facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Το παιδί μου γεννήθηκε με ένα νεφρό. Τι πρέπει να προσέχω;

Ερώτηση από matina (25.8.2014)

"Γεια σας,

το παιδί μου είναι 1 έτους και γεννήθηκε με ένα νεφρό. Τι να προσέχω στη ζωή του;"

Απάντηση από παιδίατρο (25.8.2014)

"Αγαπητή μητέρα,

 τα περισσότερα πράγματα που πρέπει να προσέχει κανείς είναι ίδια για ανθρώπους με έναν ή δύο νεφρούς, όπως καλή δίαιτα, άσκηση, έλεγχος βάρους, καλή ενυδάτωση και συχνούς προληπτικούς ελέγχους απο τον γιατρό. Ειδικότερα όμως για ανθρώπους με έναν νεφρό:

1. Καλός έλεγχος της αρτηριακής πίεσης σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια ελέγχου για τα παιδιά, με συστηματικές μετρήσεις στους προληπτικούς ελέγχους (κάτι που καμιά φορά προσπερνάμε στις μικρές ηλικίες).

2. Συχνό υπολογισμό του GFR απο τον παιδίατρό σας (μια αρχική μέτρηση σαν βάση, και στην συνέχεια ετησίως). Γίνεται με απλό αιματολογικό έλεγχο και υπολογισμό απο τον παιδίατρο.

3. Συχνό έλεγχο για πρωτεϊνουρία (σημαίνει σε κάθε προληπτικό έλεγχο, με ένα απλό stick ούρων στο γραφείο του παιδιάτρου σας).

4. Ενδελεχή έλεγχο πριν την συμμετοχή σε αθλήματα έντονης σωματικής επαφής. Ο παιδίατρός σας μπορεί να σάς προτείνει την χρήση προστατευτικών στην περιοχή.

Προκειμένου να επιτευχθούν τα παραπάνω, δεν χρειάζεται να πηγαίνετε συχνότερα στον γιατρό σας, απλώς σε κάθε επίσκεψη γίνονται 1-2 πράγματα παραπάνω.

Ελπίζω να βοήθησα,

Στην διάθεσή σας,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP"


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.