάτι στη καθημερινότητά μας, ούτε φυσικά γίνονται από τώρα ετοιμασίες για το νέο μωράκι. Εκ το προτέρων, σας ευχαριστώ πολύ.”

Απάντηση από παιδίατρο (21.1.2016)

“ Αγαπητή μητέρα,

δυστυχώς όπως τα περιγράφετε είναι αρκετά δύσκολο να σάς απαντήσω με βεβαιότητα. Το μόνο βέβαιο είναι πως:

1. Ανεξάρτητα αν έχετε ετοιμασίες ή όχι για το μωρό, το παιδί καταλαβαίνει πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει, και βιώνει στρες. Αυτό δεν σημαίνει πως κάνετε κάτι λάθος εσείς. Δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια, κι όσο και αν προσπαθείτε να μην αλλάξετε την καθημερινότητά σας, αυτό είναι αδύνατον να μην επιδρά στο παιδί. Το να μην συζητάτε για τον ερχομό του νέου μέλους δεν είναι η καλύτερη στρατηγική, και πιθανότατα αυξάνει το στρες.

2. Το να ταΐζετε το παιδί σας με το ζόρι (είτε πιέζοντάς τον, είτε ξεγελώντας τον) είναι πάντα, μα πάντα λάθος.

3. Επίσης, το να τροποποιείτε το διατροφολόγιο του σπιτιού και να φτιάχνετε μόνο ό,τι του αρέσει, δεν είναι καλή ιδέα - το φαγητό δεν πρέπει να περιλαμβάνει διαπραγμάτευση, τιμωρία, ή επιβράβευση. Το φαγητό είναι αυτό που είναι - εσείς το ετοιμάζετε, αποφασίζετε τι και πού θα φάει το παιδί, και εκείνο αποφασίζει πόσο και ΑΝ θα φάει.

4. Μην δίνετε ενδιάμεσα γεύματα και σνακς.

Δυστυχώς δεν μπορώ να σάς πω πολύ περισσότερα, καθώς αυτή η συμπεριφορά μπορεί να παρουσιάζεται και στα πλαίσια διαταραχών της ανάπτυξης, κάτι που δεν μπορώ να αποκλείσω από εδώ. Ο καταλληλότερος να σάς απαντήσει είναι ο παιδίατρός σας.

Λυπάμαι που δεν μπορώ να βοηθήσω περισσότερο.”

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.