facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Το μεγαλύτερό μας παιδί ζηλεύει το νέο μωρό

Ερώτηση από Έλλη (30.5.2017) 

“Καλησπέρα σας. Έχω ένα κοριτσάκι ενός έτους και τώρα πρόσφατα γέννησα ένα αγοράκι. Το αγοράκι μου είναι ενός μηνός αλλά η μεγάλη μου αντιδράει και φωνάζει όταν ασχολούμαστε με τον αδελφό της. Τι πρέπει να κάνουμε; Σας ευχαριστώ.”

Απάντηση από παιδίατρο (31.5.2017)

“Αγαπητή μητέρα,

είναι αναμενόμενο να υπάρξει αντίδραση από το μεγαλύτερο παιδί, οπότε κατ' αρχήν δεν το αντιμετωπίζουμε ως κάποιο "πρόβλημα". Υπάρχουν δυο-τρία πράγματα που μπορείτε να κάνετε, και με τον καιρό όλα θα στρώσουν:

1. Επειδή σε σπάνιες περιπτώσεις το μεγαλύτερο παιδί μπορεί να βλάψει άθελά του το μωρό, καλό είναι να μην μένουν μόνα τους τα δυο παιδιά μαζί. Σπάνιο μεν, πραγματικό δε. 

2. Πρέπει να περνάτε καθημερινά χρόνο με το μεγαλύτερο παιδί σας, οι δυο σας  μόνο, μακριά από το μωρό, και με τρόπο που να μην μπορεί κανείς να σάς διακόψει.

Πόσος θα είναι αυτός ο χρόνος και πότε, θα το αποφασίσετε εσείς, όμως αυτός ο χρόνος θα πρέπει να είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στο μεγάλο παιδί, μακριά από κάθε άλλο περισπασμό, και κυρίως μακριά από το μωρό. Εσείς θα διαλέξετε το πότε, αλλά αυτό το πότε θα πρέπει να είναι καθημερινά σταθερό και ίδιο, ώστε το παιδί να ξέρει τι να περιμένει.

3. Μιλάτε πολύ στο μεγαλύτερο παιδί για το μικρότερο.

Εξηγείτε τι κάνετε (π.χ. αλλαγή πάνας, θηλασμός κλπ). Επιτρέπετέ του να βλέπει, αλλά όχι να πειράζει ή να ενοχλεί.

4. Αγνοήστε παντελώς κλάματα, οδυρμούς, και χτυπήματα - σαν να μην συμβαίνουν.

 

Σιγά-σιγά το παιδί θα προσαρμοστεί και όλα θα στρώσουν. Θα σάς έλεγα πως τα πράγματα θα φτιάξουν σε 1-2 μήνες, όμως η ηλικία του μεγάλου παιδιού (1 έτους μού λέτε) είναι δύσκολη από τη φύση της και έχει έντονα θέματα προσκόλλησης. Είναι δύσκολο αυτό που καλείστε να κάνετε... Εύχομαι καλό κουράγιο και υπομονή.

Να θυμάστε πως το μεγάλο σας παιδί δεν κάνει τίποτε από όλα αυτά επίτηδες, και μην την αντιμετωπίζετε ποτέ ως έναν ενήλικα "που κάνει ζήλιες". ”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.