facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin
Ο Παιδίατρος Παναγιώτης Ρενιέρης απαντάει σε ερωτήσεις

Πατήστε εδώ για απόκρυψη της φόρμας υποβολής ερωτήματος

Παρακαλώ συμπληρώστε

Παρακαλώ εισάγετε το e-mail σας

Παρακαλώ εισάγετε το θέμα σας

Παρακαλώ εισάγετε το μήνυμά σας

Είστε Ρομπότ;

Το www.babyzone.gr ΔΕΝ διατηρεί το e-mail σας, και ο μόνος λόγος που ζητείται στη φόρμα είναι για να σταλεί αυτόματο απαντητικό e-mail ενημερωτικού χαρακτήρα, σχετικά με το ερώτημα που έχει τεθεί.

Όροι χρήσης:
Ο χρήστης πρέπει να γνωρίζει ότι η ερώτηση που υποβάλλει, μαζί με την απάντηση του ειδικού θα αναρτηθούν στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» και θα είναι διαθέσιμη στους υπόλοιπους χρήστες του διαδικτύου. Δεν θα λάβει προσωπικό μήνυμα με την απάντηση του ειδικού. Για το λόγο αυτό και για να βοηθήσουμε στη διαφύλαξη των προσωπικών του δεδομένων προτρέπουμε να χρησιμοποιεί ψευδώνυμο κατά την υποβολή της ερώτησης. Μέσα στις επόμενες δέκα (10) περίπου ημέρες, θα αναρτηθεί η ερώτηση μαζί με την απάντηση του ειδικού.
Το www.babyzone.gr περιλαμβάνει περιεχόμενο ενημερωτικού και συμβουλευτικού χαρακτήρα. Στην ενότητα «Ο Παιδίατρος απαντάει» οι χρήστες της ιστοσελίδας, και όχι το www.babyzone.gr, παρέχουν το περιεχόμενο των ερωτήσεων. Οι απαντήσεις παρέχονται από τον Παιδίατρο Παναγιώτη Ρενιέρη και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν από τους χρήστες για ενημερωτικό σκοπό αποκλειστικά, ενώ σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την κατ’ ιδίαν εξέταση.
Τέλος, το www.babyzone.gr λειτουργεί ως μεσάζοντας της πληροφορίας μεταξύ του ειδικού και του χρήστη και δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση που η απάντηση από τον ειδικό δοθεί πέραν του προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος των δέκα (10) ημερολογιακών ημερών ή δεν τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του χρήστη ή λόγοι ανωτέρας βίας καταστήσουν μη ικανή την αποστολή απάντησης.

Πώς θα πετύχετε να βάζετε το παιδί σας για ύπνο την ώρα που θέλετε εσείς

Ερώτηση από Joanna (22.6.2015)

“Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση για να με διευκολύνετε. Η κόρη μου που είναι 2 ετών αργεί το βράδυ να κοιμηθεί, σχεδόν μετά τις 12:30 και είναι κουραστικό γιατί είναι υπερκινητικό παιδάκι και μας εξαντλεί. Το μεσημέρι κοιμάται σταθερά 2 ώρες. Βέβαια κοιμάται μόνη της χωρίς να έχει ενόχληση καμία αλλά πάει αργά. Ευχαριστώ πολύ”

Απάντηση από παιδίατρο (22.6.2015)

“Αγαπητή μητέρα,

η λύση είναι μάλλον απλή, αλλά θα πάρει αρκετό καιρό και πάνω από όλα αδιάκοπη σταθερότητα από μεριάς σας. Θα σάς φανεί παράξενο, αλλά το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάζετε το παιδί για ύπνο την ώρα που θέλετε εσείς.

Θα πρέπει να τρώει περίπου μία ώρα πριν, να κάνει το μπάνιο της, να τής διαβάζετε ένα παραμυθάκι, και μετά… κρεβάτι. Κάθε φορά που σηκώνεται, θα πρέπει να την γυρίζετε στο κρεβάτι, ό,τι κι αν κάνει, όσο κι αν διαμαρτύρεται, λέγοντάς της πως είναι ώρα που τα παιδιά είναι στο κρεβάτι τους. Αν κάνετε το ίδιο πράγμα, κάθε μέρα για τουλάχιστον 4-6 εβδομάδες ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ για αλλαγή προγράμματος (ούτε από το παιδί, ούτε από εσάς) πιστεύω πως θα έχετε αποτέλεσμα.

Αποφύγετε εντελώς τις φωνές, τις απειλές ή τις ανταμοιβές. Η ώρα του ύπνου είναι κάτι σαν το φαγητό - είναι έτσι επειδή έτσι αποφασίζουν οι γονείς, δεν είναι προς διαπραγμάτευση ή συζήτηση, και δεν υπάρχει τρόπος να γλιτώσει το παιδί από αυτόν τον κανόνα. Αυτό απαιτεί από εσάς κοπιαστική συνέπεια, καθώς θα πρέπει να είστε σπίτι εγκαίρως, και ενδεχομένως να χάσετε πράγματα που θέλετε να κάνετε. Το να είναι όμως κανείς γονιός, είναι δύσκολο.

Σε κάθε περίπτωση, τουλάχιστον μέχρι να περάσουν μερικοί μήνες που το παιδί θα έχει μάθει να κοιμάται σωστά, θα πρέπει να το κάνετε πάντα εσείς. Το ίδιο ισχύει και το Σαββατοκύριακο, και τις αργίες, και στις διακοπές… πάντα το ίδιο.

Ο μεσημεριανός ύπνος δεν πειράζει σε αυτή την ηλικία. Και φυσικά, το παιδί θα ξυπνάει σχετικά νωρίς το πρωί. Είναι αδύνατον να έχετε ένα παιδί που θα κοιμάται στις 8 το βράδυ και θα ξυπνάει στις 10 το πρωί.

Όπως είπα, η επιτυχία είναι στο χέρι σας, αλλά απαιτεί προσπάθεια.”

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ρενιέρης, MD, FAAP

Παιδίατρος
Cohen Children’s Medical Center of New York, USA
Επιμελητής Α’, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Β’ Παιδιατρική Κλινική

τ. Πανεπιστημιακός Υπότροφος Α’ Παιδιατρικής Κλινικής “Η Αγία Σοφία”
Ιατρείο α’ : Τιμ. Βάσσου 17, πλ. Μαβίλη, Αθήνα
Ιατρείο β’: Μεθώνης 87, Κερατσίνι, Πειραιάς
τ. 6958477782


Ρενιέρης

Γεωργιάδου

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.

Με την περιήγησή σας στο babyzone.gr αποδέχεστε την χρήση cookies.