facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να μιλήσει;

Ερώτηση από Biki (29.1.2015)

"Καλησπέρα, έχω ένα αγοράκι (2,5 χρονών έγινε τα Χριστούγεννα)είναι έξυπνος, εκτελεί εντολές, μας μιμείται αλλά δεν μιλάει! Του διαβάζω παραμυθία, του λέω τραγουδάκια και γενικά ασχολούμαι με το παιδί αλλά μιλάει μόνο τη 'δική του' γλώσσα. Μιλάει συνέχεια αλλά ακαταλαβιστικα. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα όταν του λέω λεξούλες μου λέει 'μαμά οοο' και μου κλείνει το στόμα. Πως αλλιώς μπορώ να το βοηθήσω;"

Απάντηση από παιδίατρο (30.1.2015)

"Αγαπητή μητέρα,

η ανησυχία σας πράγματι μού ακούγεται βάσιμη από τα λεγόμενά σας και μόνο. Το γεγονός ότι κατά τα άλλα το παιδί είναι φυσιολογικό είναι πολύ ενθαρρυντικό, παρόλ’ αυτά δεν πρέπει να αγνοήσουμε σε αυτή την ηλικία τα προβλήματα στον λόγο. Από όσο καταλαβαίνω, το παιδί φαίνεται να μιλάει, αλλά συχνά δεν τον καταλαβαίνετε. Θεωρητικά ο στόχος είναι ο λόγος ενός παιδιού να γίνεται κατανοητός από ξένους στο 50% στην ηλικία των 2 ετών, και στο 75% στην ηλικία των 3 ετών - άρα για το δικό σας παιδί, θα έλεγα πως το 50% θα ήταν αρκετό.

Η πρώτη κίνηση πάντα όταν ένα παιδί εμφανίζει προβλήματα με τον λόγο είναι ένας επίσημος ακοολογικός έλεγχος - τα περισσότερα παιδιά έχουν τελικά κάποια δυσκολία στην ακοή, με την συχνότερη να είναι μειωμένη ακοή αγωγής (δηλαδή, είτε εκκριτική ωτίτιδα, είτε βύσματα κυρίου κλπ). Από εκεί και πέρα, και εφόσον όλα είναι φυσιολογικά από την ακοή, το επόμενο βήμα είναι ο επίσημος αναπτυξιολογικός έλεγχος, ενώ ταυτόχρονα ξεκινάμε λογοθεραπεία (ακόμη και ΠΡΙΝ την διάγνωση - η λεγόμενη πρώιμη παρέμβαση, early intervention).

Εν ολίγοις σάς προτείνω να κάνετε τα ακόλουθα βήματα:

  1. Κλείστε ένα ραντεβού για αναπτυξιολογικό έλεγχο (καθώς θα σάς δώσουν ημερομηνία έως και στο επόμενο έτος!)
  2. Επίσημος ακοολογικός έλεγχος απο ΩΡΛ με τυμπανόγραμμα και ίσως προκλητά δυναμικά, ανάλογα τι θα επιλέξει ο ΩΡΛ.
  3. Άμεση έναρξη λογοθεραπείας, ακόμη και πριν τον επίσημο αναπτυξιολογικό έλεγχο.

Ο παιδίατρός σας είναι ο καταλληλότερος να σάς πει αν υπάρχουν κι άλλοι τομείς στους οποίους το παιδί υστερεί (οι γονείς δεν είμαστε κατάλληλοι κριτές δυστυχώς). Επίσης είναι ο καταλληλότερος για να σάς κατευθύνει για τα παραπάνω βήματα.

Εσείς από την μεριά σας συνεχίστε αυτό που πολύ καλά φαίνεται πως κάνετε. Να γνωρίζετε όμως πως από την περιγραφή σας κρίνω πως δεν αρκεί η φροντίδα των γονέων εδώ, αλλά πιθανότατα χρειάζεται ειδικός."

Ελπίζω να βοήθησα,

Π. Ρενιέρης


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.