facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Πώς να την μάθω να κοιμάται μόνη της;

Ερώτηση από Ήλια (29.9.2016)

“Γιατρέ καλημέρα και συγχαρητήρια. Έχω μια κορούλα 15 μηνών και είμαι στον 8ο μηνά εγκυμοσύνης. Το πρόβλημα μου είναι ότι η κόρη μου ενώ κοιμάται γύρω στις 9 το βραδύ μετά ξυπνάει και κλαίει μέχρι να την πάρω μαζί μου στο κρεβάτι. Το δωμάτιό της τής αρέσει καθώς όλη μέρα θέλει να είναι εκεί και να παίζει. Το βράδυ όμως θέλει να φύγει από την κούνια της και να έρθει στο κρεβάτι μου. Τι μπορώ να κάνω; Να μετατρέψω το κρεβάτι της σε εφηβικό και να βάλω ένα κάγκελο μήπως η κούνια την εγκλωβίζει; Έρχεται και το άλλο μωρό οπού να ναι και δεν ξέρω πως να το χειριστώ.“

Απάντηση από παιδίατρο (29.9.2016)

“Αγαπητή μητέρα,

το θέμα είναι τόσο συνηθισμένο, όσο και δύσκολο. Σε προηγούμενες απαντήσεις μου θα βρείτε αναλυτικές οδηγίες. Περιληπτικά εδώ να σάς πω ποιά είναι τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε:

1. Όχι, μην αλλάξετε κρεβάτι.

Το παιδί πρέπει να παραμείνει σε κούνια μέχρι τουλάχιστον τα 2μιση-3 έτη, εκτός αν μεγαλώσει τόσο που κινδυνεύει να σκαρφαλώσει και να πέσει από την κούνια, ή ο παιδίατρός σας συμφωνήσει με δεδομένη την ανεξαρτησία του παιδιού, τόσο κινητικά, όσο και πνευματικά. Θέλουμε όχι μόνο να μπορεί να ανέβει και να κατέβει μόνο του, αλλά να είναι αρκετά ώριμο ώστε να μπορεί να εσωτερικοποιήσει κανόνες που λένε "όχι στο μπάνιο μόνη σου", "όχι το δάκτυλο στην πρίζα" κλπ. Ο κίνδυνος δεν είναι ότι το παιδί σας θα πέσει, αλλά ότι θα σηκωθεί ενώ κοιμάστε και θα είναι ελεύθερο να γυρίσει στο σπίτι ή στο δωμάτιό του, χωρίς επίβλεψη. 

2. Το παιδί πρέπει πάντα να κοιμάται στην κούνια του, όσο κι αν κλαίει.

Εσείς μπορείτε να της μιλήσετε, ή να πάτε κοντά της, όμως μην την βγάζετε από την κούνια, και μην την φέρνετε στο κρεβάτι σας. Αυτά τα λέω με δεδομένο πως προσπαθείτε να κόψετε τις νυκτερινές βόλτες...

3. Προϋπόθεση για να δουλέψει αυτή σας η άρνηση είναι το παιδί να περνά αρκετό χρόνο μαζί σας,

κατά τον οποίον θα έχει την αποκλειστική φροντίδα και προσοχή σας (όχι κινητά, όχι τηλέφωνα, όχι τηλεόραση κλπ). Χρόνος δηλαδή που οι δυό σας θα παίζετε. Αυτός ο χρόνος μπορεί να μοιραστεί μέσα στην μέρα, και ένα τμήμα του μπορεί να είναι πριν τον ύπνο. Η λέξη κλειδί είναι "αποκλειστικότητα". Αυτό είναι που αποζητά το παιδί σας.

Ελπίζω να βοήθησα,”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο: Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
τ. 6958477782


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.