facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Το μωρό μου θηλάζει αποκλειστικά και έχει δυσκοιλιότητα. Τι να κάνω;

Ερώτηση από Ράνια (31.3.2015)

“Καλησπέρα γιατρέ. Έχω ένα μωράκι 3 μηνών και τον τελευταίο μήνα αντιμετωπίζει πρόβλημα δυσκοιλιότητας, θηλάζει αποκλειστικά και κάποια απογεύματα του δίνω και λίγο χαμόμηλο. Η παιδίατρος μας, μάς σύστησε να του κάνουμε παιδικό κλύσμα εφόσον περνάνε 3 μέρες δίχως να ενεργηθεί. Πώς πρέπει να το χειριστώ το θέμα; Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας και την απάντησή σας. ”

Απάντηση από παιδίατρο (1.4.2015)

“Αγαπητή μητέρα,

καταρχήν το παιδί σας δεν πρέπει να πίνει τίποτε άλλο πλην του γάλακτος. Ούτε χαμομήλι, ούτε νερό. 

Το θέμα της δυσκοιλιότητας στο οποίο αναφέρεστε, θα έπρεπε να το διασταυρώσω για να σάς απαντήσω, κοινώς θα είχα αρκετές ερωτήσεις για να καταλάβω αν πρόκειται πράγματι για δυσκοιλιότητα. Ένας βαθμός “σφιξίματος” και “ζορίσματος” μπορεί να είναι και φυσιολογικός σε αυτή την ηλικία, αρκεί η κοιλιά του παιδιού να μην είναι φουσκωμένη, και να δέχεται κανονικά τα γεύματά του. Τα θηλάζοντα βρέφη μπορεί να πάνε για αρκετές ημέρες χωρίς κένωση, καθώς το μητρικό γάλα έχει συχνά ελάχιστο υπόλειμμα, συνεπώς δεν παράγεται και ποσότητα κοπράνων. Αυτό όμως διαφέρει από βρέφος σε βρέφος. Δεν υπάρχει αριθμός ημερών χωρίς κένωση που να μάς οδηγεί στο να χορηγήσουμε κάτι για να προκαλέσουμε κένωση - το παιδί μάς καθοδηγεί, το ιστορικό του, και η κλινική του εικόνα. Συνεπώς δεν μπορώ ούτε να συμφωνήσω ούτε να διαφωνήσω με την οδηγία που λάβατε. Η πρακτική μου είναι να ξεκινώ με φυσικό ερεθισμό του πρωκτού (δηλαδή η παλιά καλή τεχνική του θερμομέτρου, ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΧΙ ΥΔΡΑΡΓΥΡΙΚΟΥ), και μετά, αν αυτό δεν δουλέψει, προτείνω μισό παιδικό υπόθετο γλυκερίνης. Αποφεύγω αρκετά να δώσω υποκλυσμό, και μέχρι σήμερα ομολογώ πως δεν χρειάστηκε να δώσω κλύσμα σε βρέφη τόσο μικρής ηλικίας. Σε κάθε περίπτωση, κάθε τεχνική πρέπει να χρησιμοποιείται σπάνια, διαφορετικά έχουμε άλλα χρονιότερα προβλήματα.”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
CohenChildren’sMedicalCenterofNewYork, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.