facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Τρώει ακόμη αλεσμένο φαγητό

Ερώτηση από Μαρία (13.6.2015)

“Καλησπέρα σας θα ήθελα να ρωτήσω μέχρι πότε μπορεί να φάει αλεσμένο φαγητό το παιδί. Το μωρό μου είναι 20 μηνών και τη φρουτόκρεμα τη συνεχίζουμε αλεσμένη έτσι την θέλει. Δοκίμασα και κομματάκια αλλα τίποτα. Ευχαριστώ πολύ”

Απάντηση από παιδίατρο (14.6.2015)

“Αγαπητή μητέρα,

όλα τα παιδιά πρέπει να τρώνε όλες τις τροφές αλεσμένες ως την ηλικία των 12 μηνών τουλάχιστον. Από τους 12 μήνες και μετά, μπορεί να αρχίσει σταδιακά η εισαγωγή τροφών σε μορφή μικρών μαλακών κομματιών (κάποιοι το κάνουν πολύ νωρίτερα, υπάρχει μάλιστα σχολή που δίνει κομματάκια από τους 6 μήνες, κάτι με το οποίο δεν μπορώ να πω πως συμφωνώ). Στους 20 μήνες καλό είναι το παιδί να τρώει κανονικό φαγητό κομμένο βέβαια σε μικρές μπουκίτσες.

Υπάρχουν δύο τρόποι (χοντρικά) να πετύχετε αυτό που θέλετε. Ο ένας είναι να σταματήσετε εντελώς τις αλεσμένες τροφές. Μέσα σε λίγες μέρες το παιδί θα δεχθεί την αλλαγή (αρκεί να μην σάς αγχώσει το γεγονός ότι ενδεχομένως να μην φάει τις πρώτες 1-2 μέρες). Ο άλλος τρόπος είναι σε κάθε γεύμα να δίνετε το μισό φαγητό αλεσμένο, και το άλλο μισό σε μπουκιές - το κομμένο φαγητό θα το δίνετε στο παιδί να το επεξεργαστεί και ενδεχομένως να το φάει, ενώ το άλλο μισό (το αλεσμένο) θα το δίνετε εσείς για να το φάει. Ασφαλώς και η ποσότητα του αλεσμένου δεν θα αρκεί, οπότε σταδιακά θα μάθει να τρώει και το άλλο. Όσο περνά ο καιρός θα αυξάνετε την ποσότητα της μη-αλεσμένης τροφής (και θα μειώνετε την αλεσμένη) μέχρι να φτάσει το παιδί να τρώει μόνο κανονικό φαγητό.

Και οι δύο μέθοδοι είναι αποτελεσματικές, και δεν φαίνεται πως η πρώτη αφήνει κάποιου είδους τραύμα στο παιδί. Καμία από τις δύο μεθόδους δεν θα αποδώσει αν υποκύπτετε στα κλάματα για περισσότερο φαγητό, ή αν στο τέλος ενός γεύματος που δεν έφαγε όσο θα ήθελε δίνετε ένα ποτήρι γάλα. Καλώς ή κακώς, είναι η πείνα που θα οδηγήσει το παιδί να προσαρμοστεί και με την μία μέθοδο, και με την άλλη.

Ξεκινήστε το άμεσα. Η εισαγωγή της κανονικής τροφής βοηθά στην ανάπτυξη του παιδιού.”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
CohenChildren’sMedicalCenterofNewYork, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.