facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Το μωρό ξυπνάει κάθε 45 λεπτά

Ερώτηση από PG (05.01.2021)

Καλή Χρονιά γιατρέ,
Έχω ένα κοριτσάκι που μόλις έγινε 5 μηνών, θηλάζει αποκλειστικά και παίρνει φυσιολογικά βάρος. Εδώ και ένα μήνα όμως έχει αποδιοργανωθεί εντελώς ο ύπνος της. Ενώ κοιμόταν 2 ώρες και 3 ώρες συνεχόμενα την νύχτα, τον τελευταίο μήνα ξυπνάει κάθε 40-45 λεπτά με το ρολόι, μέρα - νύχτα. Ο μόνος τρόπος για να ξανακοιμηθεί είναι να την πάρω αγκαλιά και να αποκοιμηθεί πάνω μου. Έχω προσπαθήσει πολλές φορές να την καθησυχάσω χωρίς να την σηκώσω από την κούνια προκειμένου να συνεχίσει τον ύπνο της χωρίς επιτυχία. Η παιδίατρος μας λέει πώς πεινάει γ'αυτό και ξυπνάει και εισηγείται να αρχίσουμε ρυζάλευρο και φρούτα. Εγώ θεωρώ πώς είναι νωρίς ακόμα. Δεν πρέπει να συμπληρωθεί ο 6ος μήνας για να ξεκινήσουμε στερεές τροφές; Είναι πράγματι η πείνα ο λόγος που ξυπνάει; Μήπως έχει μάθει να κοιμάται στην αγκαλιά και ξυπνάει οπότε καταλαβαίνει πώς είναι στην κούνια; Την έχω κακομάθει με την συγκοίμηση και τώρα δεν μπορεί να κοιμηθεί στην κούνια;
Ευχαριστώ για όποια συμβουλή μου δώσετε.

Απάντηση από παιδίατρο (06.01.2021)

Αγαπητή μητέρα,

ο λόγος για τον οποίο διαταράσσεται ο ύπνος ενός παιδιού δεν είναι πάντα ο ίδιος, και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού, η οδοντοφυΐα, οι σιτιστικές συνήθειες και στάδιο, η σχέση των γονέων, και ασφαλώς το πώς έχει συνηθίσει να κοιμάται. Αν για παράδειγμα κάνατε συγκοίμηση και τώρα μεταβήκατε στην δική της κούνια, δεν είναι παράξενο να έχετε αντίσταση από το παιδί.

Πράγματι οι οδηγίες πλέον λένε η μετάβαση στις στερεές τροφές να γίνεται στους 6 μήνες, αλλά μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν 4-6 μήνες, οπότε δεν είναι κάποιου είδους "λάθος" να ξεκινήσει κανείς νωρίτερα. Δεν μού αναφέρετε όμως πως την ταΐζετε για να κοιμηθεί - ένα παιδί που κοιμάται στην αγκαλιά τελικά, δεν πεινούσε. Αν πεινούσε, θα κοιμόταν για λίγο και θα ξανα-ξυπνούσε μέχρι να φάει. Οπότε, παρότι δεν μπορώ να διαφωνήσω με την παιδίατρό σας (ξαναλέω, δεν πρόκειται για κάποιο "λάθος"), δεν βλέπω πώς από όσα λέτε προκύπτει οτι πεινάει. Δεν ξέρω όμως αν έχει κι εκείνη τις ίδιες πληροφορίες. Επιπλέον, η παιδίατρό σας έχει την τελική ευθύνη, και πάντα προτείνω να εμπιστεύεστε τον γιατρό σας.

Επιπλέον, δεν είναι παράξενο να αλλάζουν οι συνήθειες του ύπνου στα παιδιά. Οι αλλαγές στο σώμα τους και το αναπτυξιακό τους στάδιο είναι τέτοια που είναι μάλλον αναμενόμενο ένα παιδί να αλλάζει κάθε τόσο (ακόμα και στροφές 180 μοιρών είναι λογικές). Σίγουρα η συγκοίμηση δεν βοηθά στο να μπορεί ένα παιδί να κοιμηθεί μόνο του. Παρότι (υπό προϋποθέσεις!) είναι ασφαλής μέθοδος, είναι δεδομένο (99%) πως θα συναντήσει κανείς προβλήματα μετάβασης σε ανεξάρτητο ύπνο αργότερα. Επιπλέον, όταν κάνετε μια αλλαγή στο παιδί σας (οποιαδήποτε, αλλά εν προκειμένω μετάβαση σε δικό της κρεβάτι) δεν πρέπει να κάνετε πίσω. Όταν κάνετε βήματα μπρος-πίσω σε τέτοια ζητήματα, να γνωρίζετε πως θα καταλήγετε σε πολύ χειρότερο σημείο από αυτό που ξεκινήσατε. Για κάθε αλλαγή πρέπει να ακολουθείτε τα βήματα α) μελέτη (μπορεί το παιδί; είναι κατάλληλη η ηλικία; ), β) σχεδιασμός (μπορούν οι γονείς; μπορούν οι υπόλοιποι φροντιστές; πότε θα γίνει; πώς ακριβώς; τι θα κάνετε αν αντιδράσει το παιδί;) και γ) εκτέλεση. Τα μπρος-πίσω είναι χειρότερα από το να μην είχατε κάνει την μετάβαση.

Σάς προτείνω να μιλήσετε ξανά με την παιδίατρό σας και να εξηγήσετε τις απορίες σας. Να θέσετε μαζί ένα πλάνο που να ταιριάζει στην δυναμική της οικογένειάς σας (δεν είναι ένα σχέδιο για όλους) και να το ακολουθήσετε.

Πάντα δίπλα σας,


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.