facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Το μωρό δεν κάθεται χωρίς στήριξη

Ερώτηση από Χριστίνα (07.08.2021)

Καλημέρα σας! Έχω ένα μωράκι 8 μηνών. Η γιατρός τον πρώτο καιρό μας έλεγε ότι στην αντίληψη είναι πιο μπροστά για την ηλικία του. Έιχε από πολύ νωρίς βλεμματική επαφή. Είναι ιδιαίτερα παρατηρητικός, χαμογελαστός, κοινωνικός γελάει σε όλους, ντρέπεται, αντιδρά στο κούκου, τσά, παίζει παλαμάκια, λέει μαμά μπαμπά, είναι ευδιάθετος πάντα και ζωηρός στη διάθεσή του. Το προβλημα είναι ότι είχε θέματα με το γάλα, έκανε εμετούς πολλούς, αλλάξαμε πολλά και μέχρι που φτάσαμε στο ειδικό Almiron pepti 2 και δύο μήνες πήγαινε καλά αλλά πάλι ξεκίνησε πρό 2 εβδομάδες τους εμετους. Τώρα σιτίζεται μόνο με στρερεά τροφή αλλεσμένη. Εδώ και δυο μέρες έχει ηρεμήσει που κόψαμε το γάλα. Αυτό είναι το ένα θέμα. Με προβληματίζουν κάποια πράγματα...Το μωρό δεν κάθεται μόνο χωρίς να στηρίζεται στα χέρια του και όταν το κάνει καμπουριάζει... Επίσης την πιπίλα στο στόμα του αν και τώρα με τους τελευταίους εμετούς δεν την θέλει καθόλου δεν μπορεί να την κρατήσει στο στόμα του, του πέφτει. Τον εξέτασε ο παιδίατρος και μου είπε ότι τα αντανακλαστικά του είναι μια χαρά, εκτός αυτό του καθίσματος και ότι αν δεν κάθεται σε ένα μήνα θα ξεκινήσει φυσιοθεραπεία. Εγώ φοβάμαι μήπως υπάρχει κάποιο νευρολογικό θέμα. Είμαστε από Χανιά και δεν υπάρχουν και παιδονευρολόγοι. Θα ανέβουμε Αθήνα το επόμενο διάστημα και θα ήθελα να το πάμε να το δει κάποιος ειδικός. Μπορείτε να μου υποδείξετε πράγματα που θα μπορούσα να τσεκάρω αν συμβαίνουν σωστά για την ηλικία του και την ανάπτυξη του; Στο τάισμα και γενικά στο φαγητό έχουμε θέμα, έκοψε την φρουτόκρεμα μετά ήθελε λιγότερο αλεσμένο και είχε αυξήσει το γάλα. Τον άφησα γιατί κλείνει το στόμα του το πιέζει και δεν δέχεται ότι του δώσω. Τώρα που κόψαμε το γάλα έχει αρχίσει να τρωει παραπάνω γεύματα με αλλεσμένο. Το θέμα είναι με τους εμετούς και έχει χάσει και γραμμάρια που κάναμε τόσο κόπο και με χίλια ζόρια να αποκτήσουμε. Υπάρχουν κάποιες βιταμίνες που να να ανοίξουν την όρεξη του; Ευχαριστω πάρα πολύ και συγνώμη για το μακροσκελές κείμενο.

Απάντηση από παιδίατρο (09.08.2021)

Αγαπητή μητέρα,

δεν μού περιγράφετε κάτι σπάνιο ή ιδιαίτερα ανησυχητικό. Σάς προτείνω να εμπιστευθείτε την παιδίατρό σας, η οποία φαίνεται να σάς τα εξηγεί μια χαρά. Ειδικά για το θέμα της σίτισης και των αναγωγών (υποθέτω αυτό εννοείτε με τους "εμετούς", κι όχι πραγματικά εμετούς), αυτές είναι φυσιολογικές και αναμενόμενες σε αυτή την ηλικία - κάποια παιδιά έχουν πιο έντονα συμπτώματα και ωφελούνται από την μετάβαση στα στερεά.

Σάς προτείνω να ακολουθήσετε τις οδηγίες της παιδιάτρου σας, και να μην ιατρικοποιείτε το παιδί σας χωρίς λόγο με επισκέψεις σε ειδικούς χωρίς παραπομπή από την γιατρό σας, που εν τέλει έχει και την ευθύνη.

Με εκτίμηση,


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.