facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
> > > Το μεγαλύτερό μας παιδί ζηλεύει το νέο μωρό
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Όνομα χρήστη(*)
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας

Email(*)
Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Θέμα(*)
Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Μήνυμα(*)
Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

(*)
Λάθος εισαγωγή κωδικού

Όροι χρήσης:
Το email που υποβάλλει ο χρήστης στην ενότητα «Ο παιδίατρος απαντάει» παραμένει εμπιστευτικό. Δε διατίθεται σε τρίτους και δεν κοινοποιείται. Ο χρήστης είναι ελεύθερος να δηλώσει το όνομα χρήστη που επιθυμεί, επιλέγοντας αν θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του, δηλώνοντας ένα ψευδώνυμο, στο οποίο δύναται να απευθύνεται η απάντηση του παιδιάτρου. Με την υποβολή της ερώτησης, στέλνεται επιβεβαιωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη διεύθυνση email που δήλωσε ο χρήστης, ενημερώνοντάς τον ότι έχει υποβληθεί το ερώτημά του και ότι εντός επτά (7) ημερολογιακών ημερών θα δημοσιευθεί η ερώτηση με την απάντηση του παιδιάτρου, Παναγιώτη Ρενιέρη. Εφόσον δημοσιευθεί, το περιεχόμενο της ανάρτησης (όχι το email του χρήστη) είναι διαθέσιμο στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των επτά (7) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη.

Το μεγαλύτερό μας παιδί ζηλεύει το νέο μωρό

Ερώτηση από Έλλη (30.5.2017) 

“Καλησπέρα σας. Έχω ένα κοριτσάκι ενός έτους και τώρα πρόσφατα γέννησα ένα αγοράκι. Το αγοράκι μου είναι ενός μηνός αλλά η μεγάλη μου αντιδράει και φωνάζει όταν ασχολούμαστε με τον αδελφό της. Τι πρέπει να κάνουμε; Σας ευχαριστώ.”

Απάντηση από παιδίατρο (31.5.2017)

“Αγαπητή μητέρα,

είναι αναμενόμενο να υπάρξει αντίδραση από το μεγαλύτερο παιδί, οπότε κατ' αρχήν δεν το αντιμετωπίζουμε ως κάποιο "πρόβλημα". Υπάρχουν δυο-τρία πράγματα που μπορείτε να κάνετε, και με τον καιρό όλα θα στρώσουν:

1. Επειδή σε σπάνιες περιπτώσεις το μεγαλύτερο παιδί μπορεί να βλάψει άθελά του το μωρό, καλό είναι να μην μένουν μόνα τους τα δυο παιδιά μαζί. Σπάνιο μεν, πραγματικό δε. 

2. Πρέπει να περνάτε καθημερινά χρόνο με το μεγαλύτερο παιδί σας, οι δυο σας  μόνο, μακριά από το μωρό, και με τρόπο που να μην μπορεί κανείς να σάς διακόψει.

Πόσος θα είναι αυτός ο χρόνος και πότε, θα το αποφασίσετε εσείς, όμως αυτός ο χρόνος θα πρέπει να είναι αποκλειστικά αφιερωμένος στο μεγάλο παιδί, μακριά από κάθε άλλο περισπασμό, και κυρίως μακριά από το μωρό. Εσείς θα διαλέξετε το πότε, αλλά αυτό το πότε θα πρέπει να είναι καθημερινά σταθερό και ίδιο, ώστε το παιδί να ξέρει τι να περιμένει.

3. Μιλάτε πολύ στο μεγαλύτερο παιδί για το μικρότερο.

Εξηγείτε τι κάνετε (π.χ. αλλαγή πάνας, θηλασμός κλπ). Επιτρέπετέ του να βλέπει, αλλά όχι να πειράζει ή να ενοχλεί.

4. Αγνοήστε παντελώς κλάματα, οδυρμούς, και χτυπήματα - σαν να μην συμβαίνουν.

 

Σιγά-σιγά το παιδί θα προσαρμοστεί και όλα θα στρώσουν. Θα σάς έλεγα πως τα πράγματα θα φτιάξουν σε 1-2 μήνες, όμως η ηλικία του μεγάλου παιδιού (1 έτους μού λέτε) είναι δύσκολη από τη φύση της και έχει έντονα θέματα προσκόλλησης. Είναι δύσκολο αυτό που καλείστε να κάνετε... Εύχομαι καλό κουράγιο και υπομονή.

Να θυμάστε πως το μεγάλο σας παιδί δεν κάνει τίποτε από όλα αυτά επίτηδες, και μην την αντιμετωπίζετε ποτέ ως έναν ενήλικα "που κάνει ζήλιες". ”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782

Παναγιώτης Ρενιέρης
Γράφτηκε από: Παναγιώτης ΡενιέρηςWebsite: www.renierispediatrics.gr
Παιδίατρος
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Email: [email protected]
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

 

Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Με την πλοήγησή σας στην ιστοσελίδα babyzone.gr αποδέχεστε τη χρήση cookies. Τα cookies μάς επιτρέπουν να προσφέρουμε καλύτερες και εξατομικευμένες λειτουργικότητες.