facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Στερεές τροφές από 4 μηνών

Ερώτηση από Ελένη (19.11.2015)

“Καλησπέρα. Το μωρό μου είναι 4 μηνών και μόλις αρχίσαμε κρέμες αλλά την φτύνουμε, τι μπορώ να κάνω, είμαστε στην δεύτερη εβδομάδα, ευχαριστώ ”

Απάντηση από παιδίατρο (19.11.2015)

“Αγαπητή μητέρα,

Η ηλικία εισαγωγής στα στερεά είναι 4-6 μήνες. Δεν είναι έτοιμα όλα τα παιδιά να πάρουν στερεά στους 4 μήνες. Θεωρώντας πως ρωτήσατε τον παιδίατρό σας πριν ξεκινήσετε, και άρα το παιδί σας είναι έτοιμο ήδη από τους 4 μήνες νευροαναπτυξιακά να λάβει στερεά, τότε δεν έχετε να κάνετε κάτι πέρα από:

1. Κρατάτε σταθερή την ρουτίνα των στερεών. Μείνετε στο ρυζάλευρο, πάντα την ίδια ώρα, στο ίδιο μέρος, και κατά το δυνατόν από το ίδιο πρόσωπο.

2. Το δευτερόλεπτο που το παιδί δυσανασχετεί, το γεύμα τελειώνει. Οι πρώτες εβδομάδες δεν έχουν στόχο την λήψη θερμίδων, αλλά να μάθει το παιδί να τρώει. Η διαδικασία πρέπει να είναι ευχάριστη και αβίαστη.

Μόνο αφού επιτευχθούν τα παραπάνω, από το παιδί, προχωράτε παρακάτω. Μέχρι τότε:

α) βεβαιωθείτε πως το παιδί είναι νευροαναπτυξιακά έτοιμο

Αν δεν έχει σταματήσει το αντανακλαστικό προώθησης της γλώσσας, ό,τι κι αν βάλετε στο στόμα του παιδιού σας η γλώσσα του το πετάει έξω. Δεν φταίει το παιδί, απλά δεν είναι έτοιμο ακόμη. 

β) Φροντίστε για το ευχάριστο κλίμα των γευμάτων και την σταθερή ρουτίνα.

Από εκεί και πέρα, όταν το γεύμα τελειώσει (κάτι που μπορεί να γίνει εντός λίγων λεπτών αν δεν θέλει το παιδί), προσφέρετέ του κανονικά το γάλα του. 

Αυτά τα λίγα για αρχή. Το πιο σημαντικό από όλα είναι να μην βιαστείτε και να μην αγχωθείτε.”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.