Παρότι συνήθως μπορείτε να καταλάβετε αν το παιδί σας είναι ζεστότερο από ότι συνήθως, χρειάζεστε ένα θερμόμετρο προκειμένου να διαπιστώσετε πόσο ανεβασμένη είναι η θερμοκρασία του. Ακόμα και όταν το παιδί σας μοιάζει “ζεστό” όμως, δε χρειάζεται να το θερμομετρείτε, εκτός αν έχει κι άλλα σημεία νόσου.
Χρησιμοποιείτε πάντα ψηφιακά θερμόμετρα και αποφύγετε τα υδραργυρικά εντελώς, καθώς εάν σπάσουν υπάρχει πιθανότητα έκθεσης και δηλητηρίασης.
Υπάρχουν διάφοροι τύποι ψηφιακών θερμομέτρων, όπως:
Κλασικό ψηφιακό θερμόμετρο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μασχάλη (ενδεικτική τιμή μόνο!), στον πρωκτό (0-3 ετών), ή στο στόμα (4 ετών και άνω). Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε την ίδια συσκευή για τον πρωκτό και το στόμα. Χρησιμοποιήστε μια ταινία ή άλλον δείκτη, προκειμένου να θυμάστε ποιό είναι το πρωκτικό και ποιό το στοματικό θερμόμετρο στο σπίτι σας.
Θυμηθείτε πως ο κανόνας σχετικά με τον πυρετό (πάνω από 38 βαθμοί Κελσίου) είναι βασισμένος σε πρωκτική μέτρηση, και όχι στόματος ή μασχάλης. Δεχόμαστε όμως και την στοματική θερμοκρασία (όταν έχει ληφθεί σωστά, βλ. παρακάτω) στα μεγαλύτερα παιδιά.
Θερμόμετρο μετώπου, το οποίο μετρά κατ’ ουσίαν την θερμότητα που εκπέμπεται από την κροταφική αρτηρία. Η μέτρηση πρέπει να γίνεται στο πλάι του μετώπου, και όχι στην μέση. Χρησιμοποιείται γενικά σε παιδιά μεγαλύτερα των 3 μηνών, αν και νεότερα δεδομένα δείχνουν πως μπορεί να είναι αξιόπιστο και για μικρότερα παιδιά.
Τυμπανικό θερμόμετρο, το οποίο μετρά τη θερμότητα που εκπέμπεται από την τυμπανική μεμβράνη στο αφτί. Χρησιμοποιείται σε παιδιά άνω των 6 μηνών, και οι μετρήσεις του μπορεί να μην είναι αξιόπιστες λόγω δυσκολίας στην τεχνική λήψης. Για παράδειγμα, αυξημένο ωτικό κηρίο («κερί») μπορεί να αλλοιώσει την μέτρηση, καθώς και ο μη καλός ευθειασμός του έξω ακουστικού πόρου. Καλύτερα να χρησιμοποιείται από επαγγελματίες υγείας, ως μέθοδος αδρού ελέγχου της θερμοκρασίας.
Ο τρόπος λήψης της θερμοκρασίας διαφέρει ανάλογα με την ηλικία, και η τεχνική θερμομέτρησης είναι σημαντική και πρέπει να διδάσκεται στους γονείς.
Εάν το παιδί σας είναι έως 3 ετών, τότε ο ιδανικός τρόπος θερμομέτρησης είναι το πρωκτικό θερμόμετρο:
- Καθαρίστε την άκρη της συσκευής με λίγο οινόπνευμα, ή με σαπούνι και νερό. Ξεπλύνετε με κρύο νερό και όχι με ζεστό.
- Τοποθετήστε μια μικρή ποσότητα λιπαντικού (όπως η βαζελίνη) στην άκρη.
- Τοποθετήστε το παιδί στα πόδια σας ή σε άλλη επιφάνεια, με την κοιλιά προς τα κάτω. Συγκρατήστε το παιδί κάτω τοποθετώντας την παλάμη σας στο κατώτερο μέρος της πλάτης του, ακριβώς πάνω από τον ποπό του. Εναλλακτικά μπορείτε να έχετε το παιδί σας ανάσκελα, με τα πόδια λυγισμένα προς το στήθος – σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να ακουμπήσετε το ελεύθερο χέρι σας πάνω στα διπλωμένα πόδια για να τα κρατήσετε.
- Τοποθετήστε το θερμόμετρο 2-3 εκατοστά μέσα στον πρωκτό. Μην το βάλετε βαθύτερα, δεν αλλάζει κάτι στην μέτρηση. Κρατήστε το θερμόμετρο σαν «τσιγάρο» ανάμεσα σε δύο δάχτυλα, ενώ το υπόλοιπο χέρι σας συγκρατεί τον ποπό κλειστό.
- Μετά από 1 περίπου λεπτό (ή όταν ακούσετε το μπιπ) αφαιρέστε το θερμόμετρο τραβώντας απαλά, χωρίς να αφήσετε το άλλο σας χέρι. Αφού έχετε βγάλει το θερμόμετρο μπορείτε να αφήσετε το παιδί σας να κινηθεί.
Εικόνα 1: Η σωστή μέθοδος θερμομέτρησης από τον πρωκτό.
Εικόνα 2: Ο λανθασμένος τρόπος να πάρετε την θερμοκρασία απο τον πρωκτό.
Εάν το παιδί σας είναι άνω των 4-5 ετών, μπορείτε να πάρετε την θερμοκρασία του από το στόμα.
- Καθαρίστε το θερμόμετρο όπως παραπάνω.
- Τοποθετήστε την άκρη του θερμόμετρου κάτω από την γλώσσα, και προς το πίσω μέρος της βάσης του στόματος για 1 λεπτό ή μέχρι να ακουστεί το μπιπ.
- Φροντίστε να έχουν περάσει τουλάχιστον 15 λεπτά από την τελευταία φορά που το παιδί σας ήπιε κάτι ζεστό ή κρύο.
Πηγή: Caring for your infant and young child, AAP HealthyChildren.org