facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Σε ποιες καταστάσεις δεν μπορείτε να θηλάσετε

Σε ποιες καταστάσεις δεν μπορείτε να θηλάσετε

Σε ποιες καταστάσεις δεν μπορείτε να θηλάσετε

Ο θηλασμός είναι το πολυτιμότερο δώρο που μπορείς να δώσεις στο μωρό σου και οι καταστάσεις που δε μπορείς να θηλάσεις είναι ελάχιστες. Οι καταστάσεις αυτές είναι οι εξής:

  • Μεταδοτικές αρρώστιες όπως το AIDS και η ανοιχτή φυματίωση της μαμάς. 
  • Όταν η μαμά λαμβάνει σοβαρά φάρμακα π.χ. αντικαρκινικά, αντιυπερτασικά, αντιθυρεοειδικά, ηρεμιστικά, λίθιο, κ.α. Μπορείτε όμως να παίρνετε αντιβιοτικά, παυσίπονα και αντιπυρετικά και να θηλάζετε.  
  • Όταν η μαμά λαμβάνει ναρκωτικά, ηρωίνη, μεθαδόνη, κοκαΐνη, μαριχουάνα, βαρβιτουρικά, αμφεταμίνη. 
  • Μεγάλη χρήση καφεΐνης και αλκοόλης (όταν θηλάζετε μπορείτε να πίνετε 1 φλιτζάνι καφέ και 1 ποτήρι κρασί). Απαγορεύεται το κάπνισμα. 
  • Εάν το μωρό πάσχει από μια μεταβολική διαταραχή που λέγεται φαινυλοκετονουρία. 
  • Εάν το μωρό έχει έλλειψη ενός ενζύμου στο έντερό του (λακτάση) και δεν μπορεί να χωνέψει τη λακτόζη του γάλακτος. 
  •  Μια βαριά αρρώστια του μωρού, όπως καρδιοπάθεια, νεφροπάθεια ή βαριά αναιμία, οπότε το μωρό σας δεν είναι σε θέση να θηλάσει. 
  •  Καταστάσεις όπως η προωρότητα, δυσμορφίες του μωρού, π.χ. λαγώχειλο και λυκόστομα, αναπροσάρμοστος μαστός: όταν το μωρό δεν μπορεί να θηλάσει,μπορείτε να βγάλετε το γάλα με θήλαστρο και να του το δώσετε με μπιμπερό. 

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας ή ένα πιστοποιημένο σύμβουλο γαλουχίας γιατί κάθε περίπτωση χρήζει εξατομικευμένη προσέγγιση.

 

Ανδρέας Κωνσταντόπουλος
Γράφτηκε από: Ανδρέας Κωνσταντόπουλος
Καθηγητής Παιδιατρικής, (από το βιβλίο του "Οι πρώτοι 12 μήνες του μωρού μου", Εκδόσεις Μεταίχμιο) Για την αναπαραγωγή του παρόντος έχει δοθεί έγγραφη άδεια από τον συγγραφέα για χρήση από το www.babyzone.gr. Ως εκ τούτου απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση χωρίς ανάλογη προηγούμενη έγγραφή άδεια.
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.