facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Το μωρό μου έφαγε άμμο. Πρέπει να ανησυχώ;

Ερώτηση από Ζανέτα (7.10.2014)

"Γεια σας, έχω ένα αγοράκι 13 μηνών. Το καλοκαίρι στην παραλία πριν 2 μήνες σχεδόν, "έφαγε", έβαλε αρκετές φορές στο στόμα του άμμο από τις ξαπλώστρες όπου καθόμασταν. Αργότερα ανακάλυψα από τον κύριο όπου εργαζόταν εκεί ότι έβρισκε σύριγγες και προφυλακτικά στην παραλία και εκεί που καθόμασταν (δεν ήρθε σε επαφή το παιδί με κάτι από αυτά διότι τα πέταγε). Θα ήθελα να μου πείτε κατά πόσο αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο να έχει κολλήσει κάτι και τι μπορώ να κάνω εγώ -αν και αργά- σε αυτήν τη φάση. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων..."

Απάντηση από παιδίατρο (8.10.2014)

"Αγαπητή μητέρα,

Ο αναμενόμενος πληθυσμός μικροοργανισμών στην άμμο μιας παραλίας υπό κανονικές συνθήκες προσομοιάζει (αν και δεν ταυτίζεται) με τον πληθυσμό των μικροοργανισμών της θάλασσας που την βρέχει. Αυτό σημαίνει πως παραλίες με υψηλούς αριθμούς κωλοβακτηριδίων (E. Coli) για παράδειγμα, έχουν το ίδιο αυξημένους αριθμούς τόσο στην θάλασσα, όσο και στην άμμο. Κάθε χρόνο αναρτώνται οι πίνακες των ασφαλών και μη ασφαλών παραλιών της Αττικής, αν και πολλοί αμφισβητούν την εγκυρότητά τους - παρόλ’ αυτά είναι ίσως ο μόνος οδηγός που έχουμε στην Ελλάδα.

Από εκεί και πέρα, η ανθρώπινη παρέμβαση στην παραλία μπορεί να αλλάξει σημαντικά τον κίνδυνο στην άμμο - όπως αναφέρατε κι εσείς, σύριγγες, χρησιμοποιημένα προφυλακτικά κλπ είναι λίγα μόνο από τα όσα δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας αφήνουν στις παραλίες.

Από αυτή καθ’ αυτή την άμμο που έφαγε το παιδί σας θεωρητικά δεν κινδυνεύει, καθώς τα μεγαλύτερα σωματίδια θεωρητικά αποβάλλονται με τα κόπρανα. Παρόλ’ αυτά, μεγάλες ποσότητες άμμου μπορεί να “αποθηκευτούν” στο στομάχι δημιουργώντας πίλημα, δηλαδή μια σκληρή μάζα από άμμο η οποία περιορίζει την χωρητικότητα του στομάχου, και ενδεχομένως αν αποκολληθεί μέρος της μπορεί να προκαλέσει απόφραξη του εντέρου. Αν και εντυπωσιακό πρόβλημα, παραμένει εξαιρετικά σπάνιο, και το συναντάμε σχεδόν αποκλειστικά σε παιδιά με αναπτυξιακά/συμπεριφορικά προβλήματα που συνηθίζουν να τρώνε άμμο, χώμα, και κυρίως τρίχες (τριχοπίλημα).

Από τα μικρόβια της άμμου (συμπεριλαμβανομένων αυτών που μπορεί να μεταφέρθηκαν με τα προφυλακτικά και τις σύριγγες που αναφέρατε), τα περισσότερα θα προκαλούσαν οξεία νόσο (π.χ. γαστρεντερίτιδα, ηπατίτιδα Α) και μόνο αν είχε τρυπηθεί με μολυσμένη βελόνα θα μπορούσε να κολλήσει ηπατίτιδα Β και HIV, τα οποία φαντάζομαι είναι και η μεγάλη σας αγωνία. Παρότι αντιλαμβάνομαι πλήρως το άγχος σας, εάν δεν εμφανίσει συμπτώματα το παιδί δεν πιστεύω πως έχει νόημα να κάνουμε κανενός είδους εξέταση. Προφυλακτικά μέτρα υπάρχουν μόνο για τις νόσους για τις οποίες υπάρχουν εμβόλια (δηλαδή Ηπατίτιδα Α, Ηπατίτιδα Β, και τέτανο), συνεπώς το μόνο καλό μέτρο που θα μπορούσατε να λάβετε είναι να βεβαιωθείτε πως το παιδί σας είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Το πέρασμα 2 μηνών από την έκθεση είναι καθησυχαστικό σε μεγάλο βαθμό, παρόλ’ αυτά, σε περίπτωση που το παιδί σας νοσήσει στο άμεσο μέλλον θα σάς πρότεινα να αναφέρετε την έκθεση που ενδεχομένως είχε στον γιατρό σας, ώστε τότε να κάνει τις κατάλληλες εξετάσεις, ανάλογα βέβαια και την συμπτωματολογία, αλλά και την κρίση του ίδιου.

Ελπίζω να βοήθησα,

στην διάθεσή σας,"

Π. Ρενιέρης


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.