facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Το μωρό μου είναι 9 μηνών και κάνει εμετό (αναγωγές) πολύ συχνά

Ερώτηση από mpoumpa2014 (11.2.2015)

"Καλησπέρα κ. Ρενιέρη,

Έχω ένα μωράκι 9 μηνών. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι πολλές φορές κάνει εμετό. Μπορεί κάθε 3-6-7 μέρες. Πολλές φορές φοβάμαι ότι του δίνω πιο πολύ τροφή απ όσο μπορεί να χωρέσει το στομαχάκι του αλλά και πάλι δεν είμαι βέβαιη γι αυτό. Περίπου σε κάθε γεύμα της δίνω 140-150 εως 180ml. Σπάνια έχει φάει 200ml και πάνω. Μπορεί να φταίει κάποια τροφή; Της δίνω πολύ τι φταίει; Σήμερα έφαγε 150 περίπου χορτόσουπα με συκώτι από κότα και μετά από 2 ώρες έκανε εμετό. Να συμπληρώσω ότι θηλάζω αποκλειστικά. Τη μέρα θηλάζει 2 φορές. Έχω αγχωθεί. Από βάρος είναι περίπου 7.900 και γεννήθηκε 2.500. Αυτή η κατάσταση δεν επηρεάζει και το βάρος της; Τύχαινε και νεογέννητη να το κάνει αλλά όλοι μου έλεγαν ότι με την έλευση των στερεών θα σταματήσουν. Ελπίζω να μην κάνω κάτι λάθος... Ευχαριστώ εκ των προτέρων."

Απάντηση από παιδίατρο (12.2.2015)

"Αγαπητή μητέρα,

για να σάς δώσω μια ολοκληρωμένη απάντηση χρειάζομαι αρκετές ακόμα πληροφορίες, αλλά και να εξετάσω το παιδί. Συνεπώς από εδώ δεν μπορώ να σάς μιλήσω παρά γενικά.

Πράγματι η πιο συχνή αιτία συχνών αναγωγών σε παιδιά που γεννήθηκαν με χαμηλό βάρος γέννησης (μικρότερο των 2500) είναι η υπερβολική λήψη τροφής. Γνωρίζουμε πλέον πως τα παιδιά αυτά ΔΕΝ πρέπει να πιέζονται να πάρουν γρήγορα βάρος, καθώς και υποφέρουν από αναγωγές, αλλά περισσότερο, με αυτή την πρακτική αυξάνουμε τον κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο και διαβήτη τύπου 2 νωρίς στην ενήλικη ζωή (ή ακόμα και την εφηβεία). Είναι εντελώς λανθασμένη πρακτική να συγκρίνουμε αυτά τα παιδιά με άλλα που γεννήθηκαν βαρύτερα των 3 κιλών, και πρέπει να είμαστε πολύ ήπιοι στις διατροφικές πρακτικές μας κυρίως για τα 2 πρώτα χρόνια της ζωής.

Από την άλλη, πρέπει να τονίσω ότι ΔΕΝ βάζουμε ένα μωρό “σε δίαιτα” - με απλά λόγια, αν το παιδί θέλει να φάει περισσότερο, ας φάει περισσότερο. Αν όμως μάς βγάζει διαρκώς γουλιές, τότε είναι ίσως λαιμαργία, και όχι πραγματική θερμιδική ανάγκη.

Όπως ανέφερα και στην αρχή, δεν έχω αρκετές πληροφορίες για να απαντήσω ειδικά για το δικό σας παιδί. Γενικώς πάντως, ένα μωρό 8 κιλών στην ηλικία των 9 μηνών θα πρέπει να τρώει τουλάχιστον 3 γεύματα στερεών τροφών (όσο θέλει), και μπορεί να πίνει από 500-900 mL γάλα (τα 500 είναι υπέρ-αρκετά, αλλά τα περισσότερα παιδιά παίρνουν γύρω στα 800). Δεν πρέπει ποτέ να ξεπερνάμε τα 1000 την ημέρα, καθώς τότε το παιδί δεν παίρνει τα απαραίτητα συστατικά και θερμίδες από τις άλλες τροφές - μάλιστα, η υπερβολική κατανάλωση γάλακτος σε αυτές τις ηλικίες είναι η πρώτη και συχνότερη αιτία σιδηροπενικής αναιμίας (το παιδί δεν τρώει αρκετά στερεά καθώς τρώει πάρα πολύ γάλα, ενώ ταυτόχρονα χάνει μικρές ποσότητες αίματος στα κόπρανα λόγω της πολύ μεγάλης ποσότητας γάλακτος).

Περισσότερα είμαι βέβαιος πως μπορεί να σάς πει ο παιδίατρός σας, και ειδικά για το δικό σας παιδί.

Ελπίζω να βοήθησα,"

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP
Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.