facebook babyzonegr youtube channel twitter βρείτε μας στο pinterest! linkedin

Πώς αντιμετωπίζω τον πυρετό και πώς χορηγώ τα αντιπυρετικά;

baby with a pacifier

baby with a pacifier

Ο πυρετός δεν είναι αρρώστια, είναι ένα σύμπτωμα που παρουσιάζει το μωρό όταν νοσεί. Ο πυρετός πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι εχθρός σας αλλά φίλος σας, διότι σας προειδοποιεί ότι κάτι συμβαίνει στον οργανισμό.

Ο υψηλός πυρετός (π.χ. 40 C) δεν κάνει κανένα κακό στο μωρό, απλώς δουλεύει η καρδιά του γρήγορα, έχει πολλές αναπνοές και δεν νιώθει καλά. Σημασία έχει η απότομη μεταβολή του πυρετού από 37 C στους 39 C και όχι αν το παιδί έχει 40 C ή 41 C πυρετό για πολλές μέρες. Στην απότομη μεταβολή, πιθανόν να κάνει το μωρό σπασμούς, ενώ στο 40-41 C για πολλές μέρες δεν παθαίνει τίποτα.

Για να ρίξετε τον πυρετό, σε πρώτη φάση χρησιμοποιήστε μερικούς φυσικούς τρόπους:

  1. Ξεγυμνώστε το μωρό ή αφήστε το ελαφρά ντυμένο.
  2. Κάντε το μπάνιο. Αφήστε το στην μπανιέρα με χλιαρό νερό για 10-15 λεπτά, ώστε να φύγει η θερμοκρασία από το σώμα προς το νερό. Εάν απλώς το βουτήξετε στο νερό ή το βάλετε κάτω από το ντουζ για λίγο, δεν έχει κάποιο αποτέλεσμα.
  3. Ξεγυμνώστε το και τυλίξτε το σε μια πετσέτα που την έχετε μουσκέψει σε χλιαρό νερό και όχι παγωμένο.
  4. Η θερμοκρασία του δωματίου να είναι κάτω από 20 C.

Έπειτα προχωράμε στη χορήγηση αντιπυρετικών φαρμάκων (συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για τη δόση που θα χορηγήσετε για να μην το δηλητηριάσετε).

Γενικά, όταν χορηγούμε φάρμακα, θα πρέπει να γνωρίζουμε την ακριβή ποσότητα αλλά και τη συχνότητα που θα πρέπει να τα δίνουμε.

Παλαιότερα χρησιμοποιούσαμε το κουταλάκι του γλυκού, γι’ αυτό σήμερα ο παιδίατρος σας λέει 1 κουταλάκι του γλυκού. Δυστυχώς, σήμερα τα κουταλάκια του γλυκού περιέχουν από 2 cc (κυβικά) ή ml (τα πολύ ρηχά κουταλάκια) μέχρι 8 cc (κυβικά) ή ml τα πολύ βαθιά. Γι’ αυτό όταν λέμε 1 κουταλάκι εννοούμε 5 cc (κυβικά) ή ml. Είναι προτιμότερο να έχετε μια σύριγγα και να μετράτε 5 cc ή να πάρετε ένα κουταλάκι από το κουτί των αντιβιοτικών που είναι βαθύ και αντιστοιχεί στα 5 cc (κυβικά) ή ml. Ο παιδίατρος θα σας πει επίσης πόσο συχνά χρειάζεται να χορηγήσετε το φάρμακο, διότι αν το επαναλαμβάνετε συχνά, υπάρχει πιθανότητα να δηλητηριάσετε το μωρό.

Πώς δίνω το αντιπυρετικό στο μωρό μου;

Το αντιπυρετικό συνήθως χορηγείται όταν ο πυρετός ανέβει πάνω από 38,5 C. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε σύριγγα και να την τοποθετούμε ανάμεσα στα ούλα και το μάγουλο. Προσπαθούμε να μην έρθει η σύριγγα σε επαφή με τη γλώσσα για να μην κάνει εμετό το μωρό. Αμέσως μετά τη χορήγηση του φαρμάκου, χορηγούμε γάλα ή νερό ή χυμό για να ξεπλύνει το στόμα του. Aν το μωρό είναι πολύ μικρό, ιδιαίτερα κάτω των 3 μηνών, και έχει πυρετό πάνω από 38 C, συμβουλευτείτε αμέσως τον παιδίατρό σας και μην περιμένετε 1-2 μέρες, διότι υπάρχει κίνδυνος σηψαιμίας.

Ανησυχούμε επίσης όταν δεν τρώει το μωρό ή έχει υπνηλία, είναι νωθρό, «μαραζωμένο», δεν γελά, δεν βρίσκει το κέφι του όταν του ρίχνουμε τον πυρετό. Ανησυχούμε τέλος όταν κλαίει γοερά και επίμονα ή βογκάει ή κάνει εμετούς και διάρροια. Με άλλα λόγια, αν έχουν αλλάξει οι αντιδράσεις και η συμπεριφορά του μωρού σας, συμβουλευτείτε αμέσως τον παιδίατρό σας· κάθε ώρα που περνάει είναι πολύτιμη για τη ζωή του μωρού.

 

Ανδρέας Κωνσταντόπουλος
Γράφτηκε από: Ανδρέας Κωνσταντόπουλος
Καθηγητής Παιδιατρικής, (από το βιβλίο του "Οι πρώτοι 12 μήνες του μωρού μου", Εκδόσεις Μεταίχμιο) Για την αναπαραγωγή του παρόντος έχει δοθεί έγγραφη άδεια από τον συγγραφέα για χρήση από το www.babyzone.gr. Ως εκ τούτου απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση χωρίς ανάλογη προηγούμενη έγγραφή άδεια.
Άλλες πληροφορίες
Δείτε το βιογραφικό εδώ
Άλλα άρθρα του συγγραφέα

Βρήκες τα θέματά μας ενδιαφέροντα;

Συμπλήρωσε το email σου για να λαμβάνεις τα πιο δημοφιλή μας θέματα!

Το www.babyzone.gr συνεργάζεται με το SendinBlue για την διατήρηση των e-mail σας και την αποστολή Newsletter. Το SendinBlue εδρεύει στο Παρίσι και ακολουθεί τον Ευρωπαϊκό Νόμο σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου.