facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Πώς να διακόψω το θηλασμό στο 22 μηνών αγοράκι μου;

Ερώτηση από Ιουλία (23.4.2015)

“Καλησπέρα έχω ένα αγοράκι 22 μηνών που μέχρι τώρα θηλάζει αποκλειστικά και ασταμάτητα! Τρώει απ' όλα, αλλά το γάλα, γάλα. Προσπαθώ να του αποσπάσω την προσοχή αλλά αν του έρθει η επιθυμία είναι πολύ δύσκολο. Πιο πολύ με κουράζει το ότι ξυπνάει 2-3 φορές τη νύχτα. Επειδή σκαφτόμαστε για δεύτερο παιδάκι, τι με συμβουλεύετε να κάνω για να το κόψει χωρίς όμως να στενοχωρηθεί;”

Απάντηση από παιδίατρο (23.4.2015)

“Αγαπητή μητέρα,

η ποσότητα του γάλακτος που πίνει ένα μωρό σε αυτή την ηλικία καλό είναι να μην ξεπερνά τα 1000 mL (κάπου εκεί αρχίζουν τα προβλήματα), αλλά και τα 500 mL την ημέρα είναι αρκετά. Αυτό που προτείνω εγώ είναι να κινείται κάπου ανάμεσα στα 500 και τα 800 την ημέρα. Το πότε θα τα πίνει είναι δικό σας θέμα (δεν γνωρίζω κάποια καλή μελέτη που να αποδεικνύει πως η μία μέθοδος είναι καλύτερη της άλλης). Το προτεινόμενο σχήμα είναι 1 ποτήρι το πρωί (240mL), 1 το βράδυ, και από 1/2 στα δύο μεγάλα γεύματα (μετά το γεύμα).

Σημειώστε πως τα παιδιά πρέπει να περνούν στα ποτηράκια από την ηλικία των 9-12 μηνών, οπότε, παρότι δεν το αναφέρετε στην ερώτησή σας, από εμπειρία και μόνο υποθέτω πως το παιδί πίνει ακόμα από μπιμπερό - σάς προτείνω ανεπιφύλακτα να το σταματήσετε. Αυτή είναι μια αλλαγή που μπορείτε να κάνετε άμεσα, και... "μαχαίρι". Στην αρχή θα φωνάξει, μπορεί για κάποιο καιρό να αρνείται το γάλα εντελώς (δεν πειράζει καθόλου), αλλά τελικά θα προσαρμοστεί, χωρίς να υποστεί κάποιο ψυχολογικό τραύμα.

Για να πετύχετε την αλλαγή στα ξυπνήματα θα χρειαστεί να κάνετε προσπάθεια, δεδομένου πως το παιδί έχει μάθει πλέον να τρώει μέσα στην νύχτα, κάτι που καλό είναι να διακόπτουμε από τον 4-6ο μήνα (από όταν το παιδί περάσει τα 5,5 κιλά βάρος περίπου). Τι θα κάνετε:

1. Διατηρήστε σταθερή ρουτίνα ύπνου. Ίδια ώρα, ίδια διαδικασία, ίδιο μέρος ύπνου.

2. Μην ταΐζετε ποτέ το παιδί σας μέσα στην νύχτα. Αν ξυπνήσει, μπορείτε να προσφέρετε λίγο νερό, αλλά όχι γάλα ή άλλη τροφή.

3. Επαναλάβετε όσες φορές χρειαστεί, χωρίς να σηκώνετε το παιδί από την κούνια. Αν οι φωνές γίνουν πολύ έντονες, σηκώστε το παιδί, ηρεμήστε το, και ΠΡΙΝ αποκοιμηθεί, ξανατοποθετήστε το στο κρεβάτι.

Θα κλάψει, θα φωνάξει (ίσως), αλλά σύντομα θα καταλάβει πως την νύχτα δεν τρώμε, και θα προσαρμοστεί. Δεν θα τού δημιουργήσετε κανένα πρόβλημα, αντιθέτως, τα γεύματα μέσα στην νύχτα μετά τον 12ο μήνα φαίνεται να σχετίζονται με παιδική παχυσαρκία στην νεαρή παιδική ηλικία, αλλά και άλλα προβλήματα, όπως τερηδονισμένα δόντια κλπ.

Αυτές οι οδηγίες είναι περιληπτικές. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε σε πολλά βιβλία για γονείς ή άλλες πηγές on line.”

Ελπίζω να βοήθησα,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
CohenChildren’sMedicalCenterofNewYork, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782


Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.